Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Παρατημένοι στη μοίρα τους ψυχικά ασθενείς

Offsite Team
- 05.11.2022

Παρατημένοι στη μοίρα τους ψυχικά ασθενείς

  • Η Κύπρος έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ψυχιάτρων στην Ε.Ε.
  • Στην τελευταία θέση στον αριθμό κλινών για τους ψυχικά πάσχοντες
  • Υποστελέχωση των δομών από εξειδικευμένο προσωπικό

Γράφει ο Βίκτωρας Κασσιανίδης

Ερευνητής - BSc (Hons) Economics and Finance - BSc Computer Engineering

H ψυχική ασθένεια αποτελεί θέμα που, ακόμα και στις μέρες μας, θεωρείται ταμπού. Μεγαλώσαμε με τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σχετικά με το τι θα πει ο κόσμος ή η γειτονιά. Όμως, πλέον δεν πρέπει να ντρέπεται κάποιος επειδή νοσεί ο ίδιος ψυχικά ή γιατί ένα μέλος της οικογένειάς του αντιμετωπίζει μια ψυχική ασθένεια. Η ψυχική ασθένεια και ο ψυχικά ασθενής δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μάστιγα της σημερινής κοινωνίας αλλά ως μια πρόκληση που χρειάζεται τις κατάλληλες δομές και τη σωστή διαχείριση. 

Από την άλλη είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτά τα άτομα να μιλήσουν, είτε ως ασθενείς είτε ως συγγενείς ασθενών με ψυχική νόσο. Δυστυχώς, ακόμη κι αν κάποιος έχει ενδιατρίψει σε αυτά τα θέματα, είναι αφάνταστα δύσκολο να διαχειριστεί ή να αντιληφθεί τι περνά ο ασθενής. Επίσης είναι αφάνταστα λυπηρό και τραγικό μια «ευρωπαϊκή» χώρα που πανηγυρίζει για τους πύργους σε πόλεις όπως τη Λεμεσό και τα αναπτυξιακά έργα εκατομμυρίων να μην έχει ξεπεράσει αρνητικές νοοτροπίες ή να μην έχει τις κατάλληλες δομές ώστε να βοηθήσει αυτά τα άτομα που υποφέρουν από κάποια ψυχική νόσο. Σε θέματα νευραλγικής κοινωνικής πολιτικής να είναι τόσο πίσω! 

Κανένας ασθενής δεν πρέπει να ντρέπεται, επειδή νοσεί με ψυχική ασθένεια, γνωρίζοντας ότι αυτή δεν είναι αποκλειστικά δική του επιλογή. Όπως αρρωσταίνει η καρδιά, έτσι όταν και ο εγκέφαλος διαταραχθεί με συγκεκριμένο τρόπο, έρχονται διάφορα αρνητικά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ σωματικής και ψυχικής ασθένειας. 

Στόχος μας θα πρέπει να είναι η καλύτερη ενημέρωση στο κόσμου ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίησή του και παράλληλα να δώσουμε ένα χέρι βοήθειας σε ανθρώπους που λαμβάνουν μια τόσο δύσκολη απόφαση, να αρχίσουν θεραπεία με τους κατάλληλους ειδικούς.

Τι είναι μια ψυχική διαταραχή

Χρησιμοποιώντας τον ορισμό της ψυχικής διαταραχής από το American Psychological Association (APA): «Ψυχική διαταραχή είναι οποιαδήποτε κατάσταση που χαρακτηρίζεται από γνωστικές και συναισθηματικές διαταραχές, μη φυσιολογικές συμπεριφορές, μειωμένη λειτουργία, ή οποιοσδήποτε συνδυασμός αυτών. Τέτοιες διαταραχές δεν μπορούν να εξηγηθούν αποκλειστικά από περιβαλλοντικές συνθήκες και μπορεί να περιλαμβάνουν φυσιολογικούς, γενετικούς, χημικούς, κοινωνικούς και άλλους παράγοντες». Μια ψυχική διαταραχή είναι κάτι που σε καθιστά μη λειτουργικό, για παράδειγμα, κάποιος που είναι ιδεοψυχαναγκαστικός και πρέπει να επαναλάβει μια συμπεριφορά 20 – 30 φορές ή ένας αγοραφοβικός δεν μπορεί να λειτουργήσει στους ρυθμούς της κοινωνίας που ζούμε. Άρα, λειτουργικός άνθρωπος είναι ένας άνθρωπος που λειτουργεί με επάρκεια σε όλους τους βασικούς τομείς της ζωής του.

