Τζίνα Χάσπελ: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της CIA

Τζίνα Χάσπελ: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της CIA

Μία γυναίκα φέρνει στο "τιμόνι" της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών η αποπομπή από τον πρόεδρο Τραμπ του αμερικανού ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον και η αντικατάστασή του από τον μέχρι πρότινος επικεφαλής της Υπηρεσίας, Μάικ Πομπέο.

Η Τζίνα Χάσπελ, γεννημένη το 1956, εισήλθε στην CIA το 1985 και από το 2017 ήταν υποδιοικήτρια της. Η προαγωγή της στην θέση αυτή, από τον Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς η ίδια είχε διατελέσει επικεφαλής σε μυστική φυλακή της CIA το 2002 στην Ταϋλάνδη.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε το 2017 από τον γερμανό Γενικό Εισαγγελέα την έκδοση εντάλματος σε βάρος της, καθώς, η μυστική φυλακή που διοικούσε η Χάσπελ στην Ταϋλάνδη, υπήρξε χώρος κράτησης και βασανιστηρίων για τους υπόπτους για συμμετοχή στην Αλ-Κάιντα Αμπντ αλ-Ραχίμ και Αμνπού Ζουμπαντάγια, όπως ανέφερε και έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας.

Συγκεκριμένα, για τον Ζουμπαντάγια, η έκθεση αναφέρει ότι υπέστη περισσότερες από 80 φορές εικονικό πνιγμό, στέρηση ύπνου, ότι κρατήθηκε σε ένα "μεγάλο κουτί", το κεφάλι του πολλές φορές χτυπήθηκε σε τοίχο και έχασε το αριστερό του μάτι, για να καταλήξουν οι πράκτορες της CIA στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν σε θέση να τους παρέχει κάποια χρήσιμη πληροφορία.

«Η Τζίνα Χάσπελ, η αναπληρώτρια διευθύντρια της CIA, επελέγη να αντικαταστήσει τον διευθυντή Πομπέο και θα είναι η πρώτη διευθύντρια της CIA, ένα ιστορικό ορόσημο. Ο Μάικ και η Τζίνα έχουν συνεργαστεί για πάνω από έναν χρόνο και έχουν αναπτύξει βαθύ, αμοιβαίο σεβασμό», ανέφερε ο Τραμπ σε δήλωσή του προς την Washington Post.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η ίδια η Χάσπελ σε ανακοίνωσή της δήλωσε ενθουσιασμένη με την προαγωγή της.

«Ύστερα από 30 χρόνια ως αξιωματούχος στη CIA, ήταν τιμή μου που υπηρέτησα ως αναπληρώτρια διευθύντρια δίπλα στον Μάικ Πομπέο τον περασμένο χρόνο», ανέφερε η Χάσπελ.

 

Όπως ανέφερε στα απομνημονεύματά του ο τ. επικεφαλής του Κέντρου Αντι-τρομοκρατίας της CIA, Χοσέ Ροντρίγκεζ, η Χάσπελ διέταξε το 2005 την καταστροφή δεκάδων βιντεοκασετών με ανακρίσεις που τραβήχτηκαν στη μυστική φυλακή της Ταϋλάνδης.

Όταν το 2017 ανέλαβε καθήκοντα υποδιοικήτριας, ο γερουσιαστής Σέλντον Γουάιτχάους ανέφερε ενδεικτικά: "Ανησυχώ ιδιαίτερα για αναφορές σχετικά με το συγκεκριμένο άτομο, που εμπλέκεται σε μη εγκεκριμένη καταστροφή κασετών ανακρίσεων, οι οποίες κατέγραφαν τη χρήση βασανιστηρίων σε βάρος δύο κρατούμενους της CIA. Όπως ανέφεραν οι συνάδελφοί μου γερουσιαστές Γουάιντεν και  Χάινριχ, υπάρχουν απόρρητες πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι η Χάσπελ δεν είναι κατάλληλη για την θέση της υποδιοικήτριας της CIA και ζητώ κι εγώ μαζί τους των αποχαρακτηρισμό των πληροφοριών αυτών".

Η έρευνα του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης έληξε χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς ποτέ να απαγγελθούν κατηγορίες.

Η Χάσπελ έχει λάβει μεγάλο αριθμό μεταλλίων για τις υπηρεσίες της, μόπως το Βραβείο για Υπηρεσίες στην Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας H.W.Bush και υπήρξε επικεφαλής σε πολλούς σταθμούς της CIA στο εξωτερικό. Στην Ουάσινγκτον κατέλαβε πολλές σημαντικές θέσεις πριν αναλάβει υποδιοικήτρια της CIA, όπως υποδιοικήτρια της Εθνικής Μυστικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας για την αντικατασκοπεία.

Σε ό,τι αφορά την παρούσα διοίκηση των ΗΠΑ, η Χάσπελ δεν είναι η μόνη με αμφισβητούμενη σχέση με τα βασανιστήρια. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει την άποψη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιτρέψουν και πάλι τη χρήση τους,  λέγοντας πως "ο εικονικός πνιγμός έχει αποτελέσματα", ενώ και ο νέος ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στο παρελθόν αναφερόμενος το 2014 σε έκθεση Γερουσιάστριας για τα βασανιστήρια δήλωσε πως "βάζει σε κίνδυνο ζωές Αμερικανών" και πως οι πράκτορες που βασάνισαν κρατούμενους είναι "ήρωες και όχι πιόνια σε φιλελεύθερα παιχνίδια".

Η ίδια η Χάσπελ δεν έχει εκφράσει ποτέ δημόσια την άποψή της σχετικά με τη χρήση βασανιστηρίων ενώ στο παρελθόν έχαιρε της εκτίμησης μελών τόσο της κυβέρνησης Μπους όσο και της κυβέρνησης Ομπάμα.

12