Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μόνο οι Ναζί έκαιγαν βιβλία;

Γράφει η Матрёна Бутусова -
16.09.2021 - 11:10

Μόνο οι Ναζί έκαιγαν βιβλία;

Γράφει η Матрёна Бутусова*

Η αριστερή ιντελιγκέντσια έχει εκμανεί και με το δίκαιο της. Είναι ανήκουστο σε μία δημοκρατική χώρα να σκίζεται ακόμη και μία σελίδα βιβλίου, έστω και αν σε αυτήν υμνείται ο άνθρωπος που έφερε την Τουρκία στις αγκάλες της μιαρής δύσης.

Για την  αριστερή ιντελιγκέντσια, το βιβλίο είναι ιερό και ο κανόνας του σεβασμού του περιεχομένου του απαραβίαστος. Για αυτό και είδαμε να παρευλάνουν παραδείγματα όπου ολοκληρωτικά καθεστώτα εδίωκαν τους συγγραφείς και τα βιβλία τους. Είδαμε ταύτιση του Πρόδρομου με τον Γκαίμπελς και το κλασικό παράδειγμα της φωτιάς στην  Όπερνπλατς του Βερολίνου, αναφορές στον Μεταξά, ακόμη και στον Πινοσέτ. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Είναι όμως εντυπωσιακό που όλοι αυτοί δεν χρησιμοποίησαν ανάλογα παραδείγματα από την Σοβιετική εμπειρία και ούτε ονόματα όπως Μπορίς Πάστερνακ και Σολτσενίτσιν, αναφέρθηκαν πουθενά. Ούτε και ο Όργουελ αναφέρθηκε που η περίφημη «Φάρμα των ζώων», ήταν επί δεκαετίες απαγορευμένη στη Σοβιετική επικράτεια. Οι δε καλλιεργημένοι σύντροφοι, εάν ήθελαν να διαβάσουν την «Αβάστακτη ελαφρότητα του είναι», του Τσέχου Μίλαν Κούντερα θα έπρεπε να κρύβονταν σε κάποια δυτική αυλή, ή να περίμεναν το λυτρωτικό για τον συγγραφέα 2006!

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ενώ ταύτισαν τον Πρόδρομο με τον Γκαίμπελς, κανείς δεν σκέφτηκε να τον ταυτίσει  με τον Γιαζόφ, και τον Λαβρέντι Μπέρια.

Φυσικά οφείλουμε να κάνουμε μία διάκριση: Στη Σοβιετική Ένωση δεν καίγονταν βιβλία. Απλώς δεν εκδίδονταν τα βιβλία των αντιφρονούντων. Άλλωστε που θα εκδίδονταν όταν όλα  τα τυπογραφεία ήταν υπό τον έλεγχο του κράτους;

* Η Ματριόνα Μπουτούσοβα (Матрёна Бутусова) είναι συνεργάτιδα της Offsite

Home