De Jure: Ο Κώδικας, οι νέοι θεσμοί και η βρετανική... κυριαρχία

De Jure: Ο Κώδικας, οι νέοι θεσμοί και η βρετανική... κυριαρχία

Γράφει ΜΛΝ

 • Κώδικα δεοντολογίας, κατά τις υποδείξεις και συστάσεις της GRECO, αναμένεται να δημοσιοποιήσει λίαν συντόμως το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο αναθεωρημένος Οδηγός Δικαστικής Συμπεριφοράς που θεσπίστηκε τον περασμένο Γενάρη -κατά τα πρότυπα των Αρχών Bangalore και το πνεύμα του Οδηγού Δικαστικής Συμπεριφοράς που ισχύει στην Αγγλία (Guide to Judicial Conduct)- έτυχε εκ νέου επεξεργασίας για να επιτευχθεί ο «λεπτομερής και εφαρμόσιμος Κώδικας Δεοντολογίας» (αντί γενικής δήλωσης αρχών) που ζήτησε η Ομάδα κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 • Στην τελική ευθεία και οι νέοι θεσμοί Πολιτικής Δικονομίας. Το έργο, που χαρακτηρίζεται ως «περίπλοκο και χρονοβόρο», ξεκίνησε (και χρηματοδοτείται) από την υπηρεσία SRSS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της δικαστηριακής μεταρρύθμισης. Της ομάδας των εμπειρογνωμόνων, ηγείται ο Λόρδος Τάισον, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αγγλίας και διατέλεσε για μια δεκαετία πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της χώρας του. Της Επιτροπής Θεσμών προεδρεύει η δικαστής του Ανωτάτου, Περσεφόνη Παναγή. Συμμετέχει επίσης ο κ. Γιασεμής Γιασεμή (δικαστής Ανωτάτου), ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών, δύο επαρχιακοί δικαστές, ένας πρωτοκολλητής και τρεις δικηγόροι εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. 
 • Ας σημειωθεί ότι οι θεσμοί, που συνθέτουν σήμερα το βασικό δικονομικό σύστημα ενώπιων Επαρχιακών και Ανωτάτου στην Κύπρο, χρονολογούνται! Δεν έχουν τύχει επεξεργασίας από τη γένεσή τους, το 1954. Στόχος των εμπλεκομένων είναι να καταστήσουν τη ραχοκοκαλιά της Πολιτικής Δικονομίας «κυπριακής ιδιοκτησίας». Οι νέοι θεσμοί αναμένεται να καταλήξουν στο Ανώτατο για τελική έγκριση περί τα τέλη Ιουνίου.
 • Στο μεταξύ, ποσοστό 10% των υποψηφίων που φιγουράρουν στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών είναι δικηγόροι. Κατά πόσον αυτό αποτελεί (ανταγωνιστικό) πλεονέκτημα για εξασφάλιση θέση στα ευρωπαϊκά νομοθετικά έδρανα των Βρυξελλών και του Στρασβούργου, θα το δείξει, οσονούπω, η κάλπη.
 • Παρουσιάστηκε την Τετάρτη (22/05) το βιβλίο του δρ. Χρίστου Φ. Κληρίδη «Κυπριακό Δίκαιο της Απόδειξης». Εισηγητής της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία ήταν ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, ενώ η παρουσίαση έγινε από τον πρώην δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αντρέα Πασχαλίδη και τον καθηγητή Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Χάρη Παπαχαραλάμπους. Το βιβλίο, σύμφωνα με τους ομιλητές, «σηματοδοτεί την ωρίμανση πλέον της κυπριακής δικονομικής γραμματείας» και αποτελεί «έναν χρηστικότατο οδηγό φοιτητών, δικηγόρων και δικαστών».
