Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προεδρία Βουλής: Θα πάρει το αίμα της πίσω η Αντιπολίτευση;

Προεδρία Βουλής: Θα πάρει το αίμα της πίσω η Αντιπολίτευση;

ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ θέλουν διακαώς την συνεργασία αλλά την ίδια ώρα δεν θέλουν να προχωρήσουν σε μια συνεργασία, η οποία δεν θα εγγυάται την νίκη, διότι επικοινωνιακά αλλά και πολιτικά μια δεύτερη σερί ήττα σε 10 μέρες θα είναι αρκετά βαριά

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                Twitter: @tsangarisp

Οι εκλογές τελείωσαν με τα συν και τα πλην και η πρώτη μετεκλογική μάχη, αυτή της Προεδρίας της Βουλής, αναμένεται να λάβει χώρα την ερχόμενη Πέμπτη 10, Ιουνίου. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Να κάνουμε πρώτα μια συνολική ανάγνωση των αποτελεσμάτων, την σημασία που έχει η εκλογή του Προέδρου της Βουλής, τους τρεις γύρους διαδικασίας εκλογής καθώς και τις συμμαχίες που αναπτύσσονται μέχρι στιγμής.   

Πολιτική Ανάγνωση Αποτελέσματος – Σελίδα 1

Ποσοστιαία, από τα 7 κόμματα που εισήλθαν στην Βουλή, 4 κατέγραψαν κόκκινο -δηλαδή είχαν μείωση- δύο κατέγραψαν αύξηση και ένα είναι «new entry». 

Οι ξεκάθαροι νικητές των Εκλογών είναι η ΔΗΠΑ, ένα κόμμα γεννημένο από τις «στάχτες» του ΔΗΚΟ, το οποίο κατάφερε και εισήλθε στη Βουλή ως new entry με ποσοστά μάλιστα της τάξεως του 6.1%, το ΕΛΑΜ που σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά του αφού κατέγραψε 6.78% (σε αντίθεση με το 2016 που κατέγραψε 3.78%). Στους νικητές είναι και η ΕΔΕΚ, η οποία αύξησε τα ποσοστά της -συγκριτικά με το 2016- αλλά και τις έδρες της κατά μία. Νικητής, υπό τις περιστάσεις μπορεί να θεωρηθεί και ο ΔΗΣΥ, για τον οποίο το στοίχημα δεν ήταν αν θα αυξήσει τα ποσοστά αλλά το πόσο θα περιορίσει τις απώλειες του και όπως φαίνεται τις περιόρισε στο ελάχιστο. Αυτό από μόνο του βεβαίως δεν εντάσσει τον ΔΗΣΥ στο στρατόπεδο των Νικητών.

Για να γίνει πιο ξεκάθαρη η εικόνα -κατά πόσο δηλαδή είναι ή όχι ο ΔΗΣΥ νικητής- θα πρέπει στην πολιτική εξίσωση να ενταχθούν και άλλα δυο γεγονότα: 1/ Ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχασε και αυτή ποσοστά, περισσότερα απ’ ότι το κυβερνών κόμμα, και 2/ ότι ο άλλος βασικός του αντιπολιτευτικός  αντίπαλος, το ΔΗΚΟ, έχασε επίσης ποσοστά, τα περισσότερα απ’ όλα τα κόμματα που κατάφεραν και εισήλθαν στην Βουλή. 

Πολιτική Ανάγνωση Αποτελέσματος – Σελίδα 2

Την ίδια ώρα, η ορθή πολιτική ανάγνωση, απαιτεί και κάτι άλλο. Την εξέταση της κατανομής των εδρών αφού εκεί τα πράγματα αλλάζουν απ’ ότι είναι στα ποσοστά. Διότι, ενώ μεν πχ το ΔΗΚΟ μπορεί να έχασε 20% της δύναμής του (πρόκειται για το ποσοστό συγκριτικά με τις ψήφους που έλαβε το 2021 και το 2016) ή να είναι μείον 3.2% σε παγκύπρια βάση απ’ ότι ήταν το 2016 αλλά την ίδια ώρα κατάφερε να διασφαλίσει τις 9 έδρες, τον ίδιο αριθμό εδρών δηλαδή που εξασφάλισε και το 2016.

