Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η επόμενη μέρα φέρνει κρίση

Offsite Team -
06.05.2020 - 11:05

Η επόμενη μέρα φέρνει κρίση

Thumbnail
Ο ιός δεν έχει φύγει ακόμα, αλλά αυτό που σίγουρα ήρθε είναι η οικονομική κρίση

*Γράφει ο Μιχάλης Δαμιανός 

Κανένας δεν είχε αμφιβολία για τα σοβαρά εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατά την επάνοδό μας στην κανονικότητα από την εποχή του κορωνοϊού. Ο ιός δεν έχει φύγει ακόμα, αλλά αυτό που σίγουρα ήρθε είναι η οικονομική κρίση που θα πρέπει η κυβέρνηση, ο ιδιωτικός τομέας και γενικότερα η κοινωνία να αντιμετωπίσουμε. Μέχρι τώρα μιλούσαμε για την αναμενόμενη κρίση, η οποία πλέον είναι γεγονός. 

Πρώτο στη μάχη της επιστροφής, μπήκε το λιανικό εμπόριο, σε μια αγορά, όπως αναμενόταν, μουδιασμένη που χρειάζεται χρόνο για να βρει τα πόδια της. Από μόνο του, πάντως, το λιανικό εμπόριο σίγουρα δεν μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε επανεκκίνηση. Ταυτόχρονα, χρειάζεται η προώθηση έργων ανάπτυξης από το ίδιο το Κράτος, το οποίο ενδεχομένως να χρειάζεται να δανειστεί για να προωθήσει. Ένας τέτοιος δανεισμός θα ήταν ορθός, αφού θα δώσει άλλη ώθηση στην οικονομία και σαφώς θα ανατρέψει το κλίμα μελαγχολίας που επικρατεί. Τα έργα δηλαδή αυτά, θα προσφέρουν περισσότερο στην οικονομία από όσα, ενδεχομένως, να στοιχίσουν. Αυτές οι ενέργειες δεν πρέπει να καθυστερήσουν. Η απραξία δεν είναι το αντίδοτο της κρίσης, παρά μόνο ο καλύτερος σύμμαχός της. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα σε αυτό τον τομέα. 

Στα πρώτα βήματα με στόχο να βρούμε το δρόμο της προόδου, θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο ρόλος της Κύπρου ως κέντρο παροχής υπηρεσιών, με την παράλληλη δημιουργία ελκυστικών πακέτων για ξένους  επενδυτές και επιχειρήσεις. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για επιχειρηματική δράση και επενδύσεις. Πιο συγκεκριμένα, φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις, χωρίς όμως να εκφεύγουμε από τα πλαίσιο της νομιμότητας. Επιπλέον, μέσα σε αυτό το σκηνικό θα πρέπει να αξιοποιηθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο «άνθισε» εν μέσω πανδημίας, επηρεάζοντας θετικά και παράπλευρες υπηρεσίες, όπως είναι οι ταχυμεταφορές. 

Πέραν, όμως, από το ηλεκτρονικό εμπόριο που είναι ένα από τα «θετικά» στοιχεία της εποχής του κορωνοϊού, πρακτικές που αναγκαστικά εφαρμόστηκαν το τελευταίο διάστημα αποτελούν πολύ καλά παραδείγματα για να μειωθούν δαπάνες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου, αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη αλλά και καταληκτική στη μείωση του κόστους λειτουργίας. Η εξ αποστάσεως διασκέψεις και άλλοι σύγχρονοι τρόποι διεκπεραίωσης εργασιών μπορούν πλέον να μείνουν μόνιμα στη ζωή μας, πετυχαίνοντας απλοποίηση διαδικασιών και μείωση του κόστους.

Ο κορωνοϊός ελπίζουμε σύντομα να αποτελεί παρελθόν για τη πατρίδα μας. Η κρίση, όμως, τώρα αρχίζει και δεν αφορά μόνο την Κύπρο. Αυτή είναι και η μεγάλη διάφορα με την κρίση του 2013, όταν ο «τυφώνας»  είχε χτυπήσει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

*Αντιπρόεδρος ΔΗΚΟ

Home