Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προς ψευδοπατριώτες

Offsite Team -
27.06.2021 - 07:00

Προς ψευδοπατριώτες

Thumbnail
Καταπίνουν ανέμελα το φραπέ τους, όπως καταπίνουν το άπλετο αίμα που πότισε ετούτη τη γη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΑΠΙΟΥ

Τώρα που ξεμπερδέψαμε με τα βολέματα των παιδιών της Πινδάρου, το πάρε-δώσε των κομμάτων, το δημογραφικό, το ξέπλυμα του Νικολάτου, το «βαρύ πλήγμα» του Αναστασιάδη και την επίδειξη του Dior, επιστρέφουμε στην κανονικότητα της εποχής μας. Στην ίδια πεζή κανονικότητα, για τον επιούσιο.

Όσοι μπορούν, συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου, κάνοντας ηλιοθεραπεία και σέρφινγκ, προκαλώντας ρίγη εθνικής συγκίνησης και υπερηφάνειας. «Τον τόπο μας δεν τον χαρίζουμε σε κανένα», λένε και καταπίνουν ανέμελα το παγωμένο φραπέ, όπως καταπίνουν την κατοχή, την προσφυγιά και το άπλετο αίμα που πότισε ετούτη τη γη. Απέναντι στον «ψευτοπατριωτικοφασισμό» κάποιων, αυτοί αντιστέκονται και διεκδικούν. Διεκδικούν το «δικαίωμά» τους να ξεγράψουν χιλιάδες χρόνια ιστορίας, να ξεπουλήσουν πατρώα γη και να διαγράψουν την αδικία, τον πόνο και την αξιοπρέπεια -όση αξιοπρέπεια τέλος πάντων απέμεινε μετά από τόσες «χαμένες ευκαιρίες».

Τη σήμερον ημέραν, για να θεωρείσαι πατριώτης και να μην είσαι «ψευδός», πρέπει να συντυχάνεις κυπριακά, να πααίνεις ποτζεί, να καταλαβαίνεις τον πόνο των εποίκων που εριζώσαν μες τα κλεμμένα σπίτια, να τους λαλείς «εν πειράζει μάνα μου, εκάμαμεν τζιαι εμείς πολλά», να θκιαμοιράζεις τριαντάφυλλα σε δικοινοτικές συνάξεις, να φουσκώνεις μπαλόνια, να δέρνεις κανένα 18χρόνο φαντάρο στο οδόφραγμα, τζιαι προπαντώς να παουρίζεις «θέλω λύση» κρατώντας κλαδί ελιάς, προς Θεού (ή προς Αλλάχ) όι ματσικόριδο γιατί μπορεί να παρεξηγηθείς. Άμαν τα κάμνεις τούτα ούλλα, είσαι πατριώτης γιατί δεν χαρίζεις τον τόπο σου σε κανένα «ψευδοπατριωτικοφασίστα». Αν βαστάς τζιαι καμιά ταμπέλα να καταγγέλλει τη «διοίκηση του νότου», τότε θεωρείσαι σούπερ-ντούπερ πατριώτης,  ένας ενεργός πολίτης, πιο προοδευτικός που ούλλους τους προοδευτικούς, μια ψυσιή που κρούζει για να σμίξει τούτος ο τόπος. Έτσι είναι οι… πραγματικοί πατριώτες, με το νου τους κάμνουν μπαϊράμι.

Οι υπόλοιποι, όσοι επιμένουν να λένε την κατοχή-κατοχή, την εισβολή-εισβολή και τους ραγιάδες-ραγιάδες, είναι «ψευδοπατριώτες» και «φασίστες». Εν τούτοι που ευθύνονται για την καταστροφή του τόπου, εν «οι εθνικιστές», τζιαι ανάθεμα αν ξέρει κανένας τους τι σημαίνει ο όρος «εθνικισμός». Δαμαί δεν ξέρουν τι σημαίνει φιλοπατρία, αγώνας για επιβίωση, κατοχή, να μεν τους βάλουμε δύσκολα και συγχυστούν.

