Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τάδε έφη Μουσταφάς

Γράφει η Λόρια Μαρκίδη -
01.12.2019 - 06:00

Τάδε έφη Μουσταφάς

Thumbnail
Κατά τον κ Μουσταφά ,το τραίνο ξαναμπήκε στις ράγιες μετά το δείπνο στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου!

Μόνο που φαίνεται ότι η Τουρκία το έχει ακινητοποιήσει στο σταθμό μέχρι να αποφασίσει πότε θα μπορέσει να ανέβη, εφόσον τώρα προέχουν άλλες προτεραιότητες. Αφού κατάφερε να μη βρεθεί προ εκπλήξεων, όπως είχε ήδη προειδοποιήσει, μετά την ολοκλήρωση του δείπνου, και αφού πήρε ό, τι επιδίωξε, καθορίζει η ίδια πότε θα οδηγήσει το τραίνο προς κατευθύνσεις που θα εξυπηρετήσουν τους στόχους της. Ήτοι, τη δορυφοροποίηση της Κύπρου, αφού προηγουμένως εξασφαλίσει με την εισβολή της στην Κυπριακή ΑΟΖ πολιτικά οφέλη. 

Με κάποια καθυστέρηση και αφού μεσολάβησε άκρα του τάφου σιωπή από τους ιθύνοντες στην Άγκυρα αλλά και στις κατεχόμενες περιοχές, μας προέκυψε η δήλωση του Ιμπραχίμ Καλίν, εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας. Εάν οι όροι επίλυσης του Κυπριακού είναι ευνοϊκοί και το πλαίσιο λύσης του τεθεί σωστά, υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών, η Άγκυρα, επισήμανε, θα στηρίξει τέτοια διαδικασία. Τόνισε περαιτέρω ότι ο οδικός χάρτης δεν θα πρέπει να είναι ανοικτού τέλους. Ζητούν δηλαδή χρονοδιάγραμμα! Αυτοί που με την παρελκυστική τους πολιτική στις διαπραγματεύσεις μας οδήγησαν να συζητούμε για 45 χρόνια τα ίδια θέματα.

Αυτό όμως που αποτελεί πραγματική πρόκληση είναι ο επαναλαμβανόμενος ισχυρισμός της Τουρκίας που για μια ακόμη φορά πρόβαλε ο Ι. Καλίν, ότι η κατοχική δύναμη και οι ΤΚ συνέβαλαν στις διαπραγματεύσεις και έκαναν πολλά βήματα στα πλαίσια των συναντήσεων στο Κραν Μοντανά ,σε αντίθεση , όπως είπε, με την αδιάλλακτη στάση της ΕΚ πλευράς.

Η Τουρκία, ο μεγάλος ένοχος, ο υπεύθυνος για την τραγωδία που βιώνει για τόσα χρόνια η Κύπρος, ενώ θεωρεί ως κεκτημένο τις κατά καιρούς υποχωρήσεις/παραχωρήσεις της ΕΚ πλευράς χωρίς η ίδια να συμμορφώνεται προς τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και τη δημιουργία ενός κανονικού κράτους στη Κύπρο, εκμεταλλεύεται την ατυχή στάση του ΓΓ ΟΗΕ έναντι των παρανομιών της, για να προβάλλει μια δήθεν θετική στάση.

Μίλησε και ο πρώην διαπραγματευτής των ΤΚ Οζντιλ Ναμί για να εκφράσει τη λύπη του για το αποτέλεσμα του δείπνου. Δεν μπορεί, λέει, να δει πότε θα τελειώσει το στάτους κβο! Ο δε Κ Οζερσάι αναφέρθηκε σε μια κηδεία που κανείς δεν θέλει να κάνει. 

Καλόν είναι να δουν τις πραγματικότητες στην ευρύτερη περιοχή μας και τις επιδιώξεις της Τουρκίας. Η παρούσα απαράδεκτη κατάσταση θα τερματισθεί μόνον εάν πεισθεί η Άγκυρα να εγκαταλείψει τα καταχθόνια σχέδια

της κατά της Κύπρου και των φυσικών της πόρων και να συμπεριφερθεί ως ένα πολιτισμένο και δημοκρατικό κράτος. 

Λόρια Μαρκίδη Πρέσβης ε.τ.

 

Home