Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στέφανε, το γοργόν και χάριν έχει…

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
07.02.2022 - 06:27

Στέφανε, το γοργόν και χάριν έχει…

Το ΑΚΕΛ, ένεκα των δικών του λανθασμένων χειρισμών, από μόνο του εισήλθε σε μια μάχη με τον χρόνο… Όσο δεν αποφασίζεις τολμηρά και ξεκάθαρα υπέρ ενός προσώπου και όσο συνεχώς «αλλάζεις» πιθανούς υποψηφίους ή εμφανίζεσαι «να αλλάζεις» πρόσωπα, συνεπάγεται ή καλύτερα δημιουργείται η αντίληψη ότι ο τελικός σου υποψήφιος θα είναι «δεύτερης» ή «τρίτης» διαλογής.

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                Twitter: @tsangarisp

Στις 7 Νοεμβρίου 2021 η Στήλη με τίτλο «Το ΑΚΕΛ έχει υποψήφιο για τις Προεδρικές 2023» έγραφε μεταξύ άλλων πως τα κόμματα -και δη τα δυο μεγάλα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ- θα πρέπει να πάρουν την πολιτική μπάλα στα χέρια τους και να προτάσσουν την δική τους πολιτική πρόταση και να μην συνάπτουν συμμαχίες χάριν συμμαχιών χωρίς πολιτική ουσία και χωρίς πολιτική κατεύθυνση. Αναλύαμε τότε το ενδεχόμενο συνεργασίας ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ ενόψει προεδρικών. Η κατάληξη της Άποψης τότε ήταν πως «Το ΑΚΕΛ λοιπόν έχει υποψήφιο. Δεν χρειάζεται συνεργασίες το ΑΚΕΛ για να μπορέσει να εισέλθει στον δεύτερο γύρο και αν πείσει την πλειοψηφία ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει δεν θα είναι ούτε «φοβητσιάρικη» στην οικονομία ούτε και «λύση να’ ναι και ό,τι να’ ναι» στο κυπριακό, τότε γιατί να μην ανέλθει και στην εξουσία; Άλλωστε ότι αποφασίσει η πλειοψηφία. Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ πρέπει να είναι ο εκάστοτε Γενικός του Γραμματέας. Αν όχι, τότε ας είναι πρόσωπο, το οποίο όμως θα έχει ξεκάθαρες θέσεις και πολιτικές που να ταυτίζονται με την ιδεολογία και την πολιτική φιλοσοφία του ΑΚΕΛ. Ξεκάθαρα πράματα, όχι «λίγο από ΑΚΕΛ και λίγο από ΔΗΚΟ και λίγο από ΕΔΕΚ», το οποίο στο κυπριακό πώς μεταφράζεται; Ή στην Οικονομία; Ένας πολιτικός αχταρμάς που δεν οδηγεί πουθενά…». 

Δεν ξέρω τι πήγε λάθος στο ΑΚΕΛ και μέσα στο μεσοδιάστημα των τριών μηνών (Νοέμβριος ’21 – Φεβρουάριος ’22) στο κόμμα αναπτύχθηκε μια σαλάτα απόψεων, η οποία φανερώνει μάλλον πανικό και απροσανατόλιστες αποφάσεις, οι οποίες λαβώνουν περαιτέρω το κόμμα της Αριστεράς. Από το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΔΗΚΟ, αναπτύχθηκε μια άλλη θεωρία περί στήριξης Συναγερμικού προσώπου (!!!) ως υποψηφίου και το χειρότερο είναι πως αυτή η θεώρηση παρουσιαζόταν και ως εντελώς πολιτικά φυσιολογική (!) και πολιτικά ορθή (!) Την ώρα δηλαδή που το ΑΚΕΛ κατηγορεί την σημερινή κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα για «καταστροφική δεξιά πολιτική» αναζητεί δεξιό υποψήφιο για τις Προεδρικές του 2023 (!) Αν το πιο πάνω δεν κάνει νόημα, μην μπείτε στον κόπο να το ξαναδιαβάσετε διότι και πάλι δεν θα κάνει νόημα. Ακόμη και 10 φορές ανάγνωση, πάλι νόημα δεν θα κάνει. Ρωσική σαλάτα, θα έλεγε κάποιος. 

Δεν θα υπεισέλθουμε σε θεωρίες ότι τάχα το ΑΚΕΛ σκέφτηκε πως ο μόνος τρόπος για να ανέλθει στην εξουσία είναι η «τριχοτόμηση της Δεξιάς και άρα αφού έχουμε Αβέρωφ και Χριστοδουλίδη ας βάλουμε κι’ εμείς τον τρίτο Δεξιό για να τους κερδίσουμε» διότι η Πολιτική δεν είναι ούτε απλή εξίσωση με σταθερές ούτε excel και αυτό -φαντάζομαι- το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά στην Εζεκία Παπαιωάννου. 

