Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

De Jure: Η κάθοδος των νεοφώτιστων και η... σύγκρουση των Εφετών

Offsite Team -
16.06.2019 - 06:00

De Jure: Η κάθοδος των νεοφώτιστων και η... σύγκρουση των Εφετών

Thumbnail

Γράφει ΜΛΝ

 • Αυξάνεται και πληθύνεται η δικηγορική οικογένεια. Πέραν των 450 νοεοφώτιστων θα συμμετάσχουν στην τελετή παρουσίασης που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της 4ης Ιουλίου στην Αίθουσα Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Εξ αυτών θα προκύψουν στο μέλλον οι νέοι εισαγγελείς, οι νέοι δικαστές, αλλά και οι decision makers του τόπου.
 • Άγνωστο βέβαια το ποσοστό των (458) νεοεγγραφέντων δικηγόρων που θα απορροφηθεί τελικά από την αγορά, εφόσον ο αριθμός που προστέθηκε φέτος στο Μητρώο είναι ο μεγαλύτερος από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 • Η ραγδαία αύξηση, που οφείλεται κυρίως στην αναγνώριση των πτυχίων από τα κυπριακά Πανεπιστήμια, εντείνει το πρόβλημα εξεύρεσης εργασίας, παρά τη συμπερίληψη της Κύπρου στα ευρωπαϊκά κονδύλια για επιδότηση της 12μηνης άσκησης, που κατάφερε το Υπουργείο Εργασίας. 
 • Τη διοχέτευση υποθέσεων ρουτίνας των ημικρατικών οργανισμών και διαφόρων κυβερνητικών τμημάτων στους νέους δικηγόρους εισηγείται ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ενώ «τρέχει» η προσπάθεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Ένωση Δήμων, ώστε και οι υποθέσεων των Δήμων να καταλήγουν μέσω του ΠΔΣ και των τοπικών Συλλόγων στα νέα μέλη. Προτεραιότητα σε δικηγόρους με λιγότερα από δέκα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος πρότεινε, παράλληλα, στη Νομική Υπηρεσία.
 • «Οι δικηγόροι να προσλαμβάνουν δικηγόρους» είναι σε κάθε περίπτωση το μότο του ΠΔΣ, που διαμηνύει ότι «εργασία υπάρχει».
 • Ενδεικτικός ο... συνωστισμός δασκάλων στην πόρτα του νομικού συμβούλου της συντεχνίας τους, για το γνωστό θέμα της αποκοπής μισθών. Τέτοια ήταν η ανταπόκριση, που η ΠΟΕΔ έδωσε παράταση για την υπογραφή των διοριστηρίων που θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για τις προσφυγές. Αυτών, δηλαδή, που κάποιοι ήδη κέρδισαν και οδηγήθηκαν στο Εφετείο, όπου το κώλυμα σύγκρουσης συμφερόντων δικαστών που ήγειρε ο Γενικός Εισαγγελέας πυροδότησε το αμίμητο «αν όλοι αυτοί εξαιρεθούν, δεν θα υπάρχει Ολομέλεια για να δικάσει».
 • Εν αναμονή της απόφασης που επεφύλαξε το Ανώτατο επί του συγκεκριμένου, οι υποδείξεις Κώστα Κληρίδη έπιασαν τόπο στα λημέρια της Αστυνομίας. Με φειδώ (και όχι σωρηδόν!) θα διαβιβάζονται υποθέσεις στη Νομική Υπηρεσία και μονο όταν η αποστολή τους κρίνεται ως «άκρως απαραίτητη». Σε επιστολή απευθυνόμενη προς τους Αστυνομικούς Διευθυντές και Διοικητές όλων των επαρχιών, εκ μέρους του Αρχηγού, στις άκρως απαραίτητες περιλαμβάνονται υποθέσεις που χρήζουν συγκατάθεσης για συνοπτική δίκη, αφορούν εκδίκαση από Κακουργιοδικείο και έγκριση για έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.
 • Για το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν εκ νέου οι γερμανικές αρχές για τον Τσερκέζ Κορκμάζ, ζητείται η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα, που δύναται να διατάξει αναστολή της δίωξης, δυνάμει του άρθρου 113(2) του Συντάγματος. Έτσι μάλλον καθίσταται πιο διαυγής η σχέση του Δικαίου με τη Δικαιοσύνη.
 • Την Τρίτη (18.06) ξεκινά η λειτουργία του νέου Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, που αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά την εξέταση υποθέσεων αιτητών πολιτικού ασύλου. Εντός ημερών, αναμένεται να επαναπροκηρύξει το Ανώτατο Δικαστήριο τις θέσεις 20 Επαρχιακών Δικαστών, 5 Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών και 7 Προέδρων Επαρχιακού Δικαστηρίου, η πλήρωση των οποίων αναστάληκε το περασμένο φθινόπωρο μέχρι την αναθεώρηση των κριτηρίων διορισμού. Κατά τον Μ. Νικολάτο, οι νέοι δικαστές θα βρίσκονται στην έδρα τους τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
 • Καλή Κυριακή με... επιφύλαξη των δικαιωμάτων σας!

   

Home