Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

‘Θα φέρουμε το ΔΗΣΥ εκεί που του αξίζει’. Δηλαδή; Στο 33%;

Τσαγγάρης Παναγιώτης -
30.04.2023

‘Θα φέρουμε το ΔΗΣΥ εκεί που του αξίζει’. Δηλαδή; Στο 33%;

Η παράσταση σχεδόν 50ετίας είναι ξεκάθαρη. Και η απάντηση που έπρεπε να είχε δώσει η Αννίτα και να έθετε ήδη ως στόχο η νέα Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είναι εκεί. Βρίσκεται στην 50ετή πορεία του Συναγερμού, ο οποίος κυμαίνεται σε ποσοστά πέριξ του 33%.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ / Twitter: @tsangarisp - Στις 11 Μαρτίου 2023 ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξέλεξε νέο πρόσωπο στην Προεδρία, με την Αννίτα Δημητρίου να παίρνει την σκυτάλη από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος παραιτήθηκε. Η Αννίτα Δημητρίου εξελέγη μετά από εκλογική μάχη με ανθυποψήφιο της τον μέχρι πρότινος Εκπρόσωπο Τύπου και Βουλευτή Λευκωσίας Δημήτρη Δημητρίου. 

Από την εκλογή της Αννίτας πέρασαν 50 μέρες. Ωστόσο μέσα σε αυτές τις 50 μέρες δεν ακούσαμε τους Στόχους της νέας Προέδρου του ΔΗΣΥ. Δεν ακούσαμε συγκεκριμένα πράματα, δεν ακούσαμε για το που θέλει να πάρει τον Συναγερμό. 

Κάποιος θα μπορούσε να πει πως η νέα Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναμένει την ολοκλήρωση της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας για να διαμορφωθεί η ηγεσία, αφού το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 θα εκλεγούν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, οι 3 Αντιπρόεδροι καθώς και τα 25 Μέλη του Πολιτικού Γραφείου. Ναι αλλά αυτό το επιχείρημα δεν στέκει. Διότι αυτό αντικρούεται από άλλο επιχείρημα. Το εξής: Αν είναι να περιμένει την εκλογή της άλλης ηγεσίας, γιατί να μην περιμένει και την εκλογή και ανανέωση των υπολοίπων σωμάτων του Κόμματος. Διότι μετά από την εκλογή της ανώτατης ηγεσίας ακολουθεί η εκλογή των Επαρχιακών Συμβουλίων καθώς και των Τοπικών Επιτροπών. Σώματα, τα οποία είναι και η ραχοκοκαλιά του ΔΗΣΥ και όπως έγραψε και η Στήλη ξανά, η ανανέωση σε κόμματα γίνεται από την βάση προς τα πάνω και όχι από πάνω προς τα κάτω. 

Επιπλέον ο/η Αρχηγός σε κάθε κόμμα υπάρχει, όχι για να περιμένει τα διάφορα όργανα αλλά για να κατευθύνει τα διάφορα όργανα και κατ’ επέκταση το Κόμμα. Εξού και είναι Αρχηγός. Δεν είναι ίσος μεταξύ ίσων. Είναι Αρχηγός. Και η πορεία του κάθε κόμματος έχει να κάνει με τις ικανότητες και τις δυνατότητες του Αρχηγού του. Εξού και στο κάτω κάτω αναλαμβάνει και την ευθύνη για την όποια αποτυχία ή επιτυχία του κόμματος. 

Πίσω λοιπόν στο θέμα μας. Το οποίο είναι ότι η Αννίτα 50 μέρες μετά που είναι η Πρόεδρος της μεγαλύτερης παράταξης δεν μας είπε κάτι συγκεκριμένο. Μας είπε για ‘ξανά ισχυρό Συναγερμό’ αλλά το πόσο ισχυρό Συναγερμό θέλει ή στοχεύει δεν μας είπε. Είπε και το Σάββατο (29/4) στο 17ο Συνέδριο του ΔΗΣΥ ότι ‘Και ναι θα φέρουμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό ψηλά, εκεί που τον ονειρευόμαστε, εκεί που του αξίζει!’. 

Δηλαδή; 

Είναι, ας πούμε, ο ΔΗΣΥ ισχυρός και ‘εκεί που του αξίζει’ με ένα ποσοστό 27%; Ή μήπως είναι ισχυρός ‘και εκεί που του αξίζει’ με ποσοστά του 30%; Ή μήπως ισχυρός ΔΗΣΥ και ‘εκεί που του αξίζει’ είναι με ποσοστά του 35%; 

Τι σημαίνει ισχυρός ΔΗΣΥ; Και τι σημαίνει ‘εκεί που του αξίζει’; Αυτό δεν μας το είπε η Αννίτα Δημητρίου. 

Ας δούμε όμως την διαχρονική πορεία του ΔΗΣΥ, η οποία θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε ή καλύτερα να καθορίσουμε τι σημαίνει ‘ισχυρός ΔΗΣΥ’ και που είναι αυτό το ‘εκεί που του αξίζει’. Ας δούμε τα ποσοστά του Συναγερμού στις Βουλευτικές Εκλογές.

D

Επί Προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη ο ΔΗΣΥ στις πρώτες του εκλογές, 1976, έλαβε 27,60% (ΔΗΣΥ – ΔΕΚ). Το 1981 έλαβε 31,91% (ΨΉΦΟΙ: 92,886). Το 1985 έλαβε 33,56% (ΨΗΦΟΙ: 107,223). Το 1991έλαβε 35,81% (ΔΗΣΥ – Κόμμα Φιλελευθέρων) (ΨΗΦΟΙ: 122,495). 

