Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρέπει να ξέρουμε τους Υπουργούς εκ των προτέρων για 1000 λόγους

Πρέπει να ξέρουμε τους Υπουργούς εκ των προτέρων για 1000 λόγους

Όπως και να έχει, η Στήλη δεν τρέφει ψευδαισθήσεις ότι οι Υποψήφιοι θα ανακοινώσουν το Υπουργικό τους Συμβούλιο πριν τις εκλογές… αν ανακοινωθούν οι υπουργοί πριν τις εκλογές καμιά 200αριά πυρήνες του κάθε υποψηφίου θα σταματήσουν να τρέχουν προεκλογική διότι αυτοί τρέχουν για ένα και μοναδικό λόγο: Με την ελπίδα ότι θα υπουργοποιηθούν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ / Twitter: @tsangarisp 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Στήλη ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα του τίτλου. Σε κάθε εκλογές επανερχόμαστε σε αυτό το ζήτημα. Στο κατά πόσο δηλαδή οι Υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα πρέπει να ανακοινώνουν το υπουργικό τους συμβούλιο εκ των προτέρων, πριν δηλαδή τις εκλογές. 

Υπάρχουν διάφορες απόψεις επί τούτου. Η κυριότερη που τάσσεται κατά έχει να κάνει με το επιχείρημα ότι οι πολίτες δεν καλούνται να εκλέξουν Υπουργούς αλλά Πρόεδρο, στον οποίο εκχωρούν δια της ψήφου τους το δικαίωμα να επιλέξει το Υπουργικό του Συμβούλιο. Και είναι ορθό το επιχείρημα αυτό. 

Ωστόσο, από την άλλη, υπάρχουν 1000 λόγοι που οι πολίτες θα έπρεπε να γνώριζαν εκ των προτέρων το Υπουργικό Συμβούλιο του κάθε υποψηφίου πριν πάνε στις κάλπες. 

Ο πρώτος και ο κυριότερος είναι για να υπάρξει κάθαρση γύρω από τις όποιες συνεργασίες γίνονται ενόψει των Προεδρικών. Για παράδειγμα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ προσπαθούν να πείσουν ότι δεν έγινε deal με τον Νίκο Χριστοδουλίδη για Υπουργεία. Όπως και ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Όμως αρχικά να σημειώσουμε το εξής: Αν έγινε deal είναι κακό; Η απάντηση είναι πως όχι. Αλλά, οι ίδιοι οι πολιτικοί το ανήγαγαν ως ‘ανάθεμα’ και για να είμαστε δίκαιοι, όχι τώρα αλλά εδώ και 10ετίες. Θέλοντας να το παίξουν ‘καθαροί’ και ‘αμόλυντοι’ και πως κάνουν συνεργασίες όχι για τις υπουργικές θέσεις και την νομή της εξουσίας αλλά για τις πολιτικές θέσεις, αναθεμάτισαν οι ίδιοι μια πολύ λογική και πολύ ορθή –πολιτικά- πράξη που είναι, ναι το πολιτικό deal. Δηλαδή πέραν της συμφωνίας σε πολιτικές θέσεις, είναι αναμενόμενο και πολύ ορθό, ένα κόμμα που στηρίζει ένα υποψήφιο να έχει και ρόλο και λόγο στη διακυβέρνηση συμμετέχοντας στην Κυβέρνηση. Ε, λοιπόν, αυτή την πολύ λογική, απαραίτητη πολιτική πράξη την μετέτρεψαν οι ίδιοι οι πολιτικοί (εδώ στην Κύπρο) σε πολιτικό ανάθεμα. Το αποτέλεσμα; Να προσπαθούν να πείσουν πως δεν γίνονται πολιτικές συμφωνίες για την νομή της εξουσίας και να μετατρέπονται σε γελοίους πολιτικούς ψεύτες, αφού κανείς δεν τους πιστεύει. Συνεπώς, ναι, η έκθεση των μελών του Υπουργικού κάθε υποψηφίου πριν τις εκλογές, θα συνδράμει α/ στην κάθαρση γύρω από αυτό το ψευδεπίγραφο μοντέλο πολιτικού κορρεκτισμού που έχουμε εδώ στην Κύπρο, β/ να ξέρουν οι πολίτες ποιος παίρνει τι και κυρίως γ/ τα κόμματα θα είναι διπλά και τριπλά προσεκτικά ποιους θα προτείνουν για υπουργούς. Διότι το deal δεν είναι μεν κακό αλλά είναι κακό να διορίζεται κάποιος από κάποιο κόμμα χωρίς να διαθέτει τις ικανότητες για το πόστο που επιλέγεται και διορίζεται απλώς και μόνο επειδή είναι κομματικός φίλος του κομματάρχη ή του προέδρου. 

Ένας άλλος σημαντικός λόγος που οι υποψήφιοι λογικά πρέπει να δημοσιοποιούν τα ονόματα των μελών του Υπουργικού τους Συμβουλίου πριν τις εκλογές είναι η ‘φανέρωση’ του στίγματος της πολιτικής που θα ακολουθήσουν. Αν για παράδειγμα λες προεκλογικά ότι η Κύπρος θα παραμείνει προσηλωμένο μέλος της ΕΕ αλλά όταν εκλεγείς διορίσεις υπουργό εξωτερικών ένα πρόσωπο γνωστό για τις αντιευρωπαϊκές του απόψεις και σκληροπυρηνικό υποστηριχτή της Μόσχας (λέμε τώρα), τότε γίνεται κατανοητό ότι άλλα έλεγες προεκλογικά και άλλα κάνεις αφού εκλεγείς. Ή αν για παράδειγμα μιλάς για εκσυγχρονισμό της Παιδείας αλλά διορίσεις ένα θεοφοβούμενο Υπουργό Παιδείας τότε αυτό κάτι σημαίνει. Ή αν υπόσχεσαι οικονομικά ‘φούρνους παξιμάδια’, αλλά διορίζεις έναν ακουμαντάριστο Υπουργό Οικονομικών, επίσης λέει κάτι.  

Όπως και να έχει, η Στήλη δεν τρέφει ψευδαισθήσεις ότι οι Υποψήφιοι θα ανακοινώσουν το Υπουργικό τους Συμβούλιο πριν τις εκλογές. Οι λόγοι προφανείς με τον πλέον αυτονόητο ότι αν ανακοινωθούν οι υπουργοί πριν τις εκλογές καμιά 200αριά πυρήνες του κάθε υποψηφίου θα σταματήσουν να τρέχουν προεκλογική διότι αυτοί τρέχουν για ένα και μοναδικό λόγο: Με την ελπίδα ότι θα υπουργοποιηθούν.

Όμως έγινε πρόοδος σχετικά. Είχαμε ένα υποψήφιο, τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ανακοίνωσε τα ονόματα των Υπουργών του σε δυο σημαντικότατα υπουργεία. Στο Υπουργείο Οικονομικών (ανακοίνωσε τον Κωνσταντίνο Πετρίδη) και στο Υπουργείο Εσωτερικών (ανακοίνωσε τον Νίκο Νουρή). 

Οπόταν ας είναι και αυτό. Είναι κάτι, είναι μια πρόοδος. 

Home