ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ: Στα διεθνή δικαστήρια για καθορισμό ΑΟΖ–υφαλοκρηπίδας

ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ: Στα διεθνή δικαστήρια για καθορισμό ΑΟΖ–υφαλοκρηπίδας

Προτάσεις του βουλευτή Μιχάλη Σοφοκλέους

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ* 

 • Μέσα στον κυκεώνα της δράσης και αντίδρασης αλλά και στα προβλήματα που αναφύονται στην ζωή καθημερινά, ιδιαίτερα με τον βομβαρδισμό περί ειδήσεων για τον κορωνοιό και τον φόβο που ενέσπειραν και κυριαρχεί στην κοινωνία, όλα τα υπόλοιπα θεωρούνται δευτερευούσης σημασίας και εκτός θέματος για τους πολίτες. Ωστόσο, εμείς θα επιμένουμε να κάνουμε διαλείμματα από τον ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ειδήσεων περί ασθενειών και εν γένει άλλων προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία. 

   

 • Προς τούτο και οι απόψεις του βουλευτή Λευκωσίας ΔΗΣΥ ΜΙΧΑΛΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ , οι οποίες αν και παρατέθηκαν στην δημόσια σφαίρα προς συζήτηση, εντούτοις , στο παρόν τουλάχιστον στάδιο, δεν δόθηκε η κατάλληλη σημασία. Προφανώς και αποτελούν υποθήκη για το μέλλον και προσθήκη στις σκέψεις για επίλυση προβλημάτων που έχουν σχέση με το φυσικό αέριο και την εκμετάλλευση του

   

 • Θα σας παραθέσουμε τις κυριότερες απόψεις του που περικλείονται σε άρθρο του που τιτλοφόρησε « η Τουρκία δεν είναι ούτε αήττητη ούτε άτρωτη» και καταλήγοντας ότι κερδίζει μόνο όταν εμείς χάνουμε τον προσανατολισμό μας. 

   

 • Ανάμεσα στις εισηγήσεις του παραθέτει και την άποψη ότι το ατού του φυσικού αερίου πρέπει να το προβάλουμε άμεσα γιατί τα επόμενα χρόνια δεν θα έχει αξία, ενώ για τον διαμοιρασμό των εσόδων εισηγείται και την εμπλοκή Τ/Κ και εισηγείται την προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια για να καθορίσουν την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της κάθε χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνοπτικά τα όσα εισηγείται είναι τα εξής: 

   

 • «Πρώτο, στο θέμα των υδρογονανθράκων. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι το φυσικό αέριο είναι «καύσιμο γέφυρα». Δεν θα έχει αξία σε 15-20 χρόνια. Τα ζητήματα πρέπει να λυθούν το συντομότερο, για να μπορεί να γίνει η όποια σωστή εκμετάλλευση, αλλιώς δεν θα έχει νόημα για κανένα. Γι’ αυτό και επαναφέρω την εισήγησή να επιχειρήσουμε να πείσουμε για να απευθυνθούμε όλες οι χώρες τις περιοχής μαζί, προτείνοντας τη διεθνή διαιτησία ή το διεθνές δικαστήριο για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ της κάθε χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτό τον τρόπο ξεπερνιέται το θέμα της αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία (από την ώρα που αναγνωρίζει όλους τους υπόλοιπους) και αντιμετωπίζονται προβλήματα που έχουν άλλες χώρες μεταξύ τους, όπως το Ισραήλ με το Λίβανο. Θα είναι η καλύτερη αξιοποίηση του πολύτιμου δικτύου πολιτικών συμμαχιών που έχουμε κτίσει.
   
 • Δεύτερο, στο θέμα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας. Δεν μπορεί πλέον η Τουρκία να θεωρείται υπό ένταξη χώρα. Ούτε η ίδια θέλει τους Ευρωπαϊκούς κανόνες, ούτε οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι την θέλουν. Αυτό το «θέατρο» πρέπει να τελειώσει, όπως πρέπει να σβήσει το υποκριτικό επιχείρημα ότι για την μη πρόοδο της Τουρκίας φταίνε Κύπρος και Ελλάδα. Τον διάλογο ωστόσο Τουρκίας – ΕΕ θα πρέπει να τον επιζητούμε, νοουμένου ότι αυτός διεξάγεται σε συγκεκριμένο και προκαθορισμένο πλαίσιο. Το να συνομιλούμε με την Τουρκία έχοντας τη δύναμη της Ευρώπης από πίσω, ήταν από τους βασικούς λόγους που Ελλάδα και Κύπρος επεδίωξαν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
   
 • Τρίτο, θα πρέπει να πείσουμε για τις προθέσεις μας σε ότι αφορά τον διαμοιρασμό των εσόδων από τους φυσικούς πόρους. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει κάνει πολύ σοβαρές προτάσεις γι’ αυτό και ήδη έχουν δημιουργηθεί δομές. Όμως, η πρόσκληση για συμμετοχή Τουρκοκυπρίων σε μια επιτροπή διαχείρισης, στο πρότυπο εκείνης που είχε απευθύνει ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης για τη συμμετοχή τους στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θα αφαιρούσε από την άλλη πλευρά κάθε επιχείρημα.»

   

 • Απίστευτο αλλά Κυπριστανικό: Παραβίαση της δεοντολογίας είναι να απευθύνεσαι σε κάποιον και να του λες ότι είναι π.χ από την Τριμίκλινη ενώ κατάγεται από το Παρίσι . Ε, ναι ρε φίλε πρέπει να καταδικαστείς, δεν μπορείς να ισοπεδώνεις τα πάντα. Εξάλλου θα πρέπει να διαχωρίζεται η μπουρζουαζία από όλους εμάς τους χωρκάτες… Πίτσιλους 

   

 *ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ: Μια στήλη από τον Στέλιο Ξιουρή

Home