Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θάλαμος Αιμοκάθαρσης Νοσοκομείου Πάφου-Αποθήκη ανθρωπίνων σωμάτων

Του Αντρέα Ξενοφώντος
- 25.04.2019

Θάλαμος Αιμοκάθαρσης Νοσοκομείου Πάφου-Αποθήκη ανθρωπίνων σωμάτων

Thumbnail
Το πρόβλημα χωρητικότητας είναι μείζον στο Νοσοκομείο Πάφου

Τα προβλήματα των νεφροπαθών της Πάφου είναι πολλά και σε διάφορα επίπεδα. Το πρόβλημα χωρητικότητας είναι μείζον και μπορεί να το διαπιστώσει όποιος επισκεφθεί το θάλαμο αιμοκάθαρσης του νοσοκομείου. 

Σε ένα θάλαμο χωρητικότητας 6-7 στρωμάτων, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 14 στρώματα, 14 μηχανήματα αιμοκάθαρσης, 14 τραπεζάκια για να τοποθετούνται οι φάκελοι και τα προσωπικά αντικείμενα των ασθενών και 1 γραφείο για τους νοσηλευτές. 

Λόγω στενότητας του χώρου η απόσταση του ενός κρεβατιού από το άλλο είναι ελάχιστη. Τόσο στενός δε, είναι ο κεντρικός διάδρομος του θαλάμου που δεν μπορεί να περάσει τροχοκάθισμα ή φορείο. 

Αρκετοί νεφροπαθείς λόγω και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας έρχονται με τροχοκάθισμα. Μένουν στην είσοδο του θαλάμου και με τη βοήθεια οικιακών βοηθών, δικών τους ατόμων και των νοσηλευτών μεταφέρονται στα χέρια στο κρεβάτι τους. 

Και αυτό είναι το λιγότερο. Υπήρξε περιστατικό κατά το οποίο, νεφροπαθής κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης αφαίρεσε κατά λάθος το σωλήνα που ενώνεται με την αρτηρία. Το αίμα λόγω πίεσης  εκτοξεύτηκε σαν πήδακας από το χέρι του καλύπτωντας το σώμα του διπλανού ασθενούς, το μηχάνημα της αιμοκάθαρσης και έφτασε μέχρι το πιο κάτω στρώμα. 

Όταν ένας ασθενής βήχει, σταγονίδια πέφτουν στον διπλανό. 

Σε άλλη περίπτωση, νεφροπαθής που βρισκόταν στο τελευταίο στρώμα του θαλάμου υπέστη καρδιακό επεισόδιο. Ο διάδρομος του θαλάμου δεν χωρούσε περάσει φορείο και τελικά τον έβγαλαν από το παράθυρο για να τον μεταφέρουν στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας! 

Στον θάλαμο αιμοκάθαρσης αυξάνεται συνεχώς  ο αριθμός των νεφροπαθών, αυτή τη στιγμή αριθμούν 86 άτομα. Το πρόβημα της χωρητικότητας καθώς και άλλα προβλήματα που δεν είναι θέμα της παρούσης επιστολής θα εντείνονται όσο περνάει ο καιρός. 

Οι περισσότεροι αιμοκαθαριζόμενοι είναι μεγάλης ηλικίας και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Γνωρίζουμε ότι μέχρι να έρθει το τέλος της ζωής μας ο θάλαμος αυτός θα είναι το δεύτερο μας σπίτι αφού εκεί βρισκόμαστε για 5-6 ώρες επί 3-4 φορές τη βδομάδα. Είναι δικαίωμα του κάθε φορολογούμενου πολίτη αλλά και του κάθε ανθρώπου σύμφωνα και με τα ψηφίσματα για τα ανθρωπινα δικαιώματα, να έχει πρόσβαση όχι μόνο σε σωστή νοσηλεία αλλά και σε αξιοπρεπή φροντίδα. 

Θα ήθελαμε την ευκαιρία να τονίσουμε ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, με τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, υπερβαίνουν εαυτόν καθημερινώς φροντίζοντας και πλησιάζοντάς μας σαν να έχουν στο κρεβάτι του πόνου τους γονείς ή τα παιδιά τους. 

Προ αρκετού χρόνου μας ανακοινώθηκε ότι προγραμματίζεται ανέγερση μεγάλου θαλάμου αιμοκάθαρσης στο βόρειο μέρος του νοσοκομείου και γνωρίζουμε ότι το υπουργείο ενέκρινε τον απαραίτητο προϋπολογισμό. Δεν μας έχει ανακοινωθεί πότε ξεκινά τελικά αυτό το έργο ούτε τι προγραμματισμός έχει γίνει. Με τον ρυθμό που κινούνται τα πράγματα φοβούμαστε ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν θα είμαστε ζωντανοί για να δούμε να γίνεται επιτέλους κάτι. 

Με εκτίμηση 

Αντρέας Ξενοφώντος 

Κώστας Πρωτοπαπάς 

Εκ μέρους της Επιτροπής Αιμοκαθαριζόμενων Πάφου 

Home