Τον Μάικ Πομπέο στη θέση του Ρεξ Τίλερσον τοποθέτησε ο Τραμπ

Τον Μάικ Πομπέο στη θέση του Ρεξ Τίλερσον τοποθέτησε ο Τραμπ

Ο επικεφαλής της CIA και πρώην βουλευτής Μάικ Πομπέο, είναι η επιλογή του Προέδρου των ΗΠΑ για να αντικαταστήσει τον Ρεξ Τίλερσον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος μέσω του λογαριασμού του στο Τουίτερ, χωρίς να δίδει κάποια εξήγηση για την απομάκρυνση του Τιλερσον. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θεώρησε αναγκαία την αλλαγή ενόψει των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα και τις διάφορες διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές σχέσεις, στις οποίες χρειάζεται "φρέσκια ομάδα".

Οι σχέσεις Τραμπ - Τίλερσον ήταν μάλλον κακές και μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών εξεπλάγη όταν ευρισκόμενος σε περιοδεία στην Αφρική πληροφορήθηκε για τη συνάντηση Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Τραμπ μιλά θερμά για τον Μάικ Πομπέο, λέγοντας ότι ως διευθυντής της CIA έχει αποσπάσει τα εγκώμια και των δύο κομμάτων, ενισχύοντας τη συγκέντρωση πληροφοριών, εκσυγχρονίζοντας τις αμυντικές και επιθετικές δυνατότητες της υπηρεσίας και οικοδομώντας στενούς δεσμούς με τους φίλους και συμμάχους των ΗΠΑ στον τομέα αυτό.  

"Τον γνωρίζω πολύ καλά τους τελευταίους 14 μήνες και είμαι πεπεισμένος πως είναι το κατάλληλο πρόσωπο για τη δουλειά σ` αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι", είπε ο Πρόεδρος Τραμπ.

Πρόσθεσε ότι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών θα συνεχίσει το κυβερνητικό πρόγραμμα για αποκατάσταση της θέσης των ΗΠΑ στον κόσμο, ενισχύοντας τις συμμαχίες, αντιμετωπίζοντας τους αντιπάλους τους και επιδιώκοντας την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.  

Τον Πομπέο θα αντικαταστήσει στην ηγεσία της CIA η αναπληρώτρια διευθύντρια Τζίνα Χάσπελ, η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή. Και οι δύο διορισμοί χρειάζονται την επικύρωση της Γερουσίας, οπότε αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί το πρόγραμμα των ακροάσεων στις αρμόδιες επιτροπές.

Ποιος είναι ο Πομπέο

Ο έως τώρα διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, είναι ταυτόχρονα και εξέχων οπαδός του συντηρητικού Tea Party , το οποίο ώθησε τους Ρεπουμπλικάνους πριν από μερικά χρόνια προς τα δεξιά,όπως γράφει η Washington Post. Στην εκλογική εκστρατεία του 2016, ο Πομπέο πρωτοστάτησε στις επιθέσεις κατά της Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, στην εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται «γεράκι». Αρκετές φορές έχει αγωνιστεί για την ανάκληση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. Την αλλαγή καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα τη θεωρεί επίσης μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη.

Ο Πομπέο είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας West Point και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Εκπροσώπησε την Πολιτεια του Κάνσας στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2011 πριν μετακομίσει στη CIA το 2017. Από όλα τα στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Ρεπουμπλικανός περιγράφεται ως ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη αφοσιωση στον Τραμπ. Θεωρείται σκληροπυρηνικός, ένας άνθρωπος που δεν ήθελε να χαρακτηρίζονται βασανιστήρια οι εικονικοί πνιγμοί, ενώ έχει ταχθεί κατά του περιορισμού των πρακτικών παρακολούθησης της NSA.

Ο Πομπέο χαρακτηρίζεται πολύ εργατικός, αλλά και επιθετικός απέναντι στους εργαζομένους, γράφει η Washington Post.

 

12