Όπως και να έχει, τα πράγματα πλέον έχουν πάρει μια πορεία, η οποία -πολιτικά- ακόμη είναι διαχειρίσιμη. Δεν εκτιμώ ότι θα επαναληφθεί το σενάριο των προηγούμενων προεδρικών εκλογών όπου το ΑΚΕΛ έχρισε υποψήφιο του τον Μάικ Σπανό (7/6/17) (με 66 ψήφους υπέρ, 17 εναντίον και 6 αποχές στην Κ.Ε.) και με την πάροδο οκτώ ημερών (15/6/17) τελικά ανακοινώθηκε ότι οι δυο πλευρές δεν τα βρήκαν στα της Οικονομίας και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να συνεργαστούν. 

Το ΑΚΕΛ, ένεκα των δικών του λανθασμένων χειρισμών, από μόνο του εισήλθε σε μια μάχη με τον χρόνο. Διότι ενόσω δεν λαμβάνεται μια καθαρή, σταράτη απόφαση για τον υποψήφιό του, τόσο πιο πολύ «πληγώνεται» η δυναμική που θα έχει ο υποψήφιος, ο οποίος τελικά θα επιλεγεί. Αλλιώς: Όσο δεν αποφασίζεις τολμηρά και ξεκάθαρα υπέρ ενός προσώπου και όσο συνεχώς «αλλάζεις» πιθανούς υποψηφίους ή εμφανίζεσαι «να αλλάζεις» πρόσωπα, συνεπάγεται ή καλύτερα δημιουργείται η αντίληψη ότι ο τελικός σου υποψήφιος θα είναι «δεύτερης» ή «τρίτης» διαλογής. 

Δεν θα μπούμε στα εσωτερικά του ΑΚΕΛ όπου ενδεχομένως όλο αυτό το αλαλούμ να βολεύει κάποιους, αλλά ο Στέφανος Στεφάνου, ως ο Γενικός Γραμματέας, θα πρέπει να χαράξει γραμμή, θα πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση και να δώσει ένα τέλος σε αυτή την όχι και τόσο τιμητική εικόνα που σχηματίζεται για ένα κόμμα όπως το ΑΚΕΛ. Το γοργόν και χάριν έχει…    

Ποιοι ήταν οι όροι του ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη;

Παναγιώτης Τσαγγάρης -
27.06.2022 - 06:27

Ποιοι ήταν οι όροι του ΔΗΚΟ στον Χριστοδουλίδη;

Δεν είπε κάτι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ούτε καν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Άθως Αντωνιάδης … κανένας δεν ένιωσε την ανάγκη στο ΔΗΚΟ να πει, να ανακοινώσει, να δημοσιοποιήσει ποιες πολιτικές θέσεις έθεσαν ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ποιες κόκκινες γραμμές… Εκτός αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική του ΔΗΚΟ και πλέον θα πορεύεται και θα κυβερνήσει, αν εκλεγεί, με ‘Πολιτική ΔΗΚΟ’ οπόταν δεν χρειάζεται να πουν ούτε τους όρους, ούτε τις προϋποθέσεις ούτε τις κόκκινες γραμμές.  

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ

Twitter: @tsangarisp

«Ήρθε η ώρα να ακούσουμε και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας, η οποία ζητά μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που ενώνει και δεν διχάζει. Που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας και όχι τις κομματικές ατζέντες». Είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε παρέμβασή του για την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του την στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις Προεδρικές του 2023. 

Αυτές οι δυο προτάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου έχουν αρκετά πολιτικά μηνύματα αλλά έχουν περισσότερα πολιτικά ερωτήματα. 

Ας πούμε, ο Νικόλας Παπαδόπουλος μιλά για «μια υποψηφιότητα που ενώνει». Μα ποια κόμματα ένωσε μέχρι σήμερα η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη; Επί του παρόντος το μόνο κόμμα που τον υποστηρίζει είναι αυτό του Νικόλα Παπαδόπουλου, το ΔΗΚΟ. Αναμένεται ότι η ΕΔΕΚ, του Μαρίνου Σιζόπουλου, θα στηρίξει επίσης την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Μα ως εδώ, καμία έκπληξη και καμία πρωτοτυπία. Προ ενός έτους ζήσαμε εκ νέου αυτό το «ενωμένο δίδυμο», ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ, στην εκλογή του Προέδρου της Βουλής όπου και τα δυο κόμματα υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Άρα μέχρι στιγμής δεν είδαμε «υποψηφιότητα που να ενώνει» πέραν των τετριμμένων και των επαναλαμβανόμενων «ενώσεων», του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. 

