Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προεκλογική e-κστρατεία εν μέσω πανδημίας

Offsite Team
- 16.01.2021

Προεκλογική e-κστρατεία εν μέσω πανδημίας

Thumbnail
Μόνο σταθερό ο αναβαθμισμένος ο ρόλος του διαδικτύου

Της Κατερίνας Ζορμπά*

Σε δυσεπίλυτο σταυρόλεξο εξελίσσεται για τα κόμματα ο τρόπος διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, κατά πόσο αυτή θα πραγματοποιηθεί στην τελική ευθεία με τον πατροπαράδοτο τρόπο και τη χρήση των παραδοσιακών εργαλείων, όπως οι μεγάλες συγκεντρώσεις και οι κατ’ οίκον επισκέψεις σε ψηφοφόρους, ή αν θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν τα κόμματα εναλλακτικές λύσεις.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι που θα καθορίσουν τον τρόπο διεξαγωγής της προεκλογικής. Σε πρώτη φάση, όπως γίνεται αντιληπτό, συνεπεία της βεβαρημένης επιδημιολογικής κατάστασης και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που παραμένουν σε ισχύ, τα κόμματα αδυνατούν να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους με συγκεντρώσεις και προσωπική επαφή. Ως εκ τούτου, καλούνται να στραφούν σε άλλες μεθόδους επικοινωνίας, είτε μέσω των παραδοσιακών ΜΜΕ, είτε αξιοποιώντας τα εργαλεία επικοινωνίας που προσφέρουν το διαδίκτυο και άλλες εφαρμογές.

Είναι επακόλουθο ότι λόγω των ειδικών συνθηκών αναβαθμίζεται περαιτέρω ο ρόλος του διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, αφού είναι ο πιο άμεσος και ασφαλής τρόπος επαφής κομμάτων και υποψηφίων με το ευρύ κοινό, χωρίς τα παραδοσιακά ΜΜΕ να λειτουργούν ως μεσάζοντες. 

Σε αυτό το πλαίσιο τα κόμματα δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επενδύσουν στο διαδίκτυο, διερευνώντας όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν τα Social Media. Διόλου τυχαία, ακόμα και το ΑΚΕΛ που εμφανιζόταν μέχρι πρότινος επιφυλακτικό απέναντι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στη χρήση τους από στελέχη του, υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει σκέψεις που είχαν γίνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα για περιορισμούς και απαγορεύσεις σε στελέχη και υποψήφιους βουλευτές, κατανοώντας τη σημασία που διαδραματίζουν το διαδίκτυο γενικότερα και τα ΜΚΔ στην ενημέρωση των πολιτών. Όπως όλα δείχνουν, η μοναδική απαγόρευση που θα ισχύει το επόμενο χρονικό διάστημα στο ΑΚΕΛ, αφορά στη χρήση του εργαλείου των χορηγούμενων αναρτήσεων. 

Πέρα από τα Social Media, σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν και οι διάφορες εφαρμογές όπως το Zoom, το Teams, το WhatsApp, το Viber, το Facebook Live κ.ά. Με τον ίδιο τρόπο που τους τελευταίους μήνες στον επιχειρηματικό στίβο είδαμε συσκέψεις, webinars και συνέδρια online, δεν αποκλείεται να δούμε και πολιτικές συγκεντρώσεις.

Αναντίλεκτα, το διαδίκτυο προσφέρει τεράστιες δυνατότητες, αλλά την ίδια ώρα κρύβει και παγίδες. Ήδη, τα trolls παίρνουν πλέον θέση μάχης ενόψει εκλογών και μαζί με τους, αυτόκλητους και μη, influencers θα διεκδικήσουν να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο σε αυτή την εκλογική διαδικασία. 

Υποψήφιοι στα social media

Ενώ τα κόμματα βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν ή βάζουν τις τελευταίες πινελιές στα ψηφοδέλτιά τους, οι ίδιοι οι υποψήφιοι άρχισαν εδώ και καιρό να επενδύουν στα διαδικτυακά Μέσα, δημιουργώντας προσωπικές σελίδες και groups στα social media για συζήτηση θεμάτων που ενδιαφέρουν και για σκοπούς άμεσης επαφής με τους ψηφοφόρους. 

Γίνεται αντιληπτό ότι τα likes δεν θα καταμετρηθούν ως ψήφοι στην κάλπη, ωστόσο τα Social Media λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο ως καθρέφτης της δυναμικής κάθε υποψηφίου. Στην κάλπη όμως μετρούν και άλλοι παράγοντες πέρα από τη δημοφιλία προσώπων, όπως οι τοπικές ιδιαιτερότητες και συσχετισμοί, αλλά και η οργανωτική δουλειά που θα κάνει κάθε υποψήφιος ή κόμμα. 

Κατερίνα Ζορμπά είναι Senior Communication Consultant στην εταιρεία ΓΝΩΡΑ, Σύμβουλοι Επικοινωνίας.

ΠΗΓΗ: GNORA Confidential

 

Home