Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προς όσους είναι «ταγμένοι στην υπηρεσία του πολίτη»

Offsite Team -
06.02.2021 - 06:00

Προς όσους είναι «ταγμένοι στην υπηρεσία του πολίτη»

Thumbnail

Της Μαρίας Παναγιώτου*

Αφορμή για το άρθρο αυτό είναι η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τη Βουλή ημερομηνίας στις 3 Φεβρουαρίου που αναφέρεται σε σταθερά ελλείμματα του ΟΚΥΠΥ και στον ορατό πλέον κίνδυνο ξεπουλήματος των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Με αφορμή λοιπόν την εν λόγω επιστολή θεωρώ χρήσιμο να θυμίσω τα πιο κάτω:

1. Το 1968 ο Βάσος Λυσσαρίδης έθεσε για πρώτη φορά στη Βουλή θέμα εφαρμογής ΓεΣΥ.

2. Το 2001 ο νόμος πλαίσιο του ΓεΣΥ ψηφίστηκε μετά από παρέμβαση της ΕΔΕΚ για να ψηφιστούν οι προϋπολογισμοί του 1999.

3.Στις 9 Απριλίου 2015 ο Μαρίνος Σιζόπουλος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση εφαρμογή του ΓεΣΥ.

4. Στις 2 Φεβρουαρίου 2016 σε δεύτερη επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Μαρίνος Σιζόπουλος επαναλάμβανε το αίτημά του για άμεση εφαρμογή του ΓεΣΥ και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

5. Στις 9 Μαρτίου 2016 σε τρίτη επιστολή του Μαρίνου Σιζόπουλου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον καλούσε να προχωρήσει σε άμεση εφαρμογή ενός μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ με συγκεκριμένα στάδια. Στην πρόταση Σιζόπουλου περιλαμβανόταν ο σχεδιασμός για αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ανασυγκρότηση, διοικητική, επιστημονική και οικονομική αυτονόμησή τους και σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ. Μάλιστα η πρόταση που είχε καταθέσει τότε, μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς φορολογίες και χωρίς αύξηση των δαπανών για την υγεία, αλλά με μείωση των δαπανών και με βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τελικά, τον Ιούνιο του 2017 η ψήφιση του ΓεΣΥ αποφασίστηκε ομόφωνα από το κοινοβούλιο.

6. Από τον Ιούνιο του 2016 η ΕΔΕΚ με συνεχείς και αλλεπάλληλες δηλώσεις προειδοποιούσε για τις ευθύνες της κυβέρνησης και για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού και πολιτικής βούλησης για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Ευθαρσώς τίθεται από την ΕΔΕΚ το ερώτημα εάν ο στόχος είναι το ξεπούλημα των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Κανένα κόμμα δεν στήριζε τις ανησυχίες της ΕΔΕΚ μέχρι που στις 3 Φεβρουαρίου 2021 ο Γενικός Ελεγκτής επιβεβαίωσε πως τα μεγάλα ελλείματα του ΟΚΥπΥ κάνουν ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης και ξεπουλήματος των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

7. Από τον Δεκέμβριο του 2017 όπου διορίστηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥΠΥ, η ΕΔΕΚ αναδείκνυε πως ο οργανισμός αδυνατούσε να τιμολογήσει σωστά τον ΟΑΥ με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ελλείματα εκατομμυρίων. Η κάλυψη των οικονομικών ελλειμμάτων, βάσει νομοθεσίας, προνοείται μόνο για πέντε χρόνια επειδή η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκατάθεση για τον τρόπο κάλυψης τυχόν ελλειμάτων των δημοσίων νοσηλευτηρίων μετά την παρέλευση των πέντε χρόνων από την έναρξη του ΓεΣΥ. Η ΕΔΕΚ συνέχιζε να προειδοποιεί πως αυτό ενίσχυε τα προβλήματα βιωσιμότητας του δημόσιου τομέα με κίνδυνο να επαναληφθεί το φαινόμενο Κυπριακές Αερογραμμές και Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Κανείς δεν συστρατεύτηκε με την ΕΔΕΚ Αντίθετα, για ακόμα μία φορά είχε στοχοποιηθεί για τις προειδοποιήσεις της.

8.  Τον Μάρτιο του 2018 η ΕΔΕΚ ξεκίνησε τον αγώνα της για προώθησης εντός και εκτός Βουλής του παράνομου διορισμού του Sir David Nickolson στη θέση του Προέδρου του ΟΚΥπΥ αφού υπήρχε σύγκρουση συμφέροντος με τον συμβουλευτικό οίκο που εκπόνησε τη μελέτη για την αυτονόμηση των νοσοκομείων. Ένα χρόνο μετά, τον Μάρτιο του 2019 ο Nickolson εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω της σύγκρουσης συμφέροντος που είχε ο ίδιος και η σύζυγός του. Μέχρι την παραίτηση κανένας δεν στήριξε τις προσπάθειες της ΕΔΕΚ. Αντίθετα όλοι την πυροβολούσαν.

9. Στις 28 Οκτωβρίου 2018 στην εφημερίδα Πολίτης γίνεται δημόσια παραδοχή από τον τότε Υπουργό Υγείας για παράλληλη εφαρμογή αυτονόμησης και ΓεΣΥ, παρόλο που στο προοίμιο της νομοθεσίας αναφέρεται ρητώς πως η αυτονόμηση πρέπει να προηγείται της εφαρμογής. Η ΕΔΕΚ επαναλάμβανε πως αυτό αυξάνει τον κίνδυνο κατάρρευσης και ιδιωτικοποίησης των νοσηλευτηρίων.

Για τα πιο πάνω, ΟΛΑ τα υπόλοιπα κόμματα τηρούσαν σιγή ιχθύος και συνασπίζονταν εντός και εκτός βουλής όχι για να τα αναδείξουν και να τα προλάβουν, αλλά για να αποδομήσουν τις προσπάθειες της ΕΔΕΚ. Μας είπαν Ιούδες, μας κατηγόρησαν για εσκεμμένη προσπάθεια αναστολής της αυτονόμησης των νοσοκομείων, για δήθεν τροποποίηση του νομοσχεδίου υπέρ της άσκησης ιδιωτικής ιατρικής, για ενορχηστρωμένη προσπάθεια αλλαγής της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ και υπόσκαψής του και για απομάκρυνση από τις σοσιαλιστικές μας ρίζες.

Όλοι εσείς που είστε ταγμένοι «στην υπηρεσία του πολίτη», εσείς οι «αντισυστημικοί» τουιτεράδες και «παντογνώστες» του φατσοβιβλίου, φροντίστε όταν θα πυροβολάτε, να βρίσκετε τον σωστό στόχο. Οι επιλογές είναι απλές και ξεκάθαρες: είτε αποφασίζετε επιτέλους να ενώσετε δυνάμεις μαζί μας για να πετύχουμε ένα σωστό ΓεΣΥ που θα προσφέρει σε ολόκληρη την επικράτεια υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες και κύρια σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την αποκτήσουν με άλλους τρόπους, είτε θα συνεχίσετε να είστε απέναντι.

Να ξέρετε πως για όσο θα είστε απέναντι, άλλο τόσο θα κερδίζουν χρόνο οι πραγματικοί Ιούδες και όσοι θέλουν την κατάρρευση του ΓεΣΥ, αφού το μόνο που θα επιτυγχάνετε θα είναι να ρίχνετε τόνους λάσπης πάνω σε όλους εμάς που αγωνιζόμαστε εμπράκτως για κάτι καλύτερο.

*Εκπρόσωπος Τύπου Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Home