Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η απαίτηση για δημοκρατία, προϋποθέτει σεβασμό στη δημοκρατία

Offsite Team
- 14.08.2022

Η απαίτηση για δημοκρατία, προϋποθέτει σεβασμό στη δημοκρατία

Άποψη Γιώργου Γεωργίου (ΕΔΕΚ)

Του Γιώργου Γεωργίου 

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής και Πολιτικού Γραφείου Κ.Σ.ΕΔΕΚ 

Διάβασα το άρθρο του βουλευτή του κόμματος μας, κ. Κωστή Ευσταθίου περί "αυτοαναίρεσης" της ΕΔΕΚ ("Ο Φιλελεύθερος", 7/8/2022), λόγω της απόφασης του συνεδρίου του κόμματος να στηρίξει την υποψηφιότητα του ανεξάρτητου υποψήφιου Νίκου Χριστοδουλίδη στις προεδρικές εκλογές του 2023 και ομολογώ ότι προβληματίστηκα ιδιαιτέρως. 

Η πρώτη αντίδραση μου ήταν να δηλώσω ότι είναι σεβαστές οι απόψεις του κ. Ευσταθίου. Ωστόσο και παρά το σεβασμό μου στην ιστορία και την προσφορά του στην ΕΔΕΚ και στο δικαίωμα του να γράφει ότι θέλει, δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι ΓΙΑ ΜΕΝΑ είναι σεβαστές οι απόψεις του.  

Ο πρώτος και κυριότερος λόγος είναι επειδή ο ίδιος δεν επιδεικνύει σεβασμό στη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της βάσης της ΕΔΕΚ. Δύο κύκλοι ανοικτών επαρχιακών συνδιασκέψεων, μια Παγκύπρια Συνδιάσκεψη και ένα Παγκύπριο Συνέδριο, δεν είναι φαίνονται αρκετά, για να θεωρήσει ο κ. Ευσταθίου ότι η βάση της ΕΔΕΚ είναι που σκέφτηκε, προβληματίστηκε και αποφάσισε, δίνοντας ουσιαστικά εντολή στο Πολιτικό Γραφείο ποια πρόταση να καταθέσει ενώπιον του Παγκυπρίου Συνεδρίου. Η απαίτηση για δημοκρατία, προϋποθέτει σεβασμό στη δημοκρατία. Και θα ήταν πλεονασμός, να υποδείξω εγώ στον κ. Ευσταθίου ότι το ανώτατο "όργανο" στην ΕΔΕΚ, είναι οι εδεκίτες. 

Ο κ. Ευσταθίου συμμετείχε μόνο στην πρώτη Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Λευκωσίας, διατύπωσε μια θέση για τις προεδρικές εκλογές, η οποία εκ των πραγμάτων ήταν πρόωρη, καθώς ήταν φυσικό επόμενο να ακολουθήσουν καταιγιστικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Ο κ. Ευσταθίου δεν συμμετείχε σε καμία κομματική διαδικασία το επόμενο χρονικό διάστημα, για να προσπαθήσει να πείσει τους εδεκίτες, για να είναι ενεργό μέρος της λήψης αποφάσεων, για να καταθέσει στα αρμόδια κομματικά όργανα την όποια άποψη του. Προτίμησε να "πυροβολεί" το κόμμα κατά καιρούς από τηλεοράσεως με μισόλογα, κάτι που δεν αρμόζει στη σοσιαλιστική νοοτροπία και ιστορία της ΕΔΕΚ. 

Επί της ουσίας, δηλαδή της απόφασης της συντριπτικής πλειοψηφίας της ΕΔΕΚ να στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Ευσταθίου δυστυχώς επιλεκτικά "ξεχνά" να αναφέρει το σύνολο της πραγματικότητας. 

Η ηγεσία της ΕΔΕΚ πραγματοποίησε συναντήσεις με όλους τους υποψήφιους που ζήτησαν να δουν την ΕΔΕΚ. Μάριος Ηλιάδης, Αχιλλέας Δημητριάδης, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης, ζήτησαν και είχαν συναντήσεις με την ΕΔΕΚ, για τις οποίες η ηγεσία ενημέρωσε και σε επαρχιακό και σε παγκύπριο επίπεδο τη βάση. Κάποιοι άλλοι υποψήφιοι αντιμετώπισαν την ΕΔΕΚ ως μίασμα και την περιφρόνησαν, ίσως και ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου απέλπιδος προσπάθειας απαξίωσης της ΕΔΕΚ και αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει τον κ. Ευσταθίου. 

Η κατάληξη, δηλαδή η απόφαση για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη, έγινε στη βάση κριτηρίων, τα οποία λάμβαναν υπόψη: 

-Τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. 

-Την προθυμία του Νίκου Χριστοδουλίδη να υιοθετήσει μεγάλο μέρος των ανησυχιών και θέσεων της ΕΔΕΚ που αφορούν το Κυπριακό, αλλά και τα κοινωνικό-οικονομικά θέματα. 

