Την Κυριακή μην πάτε να ψηφίσετε

Την Κυριακή μην πάτε να ψηφίσετε

Αντί επιλόγου: ένα επίκαιρο άρθρο που δημοσιεύτηκε το 1895

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΑΠΙΟΥ

Σε αυτές τις εκλογές δεν θα κριθεί η εκλογή Προέδρου, ούτε καν μουχτάρη. Δεν θα κριθεί ούτε η εκλογή βουλευτή για να ξεπληρωθούν ρουσφέτια, δεν υπάρχει συναλλαγή για να γίνει εμπόριο ψήφων. Δεν θα κριθεί το πολυκέφαλο τέρας της διαπλοκής και της σήψης. Αυτές οι εκλογές αφορούν μόνο τα κόμματα και τους υποψηφίους. Αφορούν ποιοι θα κάνουν ευρω-καριέρα και ποια γραφεία θα βάλουν χέρι στα ευρω-ταμεία. Αφορούν τους λίγους, όχι τους πολλούς. 

Δεν έχει σημασία αν θα πάνε στις κάλπες 100 ή 100.000 ψηφοφόροι. Δεν έχει σημασία αν θα ψηφίσουν οριζόντια ή κάθετα, αν θα ψηφίσουν με γνώμονα το κόμμα, τον υποψήφιο ή και «τα δύο μαζί». Σημασία έχει μόνο πόσοι θα ψηφίσουν επί των εγκύρων ψηφοδελτίων. 

Σε αυτές τις εκλογές δεν θα κριθεί η κυβέρνηση για τα «δεσμεύομαι», τον Συνεργατισμό, τον «Ορέστη», το success story με τους μισθούς των €500, τις χρυσές βίζες, τους άστεγους, το περιβάλλον, τα «μηδενικά» και πράσσειν άλογα. Δεν θα κριθούν ούτε οι κομματάρχες, οι αρχομανείς και οι διαπλεκόμενοι. Αυτοί κρίνονται στις άλλες, τις πιο σπουδαίες, εκλογές. 

Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν πέντε-έξι για να εκλέξουν τους «έξι» -ίσως και πέντε. Μια ψήφος πάνω-κάτω δεν έχει σημασία. Ούτε έχει σημασία πώς αυτοί θα αποφασίζουν τους νόμους που θα μας επιβληθούν, πως θα ζήσουμε και τι θα πληρώνουμε. Έτσι και αλλιώς τι να σου κάνουν οι «πέντε-έξι» στους 700. Μικρό, ασήμαντο, κλάσμα μες τα πολλά. Όπως μικρό κλάσμα είναι και η μια ψήφος στους «πέντε-έξι» που θα πάνε τελικά να ψηφίσουν. 

Ας πάει και αυτή χαμένη

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ: Το πιο κάτω κείμενο είναι απόσπασμα από το άρθρο (με τίτλο «Η Πληγή») του δημοσιογράφου και λογοτέχνη Σπυρίδωνα Παγανέλλη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εστία» στις 8 Απριλίου 1895:

«Φωνάζετε ότι συνωμολογήθησαν δάνεια. Φωνάζετε ότι ετριακονταπλασιάσθη η φορολογία, φωνάζετε ότι το δασμολόγιον κατέστη αληθές τέρας. Φωνάζετε ότι η καθημερινή ζωή σας απέβη αφόρητος. Ποιός έκαμε αφόρητον την καθημερινή ζωήν σας; Και τα δάνεια, και τους φόρους, και τα δασμολόγια και πάντα όσα σας αποβλέπουσι και σας πιέζουσι τα εψήφισαν οι βουλευταί σας! Διατί τα εψήφισαν; Διότι το ήθελεν η Κυβέρνησης, η Κυβέρνησις η οποία τεχνηέντως ηπείλησε τους βουλευτάς ότι αν δεν τα ψηφίσωσι θα παραιτηθή θα τους διώξη από το κόμμα ως λεπρούς, θα τους καταδιώκη…»! 

Home