Δυστυχώς για τους αππωμένους προοδευτικούς, τούτος ο τόπος, ο τόπος που εγέννησε Βαγορήδες, Αυξεντίου και Τάσους Μάρκου, δεν έχασε ακόμα τη μαγιά του. Γεννοβολά ακόμα νιες τζιαι νιους που συγκινούνται στις εθνικές επετείους, που σηκώνουν περήφανα τη σημαία, που αγαπούν την ανηφόρα. Τι θα ήμασταν άλλωστε, χωρίς την ανηφόρα;

Στη σκοτεινή εποχή που ζούμε, στην εποχή της διαφθοράς και της διαπλοκής, της μάσας και της αρπαχτής, στην εποχή που οι λέξεις χάνουν το νόημα τους και ο λαός τους ηγέτες του, υπάρχει φως. Και όσο υπάρχει φως, θα υπάρχει ελπίδα. Η Ιστορία γράφεται από τους λαούς που αγωνίζονται και όχι από τους ραγιάδες που συνθηκολογούν με τον κατακτητή και λένε μπούρδες.

Υστερόγραφο: Μετά και το προχθεσινό χαστούκι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Ήταν ακόμα ένας θρίαμβος της ελληνικής και κυπριακής διπλωματίας. Όπως η συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο. Με τέτοιους ηγέτες, τι να τους κάνεις του οχτρούς;

Υστερόγραφο 2: Οι πιο καλές κομπίνες είναι οι νόμιμες.

Το άσχετο: Ζάβαλε μου

Καλή Κυριακή και Αγία Υπομονή…

Χάρης, Τορναρίτης, Αννίτα, Δίπλαρος, Γεωργίου, Δημήτρης…

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
20.06.2022 - 06:27

Χάρης, Τορναρίτης, Αννίτα, Δίπλαρος, Γεωργίου, Δημήτρης…

Αν αύριο αυτή η Εξάδα μαζί με τον Αβέρωφ (Επτάδα δηλαδή) δεν καταφέρει για παράδειγμα να περάσει δεύτερο γύρο, θα έχει μούτρα ο οποιοσδήποτε από αυτούς τους 7 να διεκδικήσει εκ νέου θέση στην Ηγεσία; Νομιμοποιείται; Εννοείται πως όχι. Και καλό είναι να ξυπνήσουν στην Πινδάρου…

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

Twitter: @tsangarisp

Η επόμενη μέρα στο ΔΗΣΥ είναι μια από τις εξισώσεις και τις προεκτάσεις των Προεδρικών εκλογών. Όπως είναι οι ενδοκομματικές διαδικασίες στην Πινδάρου, οι ενδοκομματικές εκλογές για εκλογή νέας ηγεσίας του κόμματος γίνονται αμέσως μετά τις εκάστοτε Προεδρικές εκλογές. Χρονικά δεν παίζει ρόλο αν θα είναι Απρίλιο 2023 ή Ιούνιο 2023. Αυτό που έχει σημασία είναι πως οι Προεδρικές εκλογές σηματοδοτούν και την λήξη της πενταετούς θητείας της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και όσοι θέλουν να βρίσκονται στο πηδάλιο του κόμματος θα πρέπει να περάσουν από την διαδικασία των εκλογών. 

Ο ΔΗΣΥ βρίσκεται ενώπιον της δεύτερης μεγαλύτερης διάσπασης στην ιστορία του, μετά από τα γεγονότα του 2003 και του 2004 όπου το 2003 διασπάστηκε λόγω και της δεύτερης Συναγερμικής υποψηφιότητας ενώ μετέπειτα στις πρώτες ευρωεκλογές που έλαβαν χώρα βρέθηκε και δεύτερος συνδυασμός συναγερμικών υποψηφίων. Δυο γεγονότα που οδήγησαν αρκετά στελέχη στην έξοδο από την Πινδάρου είτε αυτοβούλως είτε με κομματική απόφαση διαγραφής τους.    