Αυτό, υπό τις περιστάσεις, είναι πέραν του ικανοποιητικού. 

Χρησιμοποιώντας τη λέξη "συνδιαμόρφωση", ο κ. Ευσταθίου αποκρύβει ότι έβαλε προβοκατόρικα τον πήχυ τόσο ψηλά, που και ο ίδιος θα περνούσε από κάτω. Αποκρύβει - πλην όμως δυστυχώς για τον ίδιο όλοι θυμούνται - ότι σε όποιες προεδρικές συνεργασίες συμμετείχε η ΕΔΕΚ, ουδέποτε υπήρξε συνδιαμόρφωση, αλλά εμβολιασμός του κυβερνητικού προγράμματος.  Και εάν η ΕΔΕΚ, ούσα στην αντιπολίτευση, κατάφερε με το κοινοβουλευτικό της έργο, να πετύχει κυβερνητικές αποφάσεις προς όφελος των ευάλωτων ομάδων του λαού, μπορεί να αναλογιστεί ο κ. Ευσταθίου πόσα μπορεί να επιτύχει για το λαό η ΕΔΕΚ, εάν συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα. 

Εν κατακλείδι, δεν θέλω να πιστέψω ότι ο κ. Ευσταθίου, σε μια τόσο σημαντική εκλογική αναμέτρηση, για την Κύπρο, για το λαό της, για την ΕΔΕΚ, τοποθετείται παρασυρόμενος από φιλοδοξίες προσωπικής κομματικής ατζέντας. 

Και επειδή στο άρθρο του ο κ. Ευσταθίου αναφέρεται σε «εκλογή ηγεσίας η οποία να απολαμβάνει δημοκρατική νομιμοποίηση», συνεχίζοντας να αμφισβητεί τις διαδικασίες του κόμματος, λυπάμαι, αλλά είμαι αναγκασμένος να του απευθύνω κάποια ερωτήματα, που θα ήθελαν πολλοί εδεκίτες να του τα απευθύνουν εάν εμφανιζόταν σε κάποια συνεδρίαση συλλογικού οργάνου: 

Α. Γιατί δεν εξέφρασε την αντίθεσή του στην ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, (ημερ. 30 Ιουνίου 2021), με την οποία προκηρύχθηκε το Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο για τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, καθόρισε την διαδικασία των εκλογών και το μητρώο μελών με το οποίο θα γινόντουσαν οι εκλογές; Γιατί αμφισβητήθηκαν οι διαδικασίες και το μητρώο 3 μήνες αργότερα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των συνδιασκέψεων Πάφου και Λεμεσού, εφόσον το συνέδριο θα διεξαγόταν με βάση το μητρώο του κόμματος, το οποίο ο κ. Ευσταθίου και κάποιοι άλλοι «αποφάσισαν» μετά να το αμφισβητήσουν; 

Β. Γιατί ο κ. Ευσταθίου, που τώρα ζητά «δημοκρατικά νομιμοποιημένη ηγεσία», δεν κατέθεσε δημοκρατικά την υποψηφιότητα του για την προεδρία του κόμματος όταν η ημερομηνία λήξης της υποβολής ήταν πριν από την αμφισβήτηση των διαδικασιών για την ηγεσία; 

Γ. Αποφάσισαν κάποιοι μεταξύ των οποίων και ο κ. Ευσταθίου να συγκεντρώσουν ενυπόγραφα το 1/3 των μελών για την προκήρυξη έκτακτου εκλογικού συνεδρίου. Πέραν από το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία δεν προβλέπεται από το καταστατικό, ας απαντήσουν με ποιο μητρώο μελών θα συγκεντρωθούν οι υπογραφές. Το νόμιμο, που βρίσκεται στην κατοχή του κόμματος και αμφισβητούν ή το παραποιημένο που βρίσκεται στην κατοχή τους;  

Και κάτι ακόμα, γιατί ο κόσμος της ΕΔΕΚ πρέπει να ξέρει. Ο κ. Ευσταθίου, με την επαγγελματική του ιδιότητα, εκπροσωπεί άτομο, το οποίο καταγγέλθηκε στην αστυνομία για κλοπή (και πιθανή παραποίηση) του μητρώου μελών του κόμματος. Δικαίωμα του βεβαίως να ασκεί το επάγγελμα του. Αλλά, αν πραγματικά επιθυμούσε την ηρεμία στο κόμμα, δεν θα έριχνε ο ίδιος λάδι στη φωτιά. 

 Η εσωστρέφεια στην ΕΔΕΚ, για την οποία ο κ. Ευσταθίου φέρει ευθύνη, έληξε.  

Οι εδεκίτες θα δουλέψουν σκληρά για την εκλογική νίκη του υποψήφιου που στηρίζουν. 

Για την Κύπρο, για το λαό της, για την ΕΔΕΚ. 

Home