Θα θερίζει η Ανεργία – φόβοι για 20%

Θα θερίζει η Ανεργία – φόβοι για 20%

Με ανεργία της τάξεως του 20%, η οικονομική ζωή θα εισέλθει σε μια βαθιά ύφεση

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΦΕΤΗΣ

Εφιαλτικά σενάρια καλούνται να εξετάσουν οι Κρατικές Αρχές αλλά και η Κυβέρνηση, αφού τα νέα από το μέτωπο του παγκόσμιου κατά της Πανδημίας, μέχρι στιγμής δεν είναι και τόσο καλά. 

Τόσο οι Κυβερνήσεις όσο και η ίδια η ΕΕ επεξεργάζεται σενάρια για τις επιπτώσεις στην Οικονομία και κατ’ επέκταση στα ποσοστά ανεργίας χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να μπορεί να προβλεφθεί ότιδήποτε με ακρίβεια, αφού τα δεδομένα μεταλλάσσονται συνεχώς. 

>>> Δείτε επίσης: Ο ΕΦΕΤΗΣ: Θα θερίζει η ανεργία – φόβοι για 20% 

Αναντίλεκτα, όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα εξευρεθεί το φάρμακο, ώστε όσοι νοσήσουν να μπορούν να ξεπεράσουν τον ιό χωρίς σοβαρές επιπτώσεις. 

Η ΕΕ στέλνει σήμα προς τα Κράτη – Μέλη να εξετάσουν όλα τα σενάρια και να συγκρατήσουν όσο μπορούν την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα, αλλά σε κεντρικό επίπεδο η ίδια δεν έχει κάποιο συνολικό πλάνο προς βοήθεια στα μέλη της. 

Ως εκ τούτου, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Εργασίας και Προεδρικό όσο και άλλοι αρμόδιοι φορείς, εξετάζουν διάφορα σενάρια κάνοντας ασκήσεις επί χάρτου προς συγκράτηση της Ανεργίας. 

Η ρήτρα για απαγόρευση απολύσεων από εταιρείες που θα ενταχθούν στα σχέδια στήριξης δεν θα μπορεί να είναι αιώνια. Ήδη αν το σχέδιο λήξει στις 12 Απριλίου αυτομάτως σημαίνει πως οι εταιρείες θα μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις τον Σεπτέμβριο του 2020. Αν το Σχέδιο επεκταθεί μέχρι 12 Μαΐου τότε ο χρόνος απαγόρευσης απολύσεων θα είναι 5 μήνες και αυτός θα λήξει τον Οκτώβριο 2020. 

Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούν για πραγματικό εφιάλτη στο επίπεδο ανεργίας. Μάλιστα αρμόδιοι, όπως γνωρίζει Ο ΕΦΕΤΗΣ, δεν αποκλείουν -αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι- να δούμε την ανεργία στην Κύπρο να σκαρφαλώνει ακόμη και στο εκπληκτικό 20%. Καλό θα ήταν να θυμίσουμε πως στην Κύπρο το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2013 με 16,8% ενώ τον Οκτώβριο του 2019 η ανεργία ήταν στο 7,1%. 

>>> Όλο το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ της Offsite εδώ <<<

Γίνεται αντιληπτό πως με ανεργία της τάξεως του 20%, η οικονομική ζωή θα εισέλθει σε μια βαθιά ύφεση ενώ η οικονομική θέση φυσικών προσώπων θα είναι απίστευτα θλιβερή. Οι δε επιχειρήσεις θα μάχονται για επιβίωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα εξαγγελθεί ότι βρέθηκε το φάρμακο… αλλιώς αλοίμονό μας φίλες και φίλοι. 

Σόρρι που σας έκανα την «καρδιά σας περιβόλι» αλλά δεν θα μπορούσα να μην σας ενημερώσω! 

 

Home