Άρα ενώ μεν τα ποσοστά είναι η μια σελίδα της ανάγνωσης, οι έδρες είναι η άλλη σελίδα της πολιτικής μας ανάγνωσης. Και σε αυτή την σελίδα θα δούμε πως κερδισμένοι κατά σειρά είναι η ΔΗΠΑ, η οποία απέκτησε 4 έδρες, το ΕΛΑΜ που διπλασίασε τις έδρες του (από 2 πήρε τώρα 4), η ΕΔΕΚ που αύξησε τις έδρες της κατά μία (από 3 τώρα έχει 4), οι Οικολόγοι οι οποίοι επίσης πρόσθεσαν μια έδρα στο πορτοφόλιο τους (από 2 τώρα 3) ενώ οι χαμένοι των εδρών είναι ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, οι οποίοι έχασαν από 1 έδρα (ο ΔΗΣΥ ενώ είχε 18 τώρα έχει 17 και το ΑΚΕΛ ενώ είχε 16 τώρα έχει 15). 

Πολιτική Ανάγνωση Αποτελέσματος – Σελίδα 3

Υπάρχει όμως και άλλη μια σελίδα στην ανάγνωση των αποτελεσμάτων. Είναι το ρεζουμέ της όλης υπόθεσης. 

Ας αρχίσουμε όμως με το βασικό ερώτημα: Γιατί γίνονται Βουλευτικές Εκλογές; Η απάντηση: Για να αντιπροσωπευτούν οι πολίτες στην Βουλή, οι οποίοι πολίτες μπορούν να αντιπροσωπευτούν μέσω των διαφόρων κομμάτων, συνασπισμών, ανεξαρτήτων που διεκδικούν αυτή την «διαπίστευση» των πολιτών δια της ψήφου τους. Αυτό πολιτικά σημαίνει πως όσοι περισσότεροι πολίτες σε θέλουν να τους αντιπροσωπεύεις, τόσο υψηλότερα ποσοστά έχεις στις εκλογές. Εξού και οι Βουλευτικές εκλογές θεωρούνται παραδοσιακά οι κατ’ εξοχήν εκλογές των κομμάτων και τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών κρίνουν την κατάταξη δύναμης των κομμάτων, την κρατική χορηγία που θα λαμβάνουν, την ιεραρχία κτλ κτλ

Συνεπώς 1ος Στόχος Βουλευτικών: Υψηλά ποσοστά + πολλές έδρες

Υπάρχει όμως και κάτι επιπλέον. Η πλειοψηφία στην Ολομέλεια. Και αυτό παίζει ρόλο ιδιαίτερα για το εκάστοτε κυβερνών κόμμα και για την εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση. Διότι αφενός για το κυβερνών κόμμα παίζει σημασία αν θα έχει την πλειοψηφία αφού θα μπορεί να εγκρίνει τα Νομοσχέδια της Κυβέρνησης του και αφετέρου για την αξιωματική αντιπολίτευση παίζει ρόλο να διαθέτει την πλειοψηφία διότι έτσι θα μπορεί να σαμποτάρει την κυβέρνηση όποτε θέλει και επιπλέον να εμβολιάζει την κυβερνητική πολιτική με δικές της προτάσεις. 

Πλειοψηφία μόνο με συνεργασίες 

Γράφαμε και τις προάλλες για το «χρυσό 29». Δηλαδή το στοίχημα των εκλογών ήταν όχι ποιο κόμμα θα είχε από μόνο του τις 29 έδρες και άρα την πλειοψηφία (διότι αυτό είναι ανέφικτο), αλλά ποια κόμματα θα εκλεγούν και ποια από αυτά θα συνασπίσουν συμμαχίες ώστε να εξεύρουν από κοινού αυτές τις 29 έδρες. 

Το κυβερνητικό στρατόπεδο ή το αντιπολιτευτικό στρατόπεδο; Νοείται πως όσες πιο πολλές έδρες λάβει ένα κόμμα από τα δυο (ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ) τόσο λιγότερες έδρες θα χρειάζεται για την πλειοψηφία -και άρα λιγότερες συμμαχίες και άρα ευκολότερο το έργο του. 

