Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ποιον πρόεδρο καλείσαι να ψηφίσεις σήμερα;

Ποιον πρόεδρο καλείσαι να ψηφίσεις σήμερα;

ΑΠΟΨΗ: Της Χρύσως Αντωνιάδου

• Το οικονομικό σου μέλλον πρέπει να στηρίξει την απόφαση για την ψήφο σου

• Χωρίς αξιόπιστη και υπερήφανη οικονομία χάθηκε η αξιοπιστία της Κύπρου

• Η ακρίβεια και η «τρύπια» τσέπη καθορίζει την επόμενη μέρα του νέου Προέδρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Το 2023, ακόμα και στο καλύτερο δυνατό σενάριο, θα είναι μια δύσκολη χρονιά, ειδικά για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα που βλέπουν καθημερινά το εισόδημά τους να μειώνεται.

Ένα από τα θετικά είναι ότι η κυπριακή οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν βρίσκεται στην κατάσταση του 2012 ή 2013, αλλά παραμένει σε μια σταθερή πορεία ανάκαμψης, ακόμη και με τους μεγάλους κλυδωνισμούς που δέχεται.

Το τρίτο είναι ότι οι αποφάσεις για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα λαμβάνονται είτε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή από την Ε.Ε. Άρα, η Κύπρος ως κράτος μέλος και συμμετέχουσα στις χώρες της ευρωζώνης, είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί οδηγίες και να τις τηρεί. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι βρισκόμαστε υπό συνεχή εποπτεία και δεν μπορούμε εύκολα να ξεγλιστρήσουμε από την πορεία που μας χαράσσουν άλλοι.

Αυτό που απομένει είναι η καλή διαχείριση τόσο των δημοσίων οικονομικών όσο και όσων αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, χωρίς να συνθλίβεται μαζικά η μεσαία και η χαμηλή εισοδηματικά τάξη.

Οι έξωθεν κλυδωνισμοί

Το τραγικό σε όλη αυτή την υπόθεση που λέγεται οικονομία είναι ότι η Κύπρος ως μια μικρή και απομονωμένη χώρα, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και όντας χώρα εισαγωγική, επηρεάζεται από όλους σχεδόν τους κλυδωνισμούς που υφίσταται τόσο η περιοχή όσο και η παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία. Ο κύριος λόγος που ακόμη στέκει η οικονομία και ό,τι αυτό συνεπάγετα, είναι ότι η Κύπρος είναι ένα πολύ μικρό νησί το οποίο απορροφά εύκολα τους κραδασμούς και δεν χρειάζεται τεράστια ποσά για να σωθεί!

>>> Οικονομικές Αναλύσεις της Χ. Αντωνιάδου εδώ <<<

Πρακτικά, όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτε και δεν ενδιαφέρουν τον μέσο Κύπριο που βλέπει καθημερινά την τσέπη του να αδειάζει, μόνο και μόνο με μια επίσκεψη στο περίπτερο. 

Όμως, θα έπρεπε να ενδιαφέρουν και να απασχολούν, να βασανίζουν και να είναι στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του νέου υποψηφίου προέδρου ο οποίος καλείται να βρίσκεται κοντά στον λαό, όχι με λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις.  

Γιατί χωρίς δυνατή οικονομία, ή τουλάχιστον χωρίς οικονομία με σοβαρά προβλήματα, η Κύπρος έχει χάσει οριστικά το παιγνίδι, την αξιοπιστία και την περηφάνειά της.

Άρα, αυτή τη στιγμή ο κυπριακός λαός πρέπει να υποβάλλεται σε ένα πολύ σοβαρό ερώτημα: Ποιος πρόεδρος μπορεί να διαφυλάξει το οικονομικό μέλλον της Κύπρου και να μπορέσει να διαχειριστεί τις επερχόμενες «καταιγίδες»; Ποιος εκ των υποψηφίων μπορεί να διαχειριστεί τρικυμίες, οικονομικές προκλήσεις και να αντιληφθεί στη σωστή τους βάση τα προβλήματα και τα θέματα που, είτε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, απασχολούν την κυπριακή οικονομία;

«Εσύ ποιον θα ψηφίσεις;»

Aπαντώντας στα ερωτήματα αυτά απαντάται ταυτόχρονα και το ερώτημα «Ποιον θα ψηφίσεις σήμερα;». 

Τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας είναι σαφώς ξεκάθαρα: Υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία με άμεσες επιπτώσεις στις τιμές αγαθών βασικής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.), τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται με υπερδιπλάσιο ρυθμό και στην ενέργεια.

Ο μέσος Κύπριος συνεχίζει να δέχεται «ροκάνισμα» της τσέπης του χωρίς να μπορεί να προβλέψει πότε αυτό θα σταματήσει. Από την άλλη, οι επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρές, αντιμετωπίζουν θέματα επιβίωσης και πολλές από αυτές ήδη αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν μπροστά τους δρόμο για επιστροφή.

Ίσως το μοναδικό αμυδρό φως στο τούνελ να είναι τα κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία πρέπει να τύχουν της σωστής διαχείρισης και να καλύψουν τις ανάγκες μεγάλης μάζας του λαού, και όχι μεμονωμένα.

Όμως, για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται πρόεδρος με όραμα, στρατηγική σκέψη και ισχυρό τεχνοκρατικό επιτελείο που θα χειρίζεται τα θέματα της οικονομίας. Διαφορετικά, όπως έλεγε και ο Keynes, «Με μια μέθοδο συνεχούς πληθωρισμού, μια κυβέρνηση μπορεί να κατάσχει μυστικά και απαρατήρητα ένα σημαντικό μέρος από τον πλούτο των πολιτών της».

Home