Αυτή τη φορά τα πράγματα ίσως να είναι και χειρότερα. Διότι ενώ μεν το 2003 ο μ. Αλέκος Μαρκίδης αποφάσισε να κατέλθει υποψήφιος έχοντας και αρκετά ελαφρυντικά υπέρ του ενώ τώρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης λειτούργησε εντελώς διασπαστικά και εντελώς περιφρονητικά έναντι του ΔΗΣΥ και των Συναγερμικών αλλά την ίδια ώρα φαίνεται πως θα είναι και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ, δηλαδή του ΔΗΚΟ και ίσως ΕΔΕΚ (και ίσως και της ΔΗΠΑ). Κάτι που δημιουργεί μια υπολογίσιμη πλέον τάση, η οποία ενδεχομένως να απειλήσει την υποψηφιότητα του ΔΗΣΥ, του Αβέρωφ Νεοφύτου, ή ακόμη να βρεθούν οι δυο τους (Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης) απέναντι στον δεύτερο γύρο (όλα αυτά, και κατά πόσο θα είναι έτσι τα πράγματα, θα αρχίσουν να φαίνονται από Σεπτέμβριο, Οκτώβριο). 

Ενόψει τούτων, η ηγεσία του ΔΗΣΥ οφείλει να προστατεύσει την παράταξη. Αυτή είναι που κρίνεται. Όλη η ηγεσία και όχι μόνο ο Αβέρωφ. Ο Αβέρωφ είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο υποψήφιος του κόμματος, ο οποίος επιλέχθηκε ομόφωνα μέσα από τις καταστατικές διαδικασίες. Όμως πέραν του Αβέρωφ, έχουμε και τον Χάρη Γεωργιάδη (Αναπληρωτής Πρόεδρος), τον Νίκο Τορναρίτη (3ος τη τάξει στο ΔΗΣΥ ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος) καθώς και τους 3 Αντιπροέδρους (Αννίτα Δημητρίου, Ευθύμιος Δίπλαρος και Γιώργος Γεωργίου). Από την εξίσωση δεν μπορεί βεβαίως να μείνει εκτός και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου. Αυτοί οι έξι μαζί με τον Αβέρωφ έχουν και την ευθύνη. Την ευθύνη των ποσοστών, την ευθύνη της προεκλογικής, την ευθύνη του αποτελέσματος των εκλογών. 

Η πλειοψηφία των πιο πάνω προσώπων (εξαιρουμένου μάλλον του Γ. Γεωργίου) κοιτάζει και την επόμενη μέρα των Προεδρικών Εκλογών αφού είναι λογικό και φυσιολογικό είτε να επαναδιεκδικήσουν την ίδια θέση στην ηγεσία του κόμματος είτε ακόμη ο καθένας τους και υψηλότερα αξιώματα. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να αντιληφθούν και να κατανοήσουν είναι πως για να θεωρείται ‘πολιτικά φυσιολογικό και λογικό και θεμιτό’ να διεκδικείς αξιώματα στην ηγεσία ενός κόμματος θα πρέπει να έχεις και καλά αποτελέσματα. Όταν  μάλιστα τα αποτελέσματα είναι μόλις μερικούς μήνες πριν την διεκδίκηση σου για μια θέση στην εξουσία. Άλλωστε στην πολιτική όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αν αύριο αυτή η Επτάδα δεν καταφέρει για παράδειγμα να περάσει δεύτερο γύρο, θα έχει μούτρα ο οποιοσδήποτε από αυτούς τους 7 να διεκδικήσει εκ νέου θέση στην Ηγεσία; Νομιμοποιείται; Εννοείται πως όχι. Ή αν στις Προεδρικές αυτή η Επτάδα καταγράψει ιστορικό χαμηλό, θα μπορεί κάποιους από αυτούς τους επτά να μιλά για την επόμενη μέρα; Για να πάρει τον ΔΗΣΥ, που; Και να τον οδηγήσει, που; 

Τα πράγματα δεν είναι αστεία. Ούτε και είναι εκλογές μόνο του Αβέρωφ αυτές. Ποτέ οι εκλογές δεν είναι του ενός ούτε και θα είναι ποτέ του ενός σε μια Παράταξη. Την όποια παράταξη. Ποτέ δεν ήταν οι εκλογές του Αναστασιάδη, ποτέ του Κληρίδη. Ήταν οι εκλογές του ΔΗΣΥ. Είναι οι εκλογές του ΔΗΣΥ. Του ΑΚΕΛ. Του ΔΗΚΟ. Και καλό είναι να ξυπνήσουν στην Πινδάρου, διότι η επόμενη μέρα για την Επτάδα της Ηγεσίας θα είναι η ίδια και για τους επτά. Αν είναι μαύρη, θα είναι και για τους επτά. Αν είναι άσπρη, θα είναι και πάλι και για τους επτά. 

Home