Αντιδράσεις από τις χώρες του NATO για τους S-400 της Τουρκίας

Αντιδράσεις από τις χώρες του NATO για τους S-400 της Τουρκίας

13/09/2017 - 20:11

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί ανάμεσα στις χώρες του ΝΑΤΟ, η συμφωνία της Τουρκίας με την Ρωσία, για την αγορά του πυραυλικού συστήματος άμυνας, S-400. Αυτή η εξέλιξη καθιστά την Τουρκία την τρίτη χώρα στον κόσμο (μετά τη Ρωσία και την Κίνα) και η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που θα διαθέτει ένα τόσο προηγμένο σύστημα, από χώρα εκτός ΝΑΤΟ.

Δυσαρέσκεια ΗΠΑ, διπλωματική η Γαλλία

Χθες, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόνι Μάικλ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει από τη Ρωσία τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Σήμερα η Γαλλία, διά στόματος της εκπροσώπου του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ανιές Ροματέ Εσπάνιε, απαντώντας σε ερώτημα για το αν η αγορά αυτή ήταν ένα πλήγμα για τη Συμμαχία, δήλωσε με τρόπο διπλωματικό ότι "η αγορά στρατιωτικού οπλισμού από την Τουρκία είναι μια επιλογή ενός ανεξάρτητου κράτους, που δεν μπορεί να σχολιαστεί από τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας".

Η αλήθεια είναι ότι ο σχολιασμός αυτός έγινε μια ημέρα πριν ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών ξεκινήσει τη διήμερη επίσκεψη του στην Τουρκία, όπου στην ατζέντα των συνομιλιών του βρίσκονται τα περιφερειακά θέματα, η προώθηση μιας νέας ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για τη Συρία, αλλά και το θέμα της σύλληψης του Γάλλου δημοσιογράφου, Λουπ Μπιρό, ο οποίος είχε απαχθεί από Τούρκους συνοριακούς φρουρούς στα σύνορα με το Ιράκ στις αρχές Αυγούστου.

Κριτική διάθεση από Γερμανία

Σε αντίθεση με το Παρίσι, το Βερολίνο σχολίασε με κριτική προσέγγιση την αγορά των S-400 από την Τουρκία.

"Οι σύμμαχοι της αμυντικής Συμμαχίας, όπως είναι το ΝΑΤΟ, θα έπρεπε να χρησιμοποιούν τα ίδια συστήματα και δομές", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ.

Ωστόσο το Βερολίνο κατέστησε σαφές ότι η αγορά αυτή δεν ήταν απρόσμενη για τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο Σέφερ, απαντώντας σε ερώτημα της DW, παρατήρησε ότι η γερμανική κυβέρνηση γνώριζε εδώ και καιρό για τις συνομιλίες και τις προκαταρκτικές συμφωνίες μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, για την πώληση των S-400.

Χαρακτήρισε μάλιστα ως "παιγνίδι" το γεγονός ότι η Άγκυρα ανακοίνωσε τη συμφωνία με τόση αυτοπεποίθηση.

Η Τουρκία, κατά την άποψη του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, άρχισε να αναζητεί εναλλακτικούς προμηθευτές εξοπλισμών μετά τις συζητήσεις που έγιναν για την πώληση γερμανικών οπλικών συστημάτων στη χώρα αυτή.

Η Γερμανία, παρατήρησε ο κ. Σέφερ, έχει παγώσει στην πράξη την υλοποίηση ενός σημαντικού μέρους παρόμοιων συμβολαίων με την Τουρκία και λαμβάνει αποφάσεις, όπως είπε ο ίδιος, "κατά περίπτωση".

Με βάση μάλιστα τα στοιχεία που διαθέτει, στο διάστημα των δύο μηνών που πέρασαν από τη στιγμή που η Γερμανία άλλαξε πολιτική έναντι της Τουρκίας, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε την άδεια για εξαγωγές γερμανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία συνολικής αξίας 270.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό, είπε ο κ. Σέφερ, είναι μικρότερο από το 1% του ποσού των 80 εκατομμυρίων ευρώ, που ήταν η αξία των γερμανικών οπλικών συστημάτων που αγόρασε η Τουρκία από τη Γερμανία τον προηγούμενο χρόνο.

Πηγή: 
ΚΥΠΕ

Close