Θα έρθει ο Σώρρας να σώσει και τις Επιχειρήσεις και τον Τουρισμό

Θα έρθει ο Σώρρας να σώσει και τις Επιχειρήσεις και τον Τουρισμό

Λαϊκιστές και φωστήρες υπάρχουν παντού. Και εντός Κοινοβουλίου και εκτός… Ουαί και αλλοίμονο να καθοδηγούν αυτοί την ορθολογιστική σκέψη, το πρέπον και το ορθόν για το καλό της Κοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο                                                                                                                                      ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ                                                                                                 Twitter: @tsangarisp

Εντάξει. Κανένα άγχος δεν δικαιολογείται. Με το πάσο σας, όπως άλλωστε όλα στην Νήσο μας. Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να λεχθούν πολλά. 

Η κυβέρνηση εξήγγειλε ένα πακέτο από μια σειρά μέτρων για να περιορίσει όσο γίνεται τις ζημιές στην Οικονομία από την πανδημία του Covid19. 

Όλα πολύ καλά, αλλά το ένα συμπληρώνει το άλλο. Χωρίς το ένα, το άλλο είναι δώρο άδωρο και αντιστρόφως. Τι εννοώ: 

Το ότι για παράδειγμα η Ζέτα προχώρησε σε αυτά τα πακέτα ειδικού ανεργιακού επιδόματος, είναι καλό. 

Το ότι η Ζέτα επέκτεινε αυτό το μέτρο και έδωσε το δικαίωμα στον εργοδότη να συμπληρώνει πέραν του 60% του επιδόματος με αντίστοιχο χρόνο εργασίας κατόπιν συμφωνίας εργοδότη και εργοδοτούμενου είναι πολύ καλό. 

Το ότι η Ζέτα υποχρέωσε όσες εταιρείες συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα να μην μπορούν να απολύουν κόσμο για ένα χρονικό διάστημα βάσει της φόρμουλας «χρόνος χρήσης μέτρου Χ2+1» (δηλαδή αν μια εταιρεία εκμεταλλεύτηκε το πακέτο ειδικού ανεργιακού επιδόματος για τους υπαλλήλους της για 3 μήνες τότε για επτά μήνες δεν θα μπορεί να απολύσει) είναι πάρα πολύ καλό.   

Αυτό αποτελούσε το ένα μέρος όμως του όλου πακέτου

Το δεύτερο μέρος αποτελούσε την χαλάρωση των κανόνων δανεισμού, το οποίο ομολογουμένως ήταν απόφαση της ΕΚΤ αλλά συμπεριλήφθηκε στο όλο πακέτο. Και αυτό πολύ καλό μέτρο. 

Το τρίτο και ουσιαστικότερο μέτρο όμως ήταν/είναι ο δανεισμός επιχειρήσεων μέσω κρατικών εγγυήσεων. Μια πονεμένη ιστορία, η οποία ήδη χρονολογείται εδώ και 3 μήνεςΟρθώς κατόπιν εισηγήσεων των κομμάτων διαχωρίστηκε το 1,5 δισεκατομμύριο που θα διαθέσει το κράτος υπό μορφή εγγυήσεων σε 300,000 εκατομμύρια για άμεση χρηματοδότηση από το κράτος προς τους αυτοεργοδότουμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις και ορθώς διαχωρίστηκε το υπόλοιπο 1,2δις με 1 δισεκατομμύριο για εγγυήσεις σε δάνεια που αφορούν μόνο αυτοτελώς, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και με 200εκ ευρώ σε εγγυήσεις για δάνεια πολύ μεγάλων εταιρειών. 

Απ’ εκεί και πέρα, υπάρχει μια διαφωνία ως προς το ποιος θα κάνει τον έλεγχο και ότι στην κυβερνητική πρόταση εξαιρείται από τον έλεγχο η Ελεγκτική Υπηρεσία. 

Αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι να βρεθεί η χρυσή τομή και να ψηφιστεί το Νομοσχέδιο την ερχόμενη Τρίτη. 

Οι εταιρείες αιμορραγούνδεν αντέχουν κομματικά παίγνια. Υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες δεν θα ανοίξουν ξανά. Η ζημιά είναι τεράστια και η ζημιά μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο κάθε μέρα που περνά χωρίς κατάληξη σε αυτό το ζήτημα. 

Λαϊκιστές και φωστήρες υπάρχουν παντού. Και εντός Κοινοβουλίου και εκτός, στα SocialMedia. Ουαί και αλλοίμονο να καθοδηγούν αυτοί την ορθολογιστική σκέψη, το πρέπον και το ορθόν για το καλό της Κοινωνίας. 

Διότι αυτό επιβάλλεται και αυτό επιτάσσεται. Και ποιος θα γυρίσει να αντικρίσει τους χιλιάδες άνεργους, αν αύριο κλείσουν οι εταιρείες; Ποιος και Ποιοι; Εξυπνόβλακες στα Social Media ή λαϊκιστές εντός του Κοινοβουλίου; 

Και ποιος θα σώσει την κατάσταση; Ο Σώρρας; Οι Ρώσσοι; Ή θα ακούσουμε τις μπαρούφες που ακούγαμε και το 2013 πριν το κούρεμα; 

Συνέλθετε. Το Νομοσχέδιο ΠΡΕΠΕΙ να ψηφιστεί, να το προσπαθήσουμε, να το παλέψουμε. Να μπουν όσες ασφαλιστικές δικλίδες πρέπει και επιβάλλεται, να γίνεται ο έλεγχος που πρέπει και επιβάλλεται. 

Η Πολιτεία οφείλει να πράξει το καθήκον της. Διότι μόνο μια εναλλακτική υπήρχε (όπως και το 2013) αλλά καμία Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να επωμιστεί αυτό το κόστος. Να αφήσει το παζάρι να δουλέψει χωρίς παρέμβαση, χωρίς στήριξη, χωρίς επιδόματα μισθών και να ρυθμίσει η αγορά ποιοι θα μείνουν άνεργοι, ποιοι θα μείνουν ανοικτοί και πόσοι θα μείνουν ανοικτοί (κάτι που θα συνεπάγεται πως το 80% θα κλείσουν). Αλλά η επιλογή δεν ήταν και δεν είναι αυτή. Επιλέχθηκε άλλος δρόμος. Και από την στιγμή που επιλέχθηκε άλλος δρόμος, πρέπει να τον ακολουθήσουμε. Αλλά όχι με μισά μέσα. Με όλα όσα εξαγγέλθηκαν. 

Το γοργόν και χάριν έχει, αν και ήδη αργήσαμε… Πολύ! 

Home