 

Η εκλογή του Προέδρου Βουλής έχει σημασία 

Και ακριβώς η εκλογή του Προέδρου της Βουλής έχει ιδιαίτερη σημασία. Γιατί; Διότι ουσιαστικά είναι η πρώτη μετεκλογική μάχη που θα δώσουν τα κόμματα που εισήλθαν στην Βουλή και εκεί φανερώνεται ποια μπλοκ θα έχουμε, που θα κινηθούν τα κόμματα και πώς θα συμπεριφερθούν τα κόμματα. 

Συνεπώς, η Προεδρία της Βουλής πέραν της σοβαρότητας του αξιώματος (είναι το δεύτερο τη τάξει της Κυπριακής Δημοκρατίας), πέραν το ποιος θα είναι στο «πόστο» για πέντε χρόνια, κρύβει ή αποκαλύπτει ουσιαστικά και το «πώς θα κινηθεί το πράμα» τουλάχιστον έως τις Προεδρικές εκλογές του 2023. 

Οι 3 γύροι για Πρόεδρο και οι 21 έδρες του ΔΗΣΥ

Ο ΔΗΣΥ αν και έχει 17 έδρες, οι τέσσερεις έδρες της ΔΗΠΑ θα πρέπει να θεωρούνται και ως δεδομένες ότι θα προστεθούν σε αυτές του ΔΗΣΥ, οπόταν είτε από τον α’ γύρο εκλογής του Προέδρου της Βουλής είτε μετέπειτα ο ΔΗΣΥ θα έχει 21 έδρες. 

Απ’ εκεί και πέρα τα πράματα μέχρι στιγμής είναι ρευστά. ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ θέλουν διακαώς την συνεργασία αλλά την ίδια ώρα δεν θέλουν να προχωρήσουν σε μια συνεργασία, η οποία δεν θα εγγυάται την νίκη, διότι επικοινωνιακά αλλά και πολιτικά μια δεύτερη σερί ήττα σε 10 μέρες θα είναι αρκετά βαριά. Οι έδρες των δυο αριθμούν 24 και χρειάζονται άλλες πέντε έδρες για την πολυπόθητη πλειοψηφία των 29. 

Προκύπτουν τρια προβλήματα για την συμμαχία ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ. Το πρώτο είναι πως a priory αποκλείεται το ΕΛΑΜ αφού το ΑΚΕΛ έχει θέσει ΒΕΤΟ. Το δεύτερο πρόβλημα που προκύπτει είναι πως κανένα άλλο κόμμα από τα εναπομείναντα δυο (ΕΔΕΚ, Οικολόγοι) δεν διαθέτει από μόνο του πέντε έδρες και ως εκ τούτου για να έχουν εγγυημένη νίκη πρέπει να ενταχθούν στο στρατόπεδό τους και οι Οικολόγοι αλλά και η ΕΔΕΚ. Το τρίτο είναι πως οι Οικολόγοι ήδη εξήγγειλαν ότι θα διεκδικήσουν την Προεδρία της Βουλής.  

Αν δεν υπάρξει αλλαγή απόφασης των Οικολόγων, ακόμη και η ΕΔΕΚ να ενταχθεί στην συμμαχία (κάτι που θα προσθέσει άλλες 4 ψήφους στις 24, άρα σύνολο 28), τότε τα πράγματα αναπόφευκτα οδηγούνται στον Β’ γύρο εκλογής του Προέδρου της Βουλής, αφού νικητής στον α’ γύρο είναι αυτός που εξασφαλίζει τα 3/5 της Ολομέλειας δηλαδή 29 έδρες. 

Η μοναδική περίπτωση για να μπορέσει δηλαδή να εκλεγεί κάποιος από τον α’ γύρο με 29 ψήφους χωρίς να αναιρέσει κάποιος την μέχρι τώρα εξαγγελία του είναι αν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, στηρίξουν την υποψηφιότητα Θεοπέμπτου. Σε μια τέτοια περίπτωση το Στρατόπεδο εξασφαλίζει 31 ψήφους. Αν όχι τότε προχωράμε στον β’ γύρο. 

Στον β’ γύρο, νικητής είναι αυτός που θα εξασφαλίσει τα 2/5 της Ολομέλειας, τουτέστιν 22 ψήφους. 

Αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, δηλαδή ΔΗΣΥ και ΔΗΠΑ στηρίζουν Αννίτα (21 ψήφους), ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ τον υποψήφιο που θα αποφασίσουν (κατά πάσα πιθανότητα Νικόλα) (24 ψήφους), το ΕΛΑΜ τον δικό του (4 ψήφους), οι Οικολόγοι επιμένουν με τον δικό τους (4 ψήφους) και η ΕΔΕΚ είτε είναι στην συμμαχία είτε με δικό της υποψήφιο, τότε νικητής θα είναι ο υποψήφιος ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ είτε με 24 ψήφους είτε με 28 ψήφους (στην περίπτωση που υποστηριχθεί από ΕΔΕΚ) 

Αν όμως στο Β’ Γύρο το ΕΛΑΜ συμπορευτεί με ΔΗΣΥ και ΔΗΠΑ τότε τα πράγματα αλλάζουν άρδην αφού η Αννίτα Δημητρίου θα μαζέψει 25 έδρες. Σε μια τέτοια περίπτωση όπου υπάρχουν δυο υποψήφιοι με πέραν των 2/5 των ψήφων αλλά χωρίς να ξεπερνά κανένας τα 3/9 (δηλαδή από 22 έως 28 ψήφους) τότε οι δυο πάνε στον γ’ γύρο. 

Συνεπώς όπως είναι τα πράγματα διαμορφωμένα, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ μπορούν από μόνοι τους να εκλέξουν Πρόεδρο της Βουλής στον β’ γύρο νοουμένου ότι κανένα άλλο κόμμα δεν θα συμπορευτεί με ΔΗΣΥ και ΔΗΠΑ. Αλλιώς είναι ξεκάθαρο ότι πάμε στον γ’ γύρο. 

Στον γ’ γύρο, Πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα μαζέψει τις περισσότερες ψήφους με απλή πλειοψηφία. 

Συμπερασματικά, αν δεν προκύψουν πλειοψηφικές συμμαχίες που απαιτούνται κατά τους δυο προηγούμενους γύρους, το βέβαιο είναι το εξής: 

Ο ένας υποψήφιος με σοβαρό ενδεχόμενο εκλογής που θα βρίσκεται στον γ’ γύρο θα είναι του ΔΗΣΥ 

Ο δεύτερος υποψήφιος που θα έχει πιθανότητες εκλογής θα είναι ο υποψήφιος που θα υποστηρίζεται από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ή αυτός που θα υποστηρίζεται μόνο από το ΑΚΕΛ (εκτός και αν συνασπιστούν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι -χωρίς το ΑΚΕΛ δηλαδή- κάτι που θεωρείται απομακρυσμένο έως και απίθανο)

Οι εν δυνάμει σύμμαχοι λοιπόν από την μια του κυβερνητικού στρατοπέδου και κυβερνώντος κόμματος είναι ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ, ενώ από την άλλη οι εν δυνάμει σύμμαχοι του αντιπολιτευτικού μπλοκ ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ είναι οι Οικολόγοι, με την ΕΔΕΚ να «βαραίνει» προς την αντιπολίτευση χωρίς όμως αυτό να θεωρείται και ως δεδομένο. 

Με αυτό τον τρόπο επιστρέφουμε στην «Πολιτική Ανάγνωση Αποτελέσματος – Σελίδα 3» όπου αναφερθήκαμε στην πολυπόθητη πλειοψηφία όπου εν κατακλείδι να σημειωθεί πως η εκλογή του Προέδρου της Βουλής είναι διαδικασία ουσίας και όχι μόνο εντυπώσεων. Αυτή η διαδικασία είναι η απαρχής μιας πορείας που θα μας δείξει πώς θα σχηματίζονται οι πλειοψηφίες και για ποιον θα σχηματίζονται οι πλειοψηφίες και εν τέλει ποιος θα κάνει κουμάντο… 

Υπομονή έως την Πέμπτη λοιπόνόπου θα φανεί αν ο ΔΗΣΥ εξαργυρώσει την υπό τις περιστάσεις νίκη του στις εκλογές ή εάν η Αντιπολίτευση «πάρει το αίμα της πίσω»… 

Home