Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ποιά η θέση μας για τη μισθολογική ανισότητα;

Άννα Κουκκίδη_Προκοπίου
- 10.02.2019

Ποιά η θέση μας για τη μισθολογική ανισότητα;

Thumbnail
Χωρίς την επαγγελματική συμμετοχή γυναικών στο χώρο των θετικών επιστημών/STEM, η ανισότητα θα διαιωνίζεται

Συμμετείχαμε στο Φόρουμ για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών το οποίο διοργάνωσε η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων. Οι αριθμοί που παρουσίασε το Υπουργείο Εργασίας είναι πραγματικά απογοητευτικοί.

Παρότι φαίνεται να υπάρχει τελευταίως μια μικρή βελτίωση στην μισθολογική ανισότητα, το χάσμα στις συντάξεις αντρών και γυναικών παραμένει στο 38%!

Αν δούμε τους επίσημους συγκριτικούς αριθμούς για τις χώρες της ΕΕ (πηγή- Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας Φύλων), εμείς, ως AIPFE Κύπρου, λέμε ότι δεν πρέπει να εφησυχαστούμε με αυτή την μικρή βελτίωση.

Το ένα τρίτο των Κυπρίων γυναικώναντιμετωπίζουν σήμερα το ρίσκο να βρεθούν στα πρόθυρα της φτώχειας, ειδικότερα οι γυναίκες πάνω των 65 (λόγω ισχνών συντάξεων αναγκάζονται πολλές φορές να βασίζονται πάνω στα παιδιά τους ή άλλους συγγενείς για να επιβιώσουν οικονομικά). Το ίδιο συμβαίνει και με τις γυναίκες μονογονιούς. Επιπρόσθετα, 5% των Κυπρίων γυναικών απέχουν από την αγορά εργασίας, χωρίς να έχουν επιλογή, γιατί πρέπει να φροντίζουν τα παιδιά τους (ειδικά αν αυτά έχουν ειδικές ανάγκες), ασθενείς στην οικογένεια ή ηλικιωμένους. Αυτό αποτελεί ακόμα μια πηγή ρίσκου, αφού η απουσία εισοδημάτων συνήθως συνεπάγεται απουσία αποταμιεύσεων αλλά και πιθανόν απουσία σύνταξης.

Ακόμα και οι γυναίκες που εργάζονται, υποαπασχολούνται πολλές φορές σε θέσεις εργασίας που δεν αντιστοιχούν στις επαγγελματικές ή εκπαιδευτικές τους δεξιότητες, λόγω ωραρίου και οικογενειακών υποχρεώσεων. Ο μισθός που παίρνουν δεν ανταποκρίνεται στα προσόντα τους και η απουσία σχετικής επαγγελματικής εμπειρίας, αφού υποαπασχολούνται, στέκεται εμπόδιο στην μελλοντική τους ανέλιξη.

Tο μισθολογικό χάσμα, δυστυχώς, δεν πρόκειται να κλείσει εύκολα. Αντιθέτως, η απουσία των Κυπρίων γυναικών από τα επαγγέλματα στο χώρο του STEM (Science, Technology, Engineering, Math), όπου οι μισθοί είναι και θα είναι ψηλότεροι, η ανεργία χαμηλότερη, με ήδη μικρότερο μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα σε σχέση με άλλα επαγγέλματα, θα μπορούσε κατ' ακριβείαν να λειτουργήσει αρνητικά στο μέλλον.

Σήμερα, ενώ στην Κύπρο το 1/4 των αντρών απασχολούνται σε θέσεις εργασίας στο χώρο του STEM, το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες είναι μόνο 3%. Αν αυτό το επαγγελματικό χάσμα δεν μειωθεί σύντομα, με τους άντρες να εργάζονται σε τομείς με υψηλούς μισθούς και χαμηλή ανεργία και τις γυναίκες να εξακολουθούν να εργοδοτούνται σε παραδοσιακά 'γυναικεία' επαγγέλματα με χαμηλούς μισθούς και ψηλή ανεργια, η ανισότητα θα αυξηθεί.

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, μέσα από τη φετινή συμμετοχή μας στο European Study in Industry Group, το οποίο έγινε στην Κύπρο, αναδείξαμε αυτό το πρόβλημα και ζητήσαμε από μια διεθνή ομάδα ειδικών να εξετάσουν την κυπριακή πραγματικότητα και να προτείνουν λύσεις για την προώθηση των γυναικών στον τομέα των θετικών επιστημών, σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα της ενδελεχούς αυτής επιστημονικής έρευνας αναμένονται να παραδωθούν σύντομα στην AIPFE για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε, με τη βοήθεια και των μελών μας, ένα μακροχρόνιο πλάνο δράσης προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου είναι Πρόεδρος της ΑIPFE Κύπρου-Γυναίκες της Ευρώπης, οργάνωσης με μακροχρόνια δράση στον τομέα της ισότητας και της γυναικείας ενδυνάμωσης. 

Home