Δικαστικό Παρασκήνιο: Ξεσκόνισμα τηβέννου και ο ακατονόμαστος

Δικαστικό Παρασκήνιο: Ξεσκόνισμα τηβέννου και ο ακατονόμαστος

Ο Ιωνάς, η Μεταρρύθμιση και άλλα παρασκηνιακά...

•    Ερμητικά κλειστές οι πόρτες των δικηγορικών γραφείων για τον διαβόητο «Ορέστη». Μετά την απόσυρση του γνωστού ποινικολόγου από την υπόθεση, ο Νίκος Μεταξάς εμφανίζεται άνευ συνηγόρου υπεράσπισης στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας καθότι έψαξε αλλά δεν... βρήκε δικηγόρο. 

•    Αυτοεκπροσώπηση ή αίτηση παροχής δωρεάν νομικής αρωγής είναι οι επιλογές που απομένουν στον καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνο, στον οποίο αναμένεται να επισημανθεί εκ νέου από το Δικαστήριο η ανάγκη εκπροσώπησής του από δικηγόρο, κατά την πρώτη εμφάνιση στο Κακουργιοδικείο. 

•    Κατά πόσον πιθανή αίτησή του για νομική αρωγή θα επιτύχει θα κριθεί με βάση τις πρόνοιες του Ν. 165 (I)/2002. Συναφής η απόφαση παγοποίησης της μισθοδοσίας του 35χρονου ίλαρχου από την Κυπριακή Δημοκρατία. Πάντως, στο παρόν στάδιο, ουδεμία άλλη πιθανότητα υπεράσπισής του, παρά την ύπαρξη νομικών στον... περίγυρό του. 

•    Σε «δίκη εντός δίκης» θα οδηγήσει τυχόν απόσυρση της γραπτής ομολογίας του Ν. Μεταξά. Για το ενδεχόμενο να καταστεί προβληματική η εκδίκαση εάν ο «Ορέστης» αποσύρει την ομολογία του, προειδοποίησε με δημόσιες δηλώσεις του ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, καθώς όπως είπε δεν υπάρχει αίτιο θανάτου των πτωμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα. 

το αυριανό Υπουργικό

•    Με νομοσχέδια ανά χείρας θα συμμετάσχει στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας ο Ιωνάς Νικολάου. Δεν προτίθεται να αφήσει στα... μισά τη δικαστηριακή μεταρρύθμιση, που στοχεύει πρωτίστως στον εκσυγχρονισμό των δομών και στην αντιμετώπιση της παρατεταμένης εκκρεμοδικίας. 

•    Τέσσερα εκ των νομοσχεδίων της προωθούμενης μεταρρύθμισης βρίσκονται ήδη στη Νομική Υπηρεσία, με την διαδικασία της επεξεργασίας και του νομοτεχνικού ελέγχου να αναμένεται να ολοκληρωθεί λίαν συντόμως, ώστε να οδηγηθούν στο Υπουργικό για έγκριση. Αφορούν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία του πολυσυζητημένου δευτεροβάθμιου Εφετείου, το οποίο προϋποθέτει τις ανάλογες συνταγματικές τροποποιήσεις.

Την Παρασκευή η συνάντηση  Δικαστών - Αναστασιάδη 

•    Χωρίς τέλος η διελκυστίνδα για τον διορισμό των δικαστών του νέου Εφετείου, που θα αποτελέσει ενδιάμεση βαθμίδα στο υπάρχον δικαστικό σύστημα. Στις έντονες διαμαρτυρίες των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει αμετακίνητος ως προς το (αναφαίρετο;) δικαίωμα να διορίζονται από τον αρχηγό του κράτους. Το φλέγον θέμα, που προκάλεσε εντάσεις στη συνάντηση των δύο πλευρών εν μέσω κρίσης στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, θα τεθεί ξανά επί τάπητος στο νέο τετ α τετ Αναστασιάδη – Δικαστών. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό την ερχόμενη Παρασκευή. 

•    Ήγγικεν η ώρα για σύσταση Χάρτη Δικαιωμάτων των Θυμάτων, υπομνήουν οι ειδικοί. Εγκληματολόγοι και νομικοί συμφωνούν ότι, τα τερατουργήματα που συγκλόνισαν το παγκύπριο καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να μπει στο τραπέζι η θέσπιση του Χάρτη που προστατεύει τα θύματα και τα συγγενικά τους πρόσωπα –μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στο ΗΒ θεσμοθετήθηκε περί τα μέσα της δεκαετίας του 1990. 

Στα παλιά λημέρια

•    Ξεσκονίζει την... τήβεννο κι επιστρέφει στα παλιά του λημέρια μετά την αποχώρησή του από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι το δικηγορικό γραφείο Ιωνάς Νικολάου θα επαναλειτουργήσει με τη νέα δικαστική σεζόν.  Καλή Κυριακή με... επιφύλαξη των δικαιωμάτων σας! 

 

Home