 • «Μια υπόθεση μπορεί να ‘κερδηθεί’ ή να ΄χαθεί’ ανάλογα με το αποδεικτικό υλικό το οποίο θα επιτραπεί από το Δικαστήριο να τεθεί ενώπιόν του», γράφει ο συγγραφέας στο σημείωμά του, τονίζοντας την τεράστια σημασία του δικαίου της απόδειξης. Ως κλασικό παράδειγμα, αναφέρει τη δίκη του Μιχαλάκη Καραολή (Michalakis Savva Karaolides v. The Queen Vol. 21 [1955] 1 CLR5). Αυτολεξεί σημειώνει: «Δόθηκε μεγάλη μάχη πρωτόδικα από τους δικηγόρους της Υπεράσπισης κ. Στέλιο Παυλίδη, κ. Γιώργο Χρυσαφίνη, Αντώνη Ιντιάνο, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, Γλαύκο Κληρίδη, μετέπειτα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και Τίτο Φάνου, μετέπειτα Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας να μη γίνει δεκτή μαρτυρία, η οποία σχετιζόταν με τις δραστηριότητας της ΕΟΚΑ 1955 1η Απριλίου μέχρι και τον Οκτώβριο του 1955 που δικάστηκε η υπόθεση και να μην συνδεθούν οι προκηρύξεις της και άλλες δολοφονίες με τον επίδικο φόνο.
 • » Ο τότε Κατήγορος κ. Ραούφ Ντεκτάς (acting Solicitor General), ο οποίος προωθούσε τα συμφέροντα της αποικιακής δύναμης, ήθελε να αποδώσει κίνητρο στον Μιχαλάκη Καραολή και συγκεκριμένα ότι ουσιαστικά προωθούσε τις προκηρύξεις της ΕΟΚΑ, οι οποίες απηύθυναν απειλές κατά πάντων που συνεργαζόντουσαν με το αποικιακό καθεστώς. Ως γνωστό, ο Μιχαλάκης Καραολής αντιμετώπιζε την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης του αστυνομικού Ηρόδοτου Πουλλή, ο οποίος ήταν γνωστός για την αντιπάθειά του για την ΕΟΚΑ. Τελικά ο Αρχιδικαστής, Hallinan C.J., ο οποίος προήδευσε του ειδικού κακουργιοδικείου που εκδίκασε την υπόθεση αποδέχτηκε τη μαρτυρία αυτή και καταδίκασε εις θάνατον τον απαγχονισθέντα Μιχαλάκη Καραολή. Ενδεχομένως, εάν αυτή η μαρτυρία δεν γινόταν εξ υπαρχής δεκτή όπως στη συνέχεια απερρίφθη από το Εφετείο και τον τότε προεδρεύοντά του Zekia J, Τούρκο εκ Κύπρου, είναι πιθανόν το αποτέλεσμα να ήταν εντελώς διαφορετικό. Η αποδοχή της μαρτυρίας μόλυνε ριζικά την όλη αντιμετώπιση του κατηγορούμενου».
Κυπριακή Δημοκρατία: Κατήγγειλε την Τουρκία στον ΟΗΕ για παραβιάσεις
 • Οι κοινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ στο Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού -έτσι ονομάζουν οι Βρετανοί το σύμπλεγμα των νησιών του Αρχιπέλαγος Τσάγκος- βρίσκεται υπό συνεχή βρετανική κυριαρχία από το 1814 και ο Μαυρίκιος δεν είχε ποτέ την κυριαρχία του. 
 • Τα πιο πάνω υποστήριξε σθεναρά στην παρέμβασή της στην πρόσφατη Σύνοδο της ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών, επιτετραμμένη του Ηνωμένου Βασιλείου, Karen Pierce. Ισχυριζόμενη ότι «η βασική αρχή ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν πρέπει να επιλαμβάνεται διμερών διαφορών επί θεμάτων κυριαρχίας χωρίς την συναίνεση και των δύο κρατών έχει παρακαμφθεί», η Αγγλία κατέθεσε την ύστατη προσπάθεια αποτροπής του ψηφίσματος υπέρ του αιτήματος του Μαυρικίου. Παρά ταύτα, το ψήφισμα που βασίστηκε στη γνωμοδότηση που εξέδωσε η Χάγη τον περασμένο Φεβρουάριο, πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία.
 • Η μελέτη των εμπειρογνωμόνων επί της γνωμοδότησης για τον Μαυρίκιο έχει ήδη σταλεί από τη Γενική Εισαγγελία στα υψηλά δώματα του Υπουργείου Εξωτερικών. Πληροφορίες της στήλης κάνουν λόγο για ξεκάθαρη εισήγηση: έναρξη διαπραγματεύσεων με το ΗΒ για το καθεστώς των στρατιωτικών βάσεων.  
 • Καλή Κυριακή, με... επιφύλαξη των δικαιωμάτων σας!
Home