Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα τέσσερα κεφάλαια της Προεκλογικής που θα κρίνουν τις Εκλογές 

Τα τέσσερα κεφάλαια της Προεκλογικής που θα κρίνουν τις Εκλογές 

Thumbnail

Σκάνδαλα, Πανδημία/Διαχείριση, Οικονομία και Κυπριακό είναι τα τέσσερα ζητήματα που θα κρίνουν τις εκλογές – Σε ποια από αυτά κεφαλαιοποιούν μέχρι στιγμής και ποιοι

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                Twitter: @tsangarisp

Τέσσερα είναι τα κεφάλαια, τα οποία θα κρίνουν ουσιαστικά την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση των Βουλευτικών. Πρόκειται για τέσσερα κεφαλαιώδη ζητήματα, τα οποία απασχολούν την δημόσια σφαίρα και τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Κάποια πιο άμεσα και κάποια πιο έμμεσα. 

Πρόκειται ουσιαστικά για τα κεφάλαια: Σκάνδαλα, Πανδημία / Διαχείριση, Οικονομία και Κυπριακό. 

Σε αυτά επενδύουν και τα πολιτικά κόμματα αλλά και οι υποψήφιοι ώστε να προσελκύσουν ψηφοφόρους. Η επιλογή -που θα δίδεται περισσότερη ή λιγότερη έμφαση- γίνεται με το κριτήριο του κάθε κόμματος / υποψηφίου ξεχωριστά. Ας δούμε όμως ποια από αυτά τα κεφάλαια αποτελούν το ατού αλλά και ίσως το Βατερλώ του κάθε κόμματος αλλά και της κυβέρνησης. 

Κεφάλαιο Σκάνδαλα

Είναι προφανές πως αυτό το κεφάλαιο «δεν βολεύει» ούτε την Κυβέρνηση, ούτε τον ΔΗΣΥ αλλά ούτε και την αξιωματική αντιπολίτευση, τουτέστιν ΑΚΕΛ. Τα δυο μεγάλα κόμματα κατηγορούνται από τους πολίτες ότι είναι κόμματα της διαφθοράς και της διαπλοκής, αφού ο μεν ΔΗΣΥ είναι κυβέρνηση, επί θητείας της οποίας βγαίνουν πολλά σκάνδαλα στη φορά, το δε ΑΚΕΛ εμφανίζεται εμπλεκόμενο σχεδόν σε κάθε σκάνδαλο που είδε το φως της δημοσιότητας αφού παράγοντες του ή/και στελέχη του κατονομάζονται με εμπλοκή τους στα σκάνδαλα. Οι κατηγορίες αγγίζουν -λιγότερο απ’ ότι ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ- και την ΕΔΕΚ, η οποία θεωρείται ως «παραδοσιακό» κόμμα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πείσει -πέραν πάσης αμφιβολίας- ότι η ίδια είναι καθαρή. Κάποια δε εσωκομματικά γεγονότα και αλληλοκατηγορίες (πχ η σύγκρουση Παπαδάκη – Σιζόπουλου και προηγουμένως με την ομάδα Ομήρου) αφήνουν να αιωρούνται σκιές ως προς την ΕΔΕΚ. 

Τουναντίον, το κεφάλαιο Σκάνδαλα, φαίνεται πως μέχρι στιγμής «βγαίνει θετικά» στο ΔΗΚΟ, το οποίο σιγοντάροντας τον Γενικό Ελεγκτή -ένα πρόσωπο που εκτιμάται από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών- κατάφερε να «μείνει έξω» από τα «κατηγορώ» των πολιτών προς τα «παραδοσιακά κόμματα» για το θέμα των Σκανδάλων και της Διαφθοράς. 

Παράλληλα το κεφάλαιο Σκάνδαλα, ενόσω συζητείται φαίνεται να βολεύει και τα μικρότερα κόμματα (πχ Οικολόγους, ΕΛΑΜ) αλλά και τους πρωτοεμφανιζόμενους στα των βουλευτικών εκλογών όπως πχ τους Ανεξάρτητους της Άννας Θεολόγου. 

Αν θα έπρεπε να απαριθμήσουμε τα κόμματα/σχηματισμούς, τα οποία βολεύει η συζήτηση του Κεφαλαίου για Σκάνδαλα και Διαφθορά, θα ήταν τα εξής: ΔΗΚΟΟικολόγουςΑνεξάρτητους Άννας Θεολόγου. Τα κόμματα, τα οποία δεν βολεύει η συζήτηση αυτού του κεφαλαίου είναι: ΔΗΣΥΑΚΕΛ, λιγότερο ΕΔΕΚ. Για κάποια κόμματα/σχηματισμούς η συζήτηση αυτού του κεφαλαίου μπορεί να μην τα επηρεάζει τόσο αρνητικά αλλά ούτε και να κεφαλαιοποιούν ιδιαίτερα, όπως: ΕΛΑΜ, Αλληλεγγύη, ΔΗΠΑ

Πανδημία / Διαχείριση

Στο κεφάλαιο «Πανδημία / Διαχείριση» φαίνεται να μπορεί να κεφαλαιοποιεί ο ΔΗΣΥ και αυτό φαίνεται να πιστώνεται από όλα τα κόμματα προς την Κυβέρνηση. Ο λόγος γίνεται για την επιδημιολογική διαχείριση της Πανδημίας και όχι για τα «παράγωγα» και την διαχείριση ως προς την λειτουργία των επιχειρήσεων, θέμα για το οποίο υπάρχουν ένθεν και ένθεν απόψεις κατά πόσο σε αυτό το επίπεδο η Κυβέρνηση -και κατ’ επέκταση ο ΔΗΣΥ- το διαχειρίστηκαν ορθά. Ωστόσο αυτή η κριτική εμπίπτει κυρίως στο κεφάλαιο Οικονομία που θα δούμε πιο κάτω.       

