Forbes: Ο Τραμπ φτώχυνε κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια (λίστα)

Forbes: Ο Τραμπ φτώχυνε κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια (λίστα)

20/03/2017 - 16:35

Κατά ένα ολόκληρο δισεκατομμύριο δολάρια μειώθηκε πέρυσι η περιουσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πέφτοντας στα 3,5 δισ σύμφωνα με την ετήσια λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη του περιοδικού Forbes.

Η μείωση αυτή οφείλεται στην πτώση της αξίας των γραφείων στο κέντρο του Μανχάταν, όπου ο Τραμπ διαθέτει κάπου δέκα κτίρια. Σύμφωνα με το Forbes o Τραμπ υποχώρησε απ’ την 324η στην 544η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων της υφηλίου.

Ο Τραμπ αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τη φορολογική του δήλωση, που θα αποκάλυπτε ποια είναι η πραγματική του περιουσία, αλλά στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε ισχυριστεί ότι «ξεπερνά τα 10 δισ δολάρια».

Η Κέρι Ντόλαν, εκ των συντακτών της λίστας του Forbes, είπε ότι τα προηγούμενα χρόνια ο μεγιστάνας των ακινήτων κατηγόρησε προσωπικά το Forbes ότι υποτιμά την περουσία του.

«Εμείς ερχόμαστε σε επαφή με όποιους μπορούμε για να τους δώσουμε την ευκαιρία να μας διορθώσουν. Στα 31 χρόνια που συντάσσουμε αυτή τη λίστα ο Τραμπ μας έχει διορθώσει πολλές φορές, πιστέψτε με: ‘εσείς εκεί με τοποθετείτε πολύ χαμηλά [στη λίστα]. Αξίζω πολύ περισσότερο απ’ όσο λέτε’. Δεν τηλεφώνησε πάντως για να αμφισβητήσει την εκτίμησή μας. Ελπίζω ότι η διακυβέρνηση της χώρας είναι σημαντικότερη γι’ αυτόν απ’ την εκτίμηση του Forbes για την περιουσία του», είπε η Ντόλαν.

Το 2016, πάντως, ήταν γενικώς μια καλή χρονιά για τους ζάπλουτους της Γης, καθώς στη λίστα των δισεκατομμυριούχων προστέθηκαν άλλα 233 άτομα -αριθμός ρεκόρ- ανεβάζοντας σε 2.043 τους ανθρώπους που έχουν δεκαψήφια περιουσία.

Συνολικά η περιουσία των δισεκατομμυριούχων που περιλαμβάνονται στη φετινή λίστα του Forbes φθάνει τα 7.67 τρισ δολάρια.

O Μπιλ Γκέιτς παραμένει στην κορυφή της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη

Πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο παραμένει ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, που είδε την περιουσία του να αυξάνεται πέρυσι κατά 11 δισ δολάρια στα 86 δισ$.

Ο επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ


Ακολουθεί ο επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, τρίτος ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, που έβγαλε τα περισσότερα απ’ όλους πέρυσι (27,6 δισ δολάρια) αυξάνοντας τις καταθέσεις του στα 72,8 δισ $.

Ηλικίας 53 ετών, ο Μπέζος, με το ξυρισμένο κεφάλι και το διεισδυτικό βλέμμα κατέχει περίπου το 17% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου του, ο οποίος δεν έχει πάψει να διαφοροποιείται με επιτυχία και έχει πλέον κεφαλαιοποίηση άνω των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Χάρη στην ευφορία που επικρατεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς και μια πολύ βιώσιμη ανάπτυξη, ο Amazon είδε την τιμή της μετοχής του να κάνει άλμα, αυξάνοντας την προσωπική περιουσία του Τζεφ Μπέζος κατά 61% μέσα σε μόλις έναν χρόνο, για να φθάσει πλέον τα 72,8 δισεκ. δολάρια.

Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος

Στην τέταρτη θέση, με μια προσωπική περιουσία που υπολογίζεται σε 71,3 δισεκ. δολάρια, βρίσκεται ο 80χρονος Ισπανός Αμάνθιο Ορτέγα, ιδρυτής της επιχείρησης υφαντουργίας Inditex και της κύριας μάρκας του ομίλου, της Zara.

Άλλη αξιοσημείωτη άνοδος είναι αυτή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου και ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, που μόλις στα 32 του βρίσκεται τώρα επικεφαλής μιας περιουσίας 56 δισεκ. δολαρίων, γεγονός που τον τοποθετεί στην πέμπτη θέση της κατάταξης.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο Τζεφ Μπέζος και οι συνιδρυτές ενός άλλου γίγαντα του Ίντερνετ, της Google, Λάρι Πέιτζ και Σέρτζι Μπριν (αμφότεροι 43 ετών) είναι οι μόνοι μεταξύ των είκοσι πρώτων της κατάταξης που έχουν ηλικία μικρότερη των 60 ετών.

Οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη, 565 τον αριθμό, ζουν στις ΗΠΑ (25 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι). Αλλά η Κίνα πλησιάζει με 319 δισεκατομμυριούχους + άλλους 68, αν προσμετρηθούν το Χονγκ και το Μακάο. Τρίτη είναι η Γερμανία με 114 δισεκατομμυριούχους.

Ο αριθμός των γυναικών στη λίστα αυξήθηκε στις 227, από 202 πέρυσι. 56 εξ’ αυτών είναι αυτοδημιούργητες. Από τις 15 νέες αυτοδημιούργητες δισεκατομμυριούχους οι 14 προέρχονται απ’ την ανατολική Ασία.

Πηγή: 
iefimerda.gr

Close