Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΦΠΑ Α’ Κατοικίας: Ψηφίστε να τελειώνουμε...

Offsite Team -
06.06.2023

ΦΠΑ Α’ Κατοικίας: Ψηφίστε να τελειώνουμε...

Παραπολιτικά, κους-κους και άλλα για να μην μένετε αδιάβαστοι

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΦΕΤΗΣ (Από τον ΕΦΕΤΗ που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 04/06/2023)

Έχει 6 ΜΗΝΕΣ που προσπαθούν να βρουν λύση στο ΦΠΑ Α ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. 

Το στόρι έχει ως εξής: Για Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑ μέχρι σήμερα πληρώνεις 5% ΦΠΑ για τα πρώτα 200 τετραγωνικά μέτρα. Δηλαδή αν κτίσεις σπίτι 500τμ, θα πληρώσεις 5% ΦΠΑ για τα 200τμ και 19% για τα υπόλοιπα 300τμ.  

Αρκετοί ΕΞΥΠΝΟΒΛΑΚΕΣ δικοί μας (μεταξύ των οποίων και Βουλευτών) πήγαν και κατήγγειλαν την ΚΥΠΡΟ στην ΕΕ ότι έκανε discount στο ΦΠΑ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ και στους ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ που ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΔΙΑΒΗΤΗΡΙΑ (εννοείται ότι τους έκανε, αφού ό,τι ίσχυε για τους Κύπριους, ίσχυε για όλους όσους αγόραζαν Α’ Κατοικία – Η Νομοθεσία δεν είχε μέσα διαφοροποιήσεις και κατηγοριοποιήσεις). 

Η ΕΕ μετά την καταγγελία των ΕΞΥΠΝΟΒΛΑΚΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ που ‘ξύπνησαν’ το θέμα, ήρθε και είπε: 

Όπα ρε. Τι κάνετε εσείς εδώ; Εμείς ως ΕΕ σας δίνουμε δικαίωμα για μειωμένο ΦΠΑ στην Α’ Κατοικία αλλά όχι για οκέλες και βίλες. Αυτός ο μειωμένος ΦΠΑ πρέπει να είναι για όσους πραγματικά δεν έχουν αρκετά χρήματα να αγοράσουν στέγη. Δηλαδή για κάποιον που μπορεί να αγοράσει ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι έως τα 90τμ για διαμέρισμα και έως τα 110 τετραγωνικά μέτρα για σπίτι. Δεν μας ενδιαφέρει αν είναι Κύπριος ή ξένος που θα αγοράσει το σπίτι/ διαμέρισμα αλλά δεν γίνεται να δίνετε μειωμένο ΦΠΑ σε έναν που θέλει να κτίσει ένα σπίτι 200 και 500 τετραγωνικά μέτρα. Οπόταν διορθώστε το διότι αν δεν το διορθώσετε θα σας επιβληθεί πρόστιμο

Και έχει 1,5 χρόνο που μας το είπε αυτό η ΕΕ, παίζαμε πελλό μέχρι να φτάσουμε στο παρά ένα, και τώρα βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο η Κύπρος να πληρώσει πάνω – κάτω 300εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο αν δεν ψηφιστεί Νομοθεσία εντός 2 μηνών. 

Και έχει 3 μήνες που Κυβέρνηση και Βουλή συζητούν και συζητούν αν το 5% θα ισχύει για 90 ή για 110 ή για 140 τετραγωνικά μέτρα και διυλίζουν τον κώνωπα. 

Ρε ανθρώποι μου ψηφίστε ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΙΠΕ Η ΕΕ και τέλος. 

Αλλά ξέρετε τι παίζει έτσι; ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ DEVELOPERS. Οπόταν Βουλή και Κυβέρνηση το καθυστερούν όσο γίνεται, για να προλάβουν οι ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΗΣ να εκδώσουν ΑΔΕΙΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ με την υφιστάμενη νομοθεσία και όχι με την νέα που θα έχει περιορισμούς. 

Home