Ως εκ τούτου αν κάποιο κόμμα κεφαλαιοποιεί σε αυτό το κεφάλαιο είναι ο ΔΗΣΥ ενώ θετική εικόνα ως προς αυτό το κεφάλαιο εισπράττουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία ομολογουμένως τήρησαν μια «στάση υπευθυνότητας» για την επιδημιολογική διαχείριση, με εξαίρεση τα τελευταία γεγονότα όπου κάποια κόμματα εμφανίστηκαν να σιγοντάρουν και να εξωθούν τους πολίτες σε διαμαρτυρίες ενόσω αυτές απαγορεύονταν. Παράλληλα ενόσω η Κύπρος «φιγουράρει» στις top χώρες παγκοσμίως ως προς την διαχείριση της πανδημίας, αυτό ενισχύει το θετικό πρόσημο που μπορεί να κεφαλαιοποιήσει ο ΔΗΣΥ. 

Οικονομία 

Το κεφάλαιο της Οικονομίας είναι ένα κεφάλαιο, το οποίο ουσιαστικά κυνηγούν όλα τα κόμματα / σχηματισμοί ώστε να λάβουν το θετικό πρόσημο. 

Η μεν κυβέρνηση, ΔΗΣΥ, προσπαθεί να αναδείξει πως το «νοικοκύρεμα» και η «συνετή οικονομική πολιτική» που εφάρμοσε της επέτρεψε να σχηματίσει ένα κομπόδεμα ώστε να βοηθήσει επιχειρήσεις και πολίτες στην αρχή της Πανδημίας ενώ μετέπειτα «οι θετικές επιδόσεις» της επέτρεψαν να δανειστεί για την περαιτέρω ενίσχυση των εταιρειών και πολιτών. 

Η δε αντιπολίτευση προσπαθεί να αναδείξει την αρνητική όψη της κατάστασης, όπου χιλιάδες πολίτες βρίσκονται είτε χωρίς μισθό είτε μόνο με επιδόματα και χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. 

Η οικονομία θα είναι ένα κρίσιμο κεφάλαιο, το οποίο αναμένεται να βρίσκεται στις προεκλογικές συζητήσεις μέχρι και την τελευταία μέρα αφού είναι φανερό πως ενόσω η χώρα προχωρά προς την έξοδο από την Πανδημία θα εμφανίζονται από την μια ισχυρά σημεία οικονομικής ανάκαμψης αλλά από την άλλη θα φανερώνονται και οι σκληρές συνέπειες του ενός και πλέον χρόνου lockdown. 

Σε αυτό το κεφάλαιο, δεν αναμένεται ότι θα κεφαλαιοποιήσουν μικρότερα κόμματα αλλά το «παιχνίδι» αναμένεται να παιχτεί κυρίως μεταξύ ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ λιγότερο ΕΔΕΚ ενώ μικρότερο ρόλο σε αυτό έχει και η Άννα Θεολόγου.   

Κυπριακό 

Το κυπριακό είναι ένα κεφάλαιο, το οποίο πάντοτε είχε «την μερίδα του λέοντος» κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις εδώ και δεκαετίες. Όπως αναλύσαμε και την προηγούμενη βδομάδα (Προεκλογική εν μέσω καταιγίδας εξελίξεων στο κυπριακό), το κυπριακό αναμένεται και σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία και κατ’ επέκταση στην εκλογική αναμέτρηση να έχει ένα ιδιαίτερο ρόλο, και ενδεχομένως και καθοριστικό ρόλο για το που τελικά θα γείρει η πλάστιγγα. 

Το κυπριακό, είναι ένα κεφάλαιο, για το οποίο όλοι όσοι συμμετέχουν στις εκλογές και ζητούν την ψήφο των πολιτών θα πρέπει να τοποθετηθούν. Ακόμη έχει άλλη μια ιδιαιτερότητα: Στο κυπριακό, σε κρίσιμες στιγμές, δεν έχει «κρυφτό». Αν για παράδειγμα τεθεί το θέμα της Χαλαρής Ομοσπονδίας, εκεί δεν έχει «ολίγον έγγυος». Είτε είσαι υπέρ είτε εναντίον. Αν για παράδειγμα τεθεί θέμα λύσης χωρίς επιστροφή Αμμοχώστου ή/και Μόρφου και εκεί δεν έχει γκρίζα σημεία, πίσω από τα οποία θα μπορεί κάποιος να κρυφτεί. Είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς. Όπως επίσης και στο θέμα των Εγγυήσεων και στην παραμονή στρατευμάτων, δεν έχει «ουδέτερη θέση». Είτε θα συμφωνήσεις είτε θα διαφωνήσεις. 

Το κεφάλαιο του Κυπριακού είναι λοιπόν ένα πεδίο τοποθετήσεων, ιδιαίτερα όταν τα πράγματα εξελίσσονται και φτάνουν στο δια ταύτα. Είναι ένα πεδίο, στο οποίο θα πρέπει όλοι να τοποθετηθούν ανεξαρτήτως αποχρώσεων και ανεξαρτήτως στοχεύσεων.   

Σε αυτό το κεφάλαιο, δεν μπορεί να λεχθεί κάτι αυτή τη στιγμή για το ποιο κόμμα κεφαλαιοποιεί ή όχι. Αυτό θα διαφανεί αναλόγως εξελίξεων και κατά πόσο έως 30 Μαΐου θα εγερθούν κρίσιμα ερωτήματα επί της ενδεχόμενης λύσης έτσι ώστε να υπάρξουν και τοποθετήσεις από πλευράς των κομμάτων / σχηματισμών που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών.

Home