Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα ΠΕΠ, τα ΜΕΔ και το… γιω-γιω

Τα ΠΕΠ, τα ΜΕΔ και το… γιω-γιω

Thumbnail
Μια αόριστη κουβέντα είναι μια ακίνδυνη κουβέντα. Εύκολη βρώση για το κομματικό ακροατήριο

Γράφει ο Γιώργος Αγαπίου 

Όταν εκδόθηκε το θανατικό πόρισμα για τον Συνεργατισμό, μου δόθηκε εμπιστευτικά μια «έκθεση-φωτιά» για τα πεπραγμένα πολιτικών προσώπων. Την μετροφύλλησα και χωρίς να την διαβάσω, την παρέδωσα στον αποστολέα της, γνωστό πρόσωπο της δημόσιας σκηνής (όχι πολιτικό). Η εμπιστευτική έκθεση που «έλεγε πολλά για πολλούς» ήταν σημείωμα που κατέθεσε ένας από τους υπαίτιους της καταστροφής του Συνεργατισμού στην Επιτροπή Αρέστη. Το κομματικό βαποράκι την προωθούσε ως δήθεν απόρρητο έγγραφο για να δημοσιευθεί ως «αποκαλυπτικό», με προφανή στόχο και σκοπιμότητα. Λίγες μέρες αργότερα, είδα το έγγραφο να δημοσιεύεται ως αποκαλυπτικό (χωρίς εισαγωγικά).

Τις επόμενες μέρες και με τις αντιδράσεις για το πόρισμα να μην κοπάζουν, άνοιξε ακόμα μία συζήτηση. Στο επίκεντρο, τα ύποπτα δάνεια των πολιτικών προσώπων. Αυτήν τη φορά η συζήτηση είχε βάση. Στο πόρισμα της Επιτροπής Αρέστη (σελ. 327, παρ. 10.10) γινόταν εκτενής αναφορά στα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων. 

Αντιγράφω: «Το συνολικό υπόλοιπο των δανείων ΠΕΠ για φυσικά πρόσωπα τον Αύγουστο του 2017 ήταν περίπου €191 εκ. σε 2.124 λογαριασμούς εκ των οποίων €127 εκ. ή 66.4% ήταν Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ). (…) Για τα πιο πάνω δάνεια, τίθεται το ερώτημα αν έτυχαν ή και συνεχίζουν να τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης; Για να μπορέσουν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα είναι αναγκαίο να γίνει λεπτομερής ανάλυση σε ατομικό επίπεδο για κάθε ΠΕΠ.» Ως γενικό συμπέρασμα, η Επιτροπή ανέφερε ότι «υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ευνοϊκής μεταχείρισης των ΠΕΠ διαχρονικά (τόσο πριν όσο και μετά το 2013)» και «προκύπτει και το ερώτημα πώς και με ποια κίνητρα μέλη του κοινοβουλίου εκτεθειμένα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκτελούσαν τα νομοθετικά τους καθήκοντα όσον αφορά στις σχετιζόμενες με ΜΕΧ νομοθετικές ρυθμίσεις;».

Εύλογο το ερώτημα και σημαντικά τα ευρήματα της Επιτροπής. Τα δάνεια των ΠΕΠ όμως δεν αποτελούσαν ούτε το κύριο εύρημα, ούτε τη βασική αιτία για την κατάρρευση της υπεραιωνόβιας τράπεζας. Το παιχνίδι ωστόσο είχε στηθεί και κάποιοι (είτε από αφέλεια, είτε από σκοπιμότητα) έπεσαν στην παγίδα. Αντί η συζήτηση να γίνεται για τον Συνεργατισμό, ο καβγάς γινόταν για κάποια δάνεια κάποιων βουλευτών. Μια αόριστη κουβέντα είναι μια ακίνδυνη κουβέντα. Εύκολη βρώση για το κομματικό ακροατήριο. 

Τα γράφω όλα αυτά με αφορμή τη λίστα Γιωρκάτζη. Το θέμα διογκώθηκε με ευθύνη της πλειοψηφίας της Βουλής (ιδιαίτερα του Προέδρου της που την φύλαγε στα συρτάρια 17 μήνες) και τελικά, έλαβε διαστάσεις μεγαλύτερες από όσες πραγματικά έχει. Από τις εξηγήσεις πολλών εμπλεκόμενων προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η λίστα (που… ετοίμασε κότζαμ Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας) είναι γεμάτη λάθη, ανακρίβειες και ελλιπή στοιχεία. Το δε περιεχόμενο της πάσχει, αφού το ζητούμενο δεν είναι αν ένας βουλευτής ή ένας… αζάς έχει Μη Εξυπηρετούμενο Δάνειο, αλλά εάν αυτό το πρόσωπο έχει τύχει οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης εξαιτίας της θεσμικής του ιδιότητας. Ποιος όμως θα τα ελέγξει όλα αυτά; Οι βουλευτές ή τα κόμματα τους; Και ποιους τελικά εξυπηρετούσε να υπάρχει εδώ και ενάμιση χρόνο μια λίστα με ονόματα βουλευτών οι οποίοι δεν είχαν καν ΜΕΔ;  

Χρειάστηκε να περάσουν 17 μήνες για να πράξει η Ολομέλεια της Βουλής το αυτονόητο: την άμεση δημοσιοποίηση της λίστας. Όσοι επέλεξαν να πολιτεύονται, έχουν την ευθύνη να λογοδοτούν και για τις οικονομικές του δοσοληψίες. Αν φοβούνται ότι θα διασυρθούν από τους «λόχους των ηλιθίων» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να πάνε σπίτι τους. Αν πάλι τρέμουν το κουτσομπολιό, ας πιστώσουν τον κοσμάκη που τους έστειλε στα έδρανα  ότι έχει τον κοινό νου να καταλάβει πότε ένα δάνειο είναι καθαρό και πότε είναι «περίεργο». 

Με τόσους πολλούς πρώην δημάρχους, βουλευτές και Υπουργούς να έχουν καταδικαστεί για σκάνδαλα  διαφθοράς και διαπλοκής και το πάρτι με τις κομματικές χορηγίες, χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα βήματα για να περιοριστεί η τοξική ατμόσφαιρα της πολιτικής σκηνής. Η διαφάνεια είναι το πρώτο βήμα. Το τελευταίο είναι η λογοδοσία. Ενδιάμεσα, υπάρχει ο Έλεγχος. Από τους βουλευτές μέχρι το Προεδρικό. 

Υστερόγραφο: Η λίστα Γιωρκάτζη είναι παρωνυχίδα μπροστά στο φαγοπότι του Συνεργατισμού και την φυγή κεφαλαίων λίγες μέρες πριν το κούρεμα. Να μην μιλήσουμε και για τις μπίζνες με τα διαβατήρια. Θα πέσει ο… θυρεός να μας πλακώσει! 

Το άσχετο: Γιω-γιω

Καλή Κυριακή και Αγία Υπομονή 

Home