Το 1996 ο ΔΗΣΥ διεκδίκησε τις Βουλευτικές Εκλογές με Πρόεδρο του τον Γιαννάκη Μάτση. Στις εκλογές έλαβε 34,47% (ΔΗΣΥ – Κόμμα Φιλελευθέρων) (ΨΗΦΟΙ: 127,380). 

Το 2001 ο ΔΗΣΥ διεκδίκησε τις Βουλευτικές Εκλογές με Πρόεδρο του τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος οδήγησε το ΔΗΣΥ σε άλλες τρεις βουλευτικές εκλογές. Το 2001 έλαβε 34,71% (ΨΗΦΟΙ: 139,732), το 2006 έλαβε 30,34% (ΨΗΦΟΙ: 127,776), το 2011 έλαβε 34,28% (ΨΗΦΟΙ:138,682)

Το 2016 και το 2021 ο ΔΗΣΥ διεκδίκησε τις Βουλευτικές εκλογές υπό την ηγεσία του Αβέρωφ Νεοφύτου. Το 2016 έλαβε 30,69% (ΨΗΦΟΙ: 107,825)  και το 2021 έλαβε 27,77% (ΨΗΦΟΙ: 99.331)

Αρκετοί αρέσκονται σε αναλύσεις με απόλυτο αριθμό ψήφων. Δεν είναι λάθος να λαμβάνεται υπόψη ο απόλυτος αριθμός ψήφων αλλά δεν από μόνο του ως στοιχείο δεν είναι αρκετό για ακριβή συμπεράσματα χωρίς να λαμβάνονται άλλοι παράγοντες υπόψη, ωστόσο αποτελεί μια καλή παράμετρο της όλης εξίσωσης. Συνεπώς ας δούμε τι έκανε ο ΔΗΣΥ σε απόλυτο αριθμό ψήφων:

D

Η διαχρονική πορεία του ΔΗΣΥ μας δείχνει πως ο Συναγερμός έλαβε τα χαμηλότερα ποσοστά του το 1976 (27.6%), έτος ίδρυσης του, αλλά και το 2021 (27.7%). Στις άλλες 8 εκλογικές αναμετρήσεις λάμβανε ποσοστά μεταξύ 30.3% (2006) και 35.8% (1991 – ως Συνασπισμός με το Κόμμα των Φιλελευθέρων). 

Το ίδιο περίπου μοτίβο ισχύει και σε απόλυτους αριθμούς ψήφων με μια διαφοροποίηση ότι το υψηλό ρεκόρ δεν το σημείωσε το 1991 (όπως με τα ποσοστά) αλλά το 2001 με 139,732 ψήφους (με ποσοστά 34,7%). 

Η παράσταση σχεδόν 50ετίας είναι ξεκάθαρη. Και η απάντηση που έπρεπε να είχε δώσει η Αννίτα και να έθετε ήδη ως στόχο η νέα Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είναι εκεί. Βρίσκεται στην 50ετή πορεία του Συναγερμού, ο οποίος κυμαίνεται σε ποσοστά πέριξ του 33%. 

Συνεπώς ο ‘Ισχυρός ΔΗΣΥ’ ή όπως είπε και η ίδια να πάρουν τον ΔΗΣΥ ‘εκεί που του αξίζει’ δεν είναι τίποτα άλλο πιο κάτω από το 33%. 

Και το 33% δεν επιτυγχάνεται με ‘μονολιθικές προσεγγίσεις’ τύπου ‘λύση να’ ναι κι’ ό,τι να’ ναι’ ή τύπου ‘ΔΔΟ και ας τρώγωμεν πέτρες’ (άρα δεν μας ενοχλούν οι εγγυήσεις κτλ κτλ κτλ) ή τύπου να φοβούνται να πουν ότι είναι Ελληνοχριστιανικό Κόμμα. Διότι ο ΔΗΣΥ πάντοτε αποτελούσε κοινό πεδίο συγκερασμού απόψεων και χωρούσε και τους αντι-ομοσπονδιακούς και τους ομοσπονδιακούς. Χωρούσε και τους Ενωτικούς και τους άλλους. Χωρούσε και τους συντηρητικούς στα κοινωνικά θέματα και στα θέματα μετανάστευσης και τους πιο φιλελεύθερους. Και ‘Χριστοδουλιδικούς’ και ‘Αβερωφικούς’ και ‘Αναστασιαδικούς’ αν θέλετε με επίκαιρους όρους. 

Δεν ξέρω αν η Αννίτα και η νέα ηγεσία θα μπορέσει να φέρει αυτό το αποτέλεσμα ή αν θα μπορέσει να συγκρατήσει όλες αυτές τις τάσεις που υπάρχουν εντός του ΔΗΣΥ. 

Διότι τα πράγματα κάποτε μπαίνουν σε μια πορεία χωρίς επιστροφή: Και η Αννίτα οφείλει να αποφασίσει τι Δημοκρατικό Συναγερμό θέλει. Επειδή ο ΔΗΣΥ βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Είτε θα μπορέσει να ανακάμψει είτε θα συνεχίσει να χάνει ποσοστά. 

Και αυτό εξαρτάται από την νέα Πρόεδρο και την νέα Ηγεσία...

Home