Μπορεί όμως ο Νικόλας Παπαδόπουλος να μιλά για «υποψηφιότητα που ενώνει» διότι ίσως να έχει υπόψη του ότι την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη θα την υποστηρίξει και η ΔΗΠΑ. Άρα, αν γίνει αυτό, τότε μάλιστα θα μπορεί κάποιος να μιλά για «μια υποψηφιότητα που ενώνει» το παλαιό με το νέο ΔΗΚΟ. Το ΔΗΚΟ με την ΔΗΠΑ, και μαζί τους η ΕΔΕΚ. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μίλησε επίσης για μια υποψηφιότητα «που υπηρετεί τις προτεραιότητες της κοινωνίας». Μα μέχρι στιγμής δεν ακούσαμε ούτε τις προτεραιότητες ούτε τις μη προτεραιότητες του Νίκου Χριστοδουλίδη. Δεν τον ακούσαμε να τοποθετείται στο θέμα της ακρίβειας. Ούτε στο θέμα της Παιδείας. Ούτε στο θέμα της Οικονομικής Ανάπτυξης. Ούτε στο θέμα της Ανεργίας. Ούτε στο θέμα των μισθών. Ούτε στο θέμα των Μικρομεσαίων. Μα αυτά δεν είναι οι προτεραιότητες της Κοινωνίας; Αλλά ούτε καν στις μη προτεραιότητες της πλειοψηφίας της Κοινωνίας (άσχετο αν είναι και τα σοβαρότερα θέματα αυτά) ακούσαμε κάτι από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ούτε για Ουκρανικό, ούτε για ΝΑΤΟ, ούτε για Κυπριακό, ούτε για Αμμόχωστο. Τίποτα. Λέξη. Το μόνο που ακούσαμε ξεκάθαρα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν είναι διεφθαρμένη. Σε αντίθεση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος μέχρι πρότινος έθετε ως δική του προτεραιότητα την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ επειδή ακριβώς είναι διεφθαρμένοι. Αυτό δεν είναι που έλεγε; Άρα για ποιες προτεραιότητες της κοινωνίας μιλά ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι υπηρετεί η συγκεκριμένη υποψηφιότητα;

Ακόμη, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως «η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν υπηρετεί κομματικές ατζέντες». Δηλαδή; Τι εννοεί ο Νικόλας; Μια «κομματική ατζέντα» μπορεί να είναι καλή, αν εννοούμε μια ατζέντα με πολιτικές προτάσεις ή μπορεί να είναι κακή αν εννοούμε μια ατζέντα για κομματικούς διορισμούς και κατ’ επέκταση ‘υπηρεσία προς όφελος του κόμματος’. Τρίτη ερμηνεία δεν υπάρχει. Και επειδή ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν εννοεί την πρώτη περίπτωση (την καλή ατζέντα δηλαδή η οποία περιέχει πολιτικές προτάσεις), ας δούμε αρχικά την δεύτερη περίπτωση: Εννοεί εδώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος ότι δεν ζήτησε Υπουργεία το ΔΗΚΟ; Αν εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης ΔΕΝ θα διοριστούν ΔΗΚΟικοί Υπουργοί ή σε άλλες θέσεις; Αν αυτό εννοεί μπορεί να το πει ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστηριχθεί και από ΕΔΕΚ και από ΔΗΠΑ δεν θα διορίσει πρόσωπα ούτε και από αυτά τα κόμματα; 

Διότι ‘οι κακές κομματικές ατζέντες’ δεν είναι κάτι στο υπερπέραν. Δεν είναι κάτι ‘κρυμμένο’, δεν είναι κάτι το ‘υπερφυσικό’. Μια κακή κομματική ατζέντα είναι ξεκάθαρο πως περιέχει το στοιχείο της συνδιαλλαγής και η συνδιαλλαγή είναι και μέσω των διορισμών σε θέσεις Υπουργείων, Υφυπουργείων, Αρχών, Επιτρόπων, Δ/Σ κτλ κτλ κτλ. 

Συνεπώς, δεν χρειάζεται να περιπαιζόμαστε, ούτε και ο Νικόλας χρειάζεται να εκτίθεται. Κομματική ατζέντα, και μάλιστα όπως την εννοεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος, κακή κομματική ατζέντα υπάρχει και αυτή θα υπηρετήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Την κακή κομματική ατζέντα που του υπέβαλε το ΔΗΚΟ.   

Υπάρχει όμως και η καλή κομματική ατζέντα. Αυτή που περιλαμβάνει τις πολιτικές προτάσεις ενός κόμματος. Και αυτή η ατζέντα είναι και θεμιτή αλλά και λογικό να τίθεται και μάλιστα να τίθεται και ως προϋπόθεση. 

Αλλά ούτε για αυτή μας είπε κάτι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ούτε καν ο κατά τα άλλα λαλίστατος Άθως Αντωνιάδης ο οποίος ένιωσε την ανάγκη να δημοσιοποιήσει τη θέση του για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη. Αλλά, δεν ένιωσε κανένας την ανάγκη στο ΔΗΚΟ να πει, να ανακοινώσει, να δημοσιοποιήσει ποιες πολιτικές θέσεις έθεσε ως όρο στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και ποιες κόκκινες γραμμές. Είτε στην Οικονομία, είτε στην εσωτερική διακυβέρνηση είτε στο Κυπριακό. Και τι είπε ο Νίκος; Τις αποδέχτηκε; Όλες; Ή απέρριψε και κάποιες; Και ποιες; 

Δηλαδή έχουμε μπροστά μας ένα deal, τους όρους του οποίου δεν γνωρίζει κανένας, πέραν του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Νίκου Χριστοδουλίδη.  

Εκτός αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική του ΔΗΚΟ, από την Αρχή ως το Τέλος, σε όλα τα θέματα, και πλέον θα πορεύεται και θα κυβερνήσει, αν εκλεγεί, με πολιτική ΔΗΚΟ.

Home