Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Έχετε 15 δευτερόλεπτα για να προφυλακτείτε, τρέξτε!»

Της Νόγκα Κάσπι
- 31.03.2019

«Έχετε 15 δευτερόλεπτα για να προφυλακτείτε, τρέξτε!»

Thumbnail

Η Χαμάς όμως δεν στοχεύει μόνο Ισραηλινούς, αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους της Γάζας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Παλαιστίνιοι, διαμαρτυρόμενοι για την κακή οικονομική κατάσταση και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα, με την ανεργία των νέων να κυμαίνεται περίπου στο 70%, βγήκαν στους δρόμους με το σύνθημα «Θέλουμε να ζήσουμε». 

Σαν ισραηλινή διπλωμάτης που υπηρετεί στην Κύπρο, την πλησιέστερη ευρωπαϊκή χώρα σε μας, και ως μητέρα τριών παιδιών, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τι σημαίνει να ζει κάποιος υπό την απειλή του τρόμου της Χαμάς.

Οι μητέρες, που ζουν στη νότια περιοχή του Ισραήλ, σε πόλεις δίπλα στα σύνορα της Γάζας, έχουν μόλις 15 δευτερόλεπτα μόλις ηχήσουν οι σειρήνες για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τις ρουκέτες της Χαμάς. 15 δευτερόλεπτα να αποφασίσουν ποιο από τα παιδιά τους να βγάλουν πρώτο από το αυτοκίνητο, για να το οδηγήσουν στο καταφύγιο. 15 δευτερόλεπτα να σκεφτούν σε ποιο παιδικό κρεβάτι να τρέξουν πρώτα για να καθησυχάσουν το τρομοκρατημένο παιδί τους. (Ακούστε τις φωνές ισραηλινών μητέρων που ζουν στα σύνορα της Γάζας).

Στο άκουσμα του προειδοποιητικού ήχου από τις σειρήνες αεράμυνας του συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας, οι οικογένειες που ζουν στις παραμεθόριες περιοχές έχουν στη διάθεση τους περίπου 15 δευτερόλεπτα για να φτάσουν σε καταφύγια. Για τους περισσότερους ανθρώπους, 15 δευτερόλεπτα είναι ένα αμελητέο πέρασμα του χρόνου. Στο Ισραήλ, 15 δευτερόλεπτα μπορεί να σημαίνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Πριν λίγες μέρες, δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς μια κωμόπολη βόρεια του Τελ Αβίβ αυτή τη φορά, εξαναγκάζοντας χιλιάδες ισραηλινούς να ψάχνουν προστασία. Είχαν 90 δευτερόλεπτα περιθώριο -η γεωγραφική απόσταση από την Λωρίδα της Γάζας παρέχει την "πολυτέλεια" περισσότερου χρόνου για κάλυψη. Η μία ρουκέτα έπληξε μια κατοικία, τραυματίζοντας επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών. Ένα βρέφος έξι μηνών, που κοιμάται στην κούνια του, δίπλα στο κρεβάτι των γονιών του, αποτελεί θεμιτό στόχο για τους τρομοκράτες της Χαμάς.

Από τον Μάρτιο του 2018, η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς που κυβερνά την Γάζα, εξαπέλυσε 1.233 ρουκέτες στην ισραηλινή επικράτεια, ενορχήστρωσε μαζικές ταραχές στην παραμεθόριο, χρησιμοποιώντας άμαχους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες. Η εισροή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στη Γάζα μέσω της χρηματοδότησης από αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή πυραύλων και τη δημιουργία υπόγειων σηραγγών για την πραγματοποίηση επιθέσεων μέσα στα ισραηλινά σύνορα, αντί να αξιοποιηθούν για να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων.

Η Χαμάς όμως δεν στοχεύει μόνο Ισραηλινούς, αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους της Γάζας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Παλαιστίνιοι, διαμαρτυρόμενοι για την κακή οικονομική κατάσταση και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα, με την ανεργία των νέων να κυμαίνεται περίπου στο 70%, βγήκαν στους δρόμους με το σύνθημα «Θέλουμε να ζήσουμε». Οι δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς απάντησαν με χρήση βίας και προχώρησαν σε ξυλοδαρμούς και αυθαίρετες συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών.

Οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας είναι όμηροι της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, που χρησιμοποιεί τη Γάζα σαν στρατιωτικό οχυρό, σαν πλατφόρμα εκτόξευσης πυραύλων και χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών. Σε πολλές περιπτώσεις, η Χαμάς τοποθετεί τους εκτοξευτήρες πυραύλων και τις κρύπτες των όπλων της σε κατοικημένες περιοχές, ακόμα και μέσα σε σχολεία, τζαμιά και νοσοκομεία, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή αθώων πολιτών, τους οποίους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινο επιθετικό όπλο.

Το Σάββατο, 30 Μάρτη, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας καλούνται να διαδηλώσουν μαζικά, κατά μήκος του τείχους ασφαλείας, στο πλαίσιο της «επετείου» της λεγόμενης «Μεγάλης Πορείας Επιστροφής», που αποτελεί ευφημισμό για την καταστροφή του Ισραήλ. Σε συνέχεια των βίαιων ταραχών του τελευταίου χρόνου, η Χαμάς σχεδιάζει και άλλα τέτοια επεισόδια στα σύνορα, με πυροβολισμούς, επιθέσεις με χειροβομβίδες, καύσεις ελαστικών και εμπρησμούς. Στόχος είναι η καταστροφή του συνοριακού φράκτη, ώστε χιλιάδες Παλαιστίνιοι να εισβάλουν σε ισραηλινές πόλεις και κοινότητες, με δεδηλωμένο στόχο την δολοφονία και την απαγωγή ισραηλινών πολιτών. Ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Yahya Sinwar, έχει δηλώσει ότι στόχος είναι «να ξεσκίσουμε τις καρδιές των ισραηλινών».

Το Ισραήλ έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα, και μάλιστα επιβάλεται, να υπερασπιστεί τα σύνορα και τους πολίτες του. Οι ζωές των ισραηλινών πολιτών που ζουν κοντά στη Γάζα, αλλά και σε όλη την ισραηλινή επικράτεια εξαρτώνται από αυτό. Η προοπτική της ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας προϋποθέτει την απομόνωση των εξτρεμιστών, δηλαδή της Χαμάς και της ακραίας ιδεολογίας της. 

Η Νόγκα Κάσπι είναι Επιτετραμμένη στην Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο

 

Home