Προβλήματα στην Κύπρο

Ένα από τα πρώτα βασικά προβλήματα είναι η έλλειψη προσωπικού

fd7gihbj

Πηγή: Eurostat 

Το γράφημα δείχνει ότι η Κύπρος έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ψυχιάτρων στην Ε.Ε., ήτοι 13 ψυχίατροι ανά 100.000 κατοίκους. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναφέρει ότι 1 στους 8 ανθρώπους παρουσιάζει ψυχολογική διαταραχή. Επίσης, μια άλλη στατιστική έρευνα δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γύρω στους 6.233 ασθενείς ανά 100.000 κατοίκους (έρευνα 2009) και όπως φαίνεται στο σχετικό γράφημα έχει ένα από τα ψηλότερα ποσοστά ψυχιάτρων, γύρω στους 26 ανά 100.000 κατοίκους. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα, στο οποίο φαίνεται το μεγάλο χάσμα των προσφερόμενων υπηρεσιών μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών.

Η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση στον αριθμό κλινών στην Ε.Ε. Ο μέσος όρος είναι 77 κλίνες ανά 100.000 πολίτες και η Κύπρος έχει 13 κλίνες ανά 100.000. Υπολογίζεται ότι εντός του 2024 θα είναι έτοιμη η Α’ φάση ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου Αθαλάσσας, εκτός απροόπτου και άλλων κωλυμάτων. 

Οι συνάνθρωποί μας που υποφέρουν από κάποια ψυχική νόσο χρειάζονται ειδική θεραπεία και φροντίδα.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση, λόγω της μεγάλης υποστελέχωσης από εξειδικευμένο προσωπικό, μαζί με την έλλειψη των κατάλληλων θεραπευτικών εγκαταστάσεων, καθιστά την προσπάθεια θεραπείας τους αφάνταστα δυσκολότερη. Ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην Κύπρο είναι και η απουσία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για την κατάλληλη επανένταξη αυτών των ατόμων.

Πολλές φορές βλέπουμε έξω από οίκους ευγηρίας τραγικές εικόνες, τριτοκοσμικές καταστάσεις: παραγκωνισμένους και ξεχασμένους ανθρώπους που ίσως άλλοτε να είχαν μια «φυσιολογική» ζωή. Πρώην χρήστες ναρκωτικών, ηλικιωμένους και άτομα που χρήζουν ψυχιατρικής θεραπείας. Όλοι στοιβαγμένοι στην ίδια ακατάλληλη δομή. Η κατάσταση αυτή, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι ειδικός, καταδεικνύει το χαμηλό επίπεδο ποιότητας ζωής αυτών των ανθρώπων. Είναι ξεχασμένοι από την κοινωνία και την πολιτεία, χωρίς καμία για βοήθεια και επανένταξη.

Τι πρέπει να γίνει

Εκτός από την κατάλληλη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, πρέπει να γίνουν και κάποια έμπρακτα μέτρα από την πλευρά της Πολιτείας. Δεν νοείται η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) να ρίχνει το μπαλάκι στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες (ΤΚΕΑΑ) του Υπουργείου Εργασίας και το Τμήμα να επιρρίπτει ευθύνες  στον ΟΚΥπΥ. Η αδιαφορία αυτή μόνο τεράστια ζημιά προκαλεί στον ψυχικά ασθενή, αλλά και τον περίγυρό του. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να είναι σε απόλυτη συνεργασία ώστε να αναλαμβάνεται έγκαιρα η κατάλληλη πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και επανένταξη στην κοινωνία αυτών των ατόμων.

Κυβέρνηση και Βουλή θα πρέπει να συμπλεύσουν και να θεσπίσουν ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλαίσιο το οποίο να είναι βιώσιμο και να προσφέρονται οι κατάλληλες ιατρικές αρωγές και υποδομές για άτομα όλων των ηλικιών. Διότι ας μην ξεχνούμε, ότι υπάρχουν και άτομα που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα που ξεκινούν από πολύ νεαρή ηλικία για τους οποίους δεν υπάρχει η κατάλληλη φροντίδα υγείας.

Ας ρίξουμε όλοι μας ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια να βοηθήσουμε αυτούς τους συνανθρώπους μας και όχι να τους περιφρονούμε. Η βοήθεια να είναι καθημερινή και με αγάπη πολλή.

Home