Το Τελ Αβίβ κατηγορεί την Άγκυρα ότι εξοπλίζει τη Χαμάς

Το Τελ Αβίβ κατηγορεί την Άγκυρα ότι εξοπλίζει τη Χαμάς

Στα μαχαίρια εξακολουθούν να είναι το Ισραήλ και η Τουρκία μετά και τις κατηγορίες κατά τηςΤουρκίας σχετικά με το ότι συμβάλει στη στρατιωτική ενίσχυση του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος Χαμάς.

Μετά από έρευνα της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ αναφέρθηκε ότι: «η Χαμάς διεξάγει ανεμπόδιστα οικονομικές και στρατιωτικές δραστηριότητες στην Τουρκία, καθώς Τούρκοι αξιωματούχοι κλείνουν τα μάτια και περιστασιακά την ενθαρρύνουν».

Παράλληλα, η ανακοίνωση τονίζει ότι Τούρκοι πολίτες, «κάποιοι από τους οποίους πρόσκεινται στην κυβέρνηση», βοηθούν τη Χαμάς στις δραστηριότητές της.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τούρκος υπήκοος Τσεμίλ Τεκελί, ο οποίος κρίθηκε ύποπτος ότι παρείχε βοήθεια στους «τρομοκράτες» της Χαμάς, συνελήφθη την 1η Ιανουαρίου στο Ισραήλ και κατόπιν απελάθηκε.

Ένας Ισραηλινοάραβας, ο Νταράμ Τζαμπαρίν, που κατηγορείται για συνεργός του Τεκελί, συνελήφθη επίσης και αναμένεται να δικαστεί τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με την Σιν Μπετ, και άλλοι Ισραηλινοάραβες ύποπτοι συνελήφθησαν, χωρίς να αναφέρει αριθμό αυτών.

Κατά την διάρκεια των ανακρίσεων του Τεκελί «διαπιστώθηκε ότι η Τουρκία συμβάλλει στη στρατιωτική ενίσχυση της Χαμάς», ενώ η έρευνα επίσης αποκάλυψε παράνομες δραστηριότητες νομιμοποίησης πολλών εκατομμυρίων της Χαμάς στην Τουρκία με τα χρήματα να μεταφέρονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για τη στρατολόγηση Ισραηλινοαράβων.

Η Τουρκία, από τους κύριους υποστηρικτές της Χαμάς, επέκρινε νωρίτερα τον Φεβρουάριο την απόφαση της Ουάσινγκτον να συμπεριλάβει τον ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγια στον κατάλογό της των «τρομοκρατών», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι δεν θα έχει επιπτώσεις στη βοήθεια που παρέχει η Τουρκία στη Γάζα.

12