Πως εμπλέκεται ο Ζούκιερμπερκ στο σκάνδαλο της Cambridge Analytic

Πως εμπλέκεται ο Ζούκιερμπερκ στο σκάνδαλο της Cambridge Analytic
Οι Βρετανοί βουλευτές ζητούν εξηγήσεις για το πώς η εταιρία απέκτησε πρόσβαση στα στοιχεία το 2014 και γιατί το Facebook δεν κατάφερε να ενημερώσει τους χρήστες του.

Το Βρετανικό κοινοβούλιο ζήτησε από τον CEO του Facebook Mark Zuckerberg να δώσει στοιχεία σχετικά με τους συνδέσμους του Facebook με την εταιρεία πολιτικής ανάλυσης Cambridge Analytica.

Δημοσιεύματα των εφημεριδών The Observer και The New York Times το Σαββατοκύριακο, αναφέρουν πως 50 εκατομμύρια προφίλ Facebook συλλέχθηκαν ως δεδομένα από μια εφαρμογή που ονομάζεται "thisisyourdigitallife". Στη συνέχεια τα δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταφέρθηκαν στην Cambridge Analytica.

Η εταιρεία που εργάστηκε για τις διαφημίσεις στο Facebook για τον Πρόεδρο Donald Trump κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2016, είχε στη κατοχή της λεπτομέρειες για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Ωστόσο, τα στοιχεία που φέρεται ότι κατέχει η Cambridge Analytica δεν χρησιμοποιήθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2016, ισχυρίζεται η εταιρεία.

Μέχρι στιγμής, ο Zuckerberg δεν έχει μιλήσει για το θέμα, αλλά οι αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θέλουν να μάθουν τι έχει να πει.

Ο κ. Damian Collins, μέλος του κοινοβουλίου, έστειλε επιστολή στο Zuckerberg ζητώντας του να εμφανιστεί μπροστά στην Επιτροπή Ψηφιακού Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού.

"Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα ζητήσει από το Facebook να γνωρίζει πώς οι εταιρείες αποκτούν και διατηρούν τα δεδομένα των χρηστών από τον ιστότοπό τους και ειδικότερα αν τα δεδομένα είχαν ληφθεί χωρίς τη συγκατάθεσή τους, ανέφερε η επιστολή. "

Ο Collins ζήτησε από τον Zuckerberg να απαντήσει μέχρι τις 26 Μαρτίου.

«Ερευνούμε κατά πόσο η Facebook ασφάλισε και προστάτευσε τις προσωπικές πληροφορίες στην πλατφόρμα και κατά πόσο, όταν ανακάλυψαν την απώλεια των δεδομένων, ενήργησαν δραστικά και κατά πόσο ήταν ενήμερος ο κόσμος», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Ντέναμ, επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής Πληροφοριών στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο Zuckerberg δήλωσε στην αρχή του έτους ότι η προσωπική του πρόκληση το 2018 ήταν να διορθώσει τα θέματα του Facebook. Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές επέκριναν ήδη πως αντιμετωπίζει το προβλήμα της Cambridge Analytica. Ο Collins δήλωσε ότι τώρα είναι η στιγμή να πάρει θέση ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook.

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι Zuckerberg και Τραμπ δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις χωρίς αυτό να εμποδίζει όμως μια οικονομική συνεργασία (;) της εταιρίας που ανέλαβε τη προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ με το Facebook.

12