Βάφτηκε στο αίμα η Βενεζουέλα

Βάφτηκε στο αίμα η Βενεζουέλα

17/07/2017 - 07:25
Αστυνομικοί άνοιξαν πυρ
Επιμέλεια: Αντρέας Πολυκάρπου

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε πλήθος κόμσου στη Βενεζουέλα σκοτώνοντας μία γυναίκα και τραυματίζοντας τρία άτομα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, χθες δεκάδες ακτιβιστές βγήκαν στους δρόμους κατά τη διάρκεια ανεπίσημου δημοψηφίσματος που διοργάνωσε η αντιπολίτευση με στόχο το τέλος των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων μετά από 2 δεκαετίες.

 
Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης "Δημοκρατική Ενότητα" αναφέρει ότι μια κυβερνητική "παραστρατιωτική" συμμορία πυροβολούσε ανοιχτά σε φτωχογειτονιά της Κατία στο Καράκας, την ώρα που διαδήλωναν χιλιάδες πολίτες με πολλούς εξ αυτών να αναγκάζονται  να διαφύγουν σε εκκλησία.  

"Η ημέρα βάφτηκε με το αίμα μιας γυναίκας της Βενεζουέλας που διαδήλωνε και εξασκούσε τα δικαιώματά της," είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Φρέντι Γκεβάρα για τον φόνο της Σιομάρα Άσκοτ. "Η βία όμως δεν μπορεί να κρύψει τί έχει συμβεί. Ο λαός δεν φοβάται και είναι ξεκάθαρα αποφασισμένος", τόνισε.
 
Το συμβολικό δημοψήφισμα της Κυριακής είχε ως βασικό του σκοπό να υπονομεύσει τη νομιμότητα της ηγεσίας του Μαδούρο και να καταδείξει τη μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω των διαδηλώσεων και της αστυνομικής βίας έχασαν τη ζωή τους περίπου 100 άνθρωποι.  

Ο Μαδούρο, με τη σειρά του, καταδίκασε το δημοψήφισμα ως παράνομο αφού ο ίδιος, προωθεί μια επίσημη ψηφοφορία στις 30 Ιουλίου αποζητώντας τη λαϊκή εντολή για τη νέα Βουλή που θα έχει δικαίωμα να αναθεωρήσει το σύνταγμα και να διαλύσει κρατικούς θεσμούς.
 
Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε το ανεπίσημο δημοψήφισμα της Κυριακής ως πράξη πολιτικής ανυπακοής. 

Οι ψηφοφόροι του "δημοψηφίσματος" ερωτήθηκαν:

  • αν απορρίπτουν την πρόταση για τη νέα Βουλή,
  • εάν θέλουν τις ένοπλες δυνάμεις να υπερασπιστούν το υπάρχον σύνταγμα,
  • και εάν προτιμούν πρόωρες εκλογές (πριν τη λήξη της θητείας του Μαδούρο το 2018).

 
 


Close