Μογκερίνι: «Η απόφαση Τραμπ κλιμακώνει την ένταση στην Μ. Ανατολή

Μογκερίνι: «Η απόφαση Τραμπ κλιμακώνει την ένταση στην Μ. Ανατολή

07/12/2017 - 16:36

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι αποκάλυψε ότι η ίδια και οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ είχαν προειδοποιήσει ως προς την έντονη αντίθεσή τους, τον Αμερικανό ομόλογό τους Ρεξ Τίλερσον, για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, στη συνάντηση που είχαν μαζί του την περασμένη Τρίτη. 

Μιλώντας σε έκτακτη δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες, η κ. Μογκερίνι εξέφρασε την έντονη ανησυχία της ΕΕ για την απόφαση Τραμπ, η οποία, όπως είπε, ενδέχεται να οδηγήσει σε μια κατάσταση πολύ χειρότερη από τη σημερινή για τη Μέση Ανατολή.

"Η ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ για την Ιερουσαλήμ έχει μια πολύ ανησυχητική δυναμική επίπτωση. Πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη συνάφεια και η ανακοίνωση έχει τη δυναμική να μας στείλει πίσω, σε ακόμα πιο σκοτεινές εποχές από αυτές που ήδη ζούμε", είπε ο Ύπατη Εκπρόσωπος.

"Η ΕΕ έχει μια ξεκάθαρη και ενιαία θέση. Θεωρούμε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση για τη διαμάχη Ισραήλ και Παλαιστίνης βασίζεται στα δύο κράτη, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο, του κράτους του Ισραήκ και του κράτους της Παλαιστίνης", τόνισε.

"Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να σέβονται τη διεθνή συναίνεση στο θέμα της Ιερουσαλήμ, ώσπου το τελικό καθεστώς της ιερής πόλης επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων. Πιστεύουμε ότι αυτή η δύσκολη στιγμή καθιστά αναγκαία μια ακόμα πιο μεγάλη δέσμευση για την ειρήνη", επεσήμανε.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος θα συναντηθεί αύριο με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Σαφάντι, ενώ μίλησε με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς χθες τηλεφωνικά, 

Πηγή: 
ΚΥΠΕ

Close