Η Google "χωρίζει" το Αμερικανικό Πεντάγωνο-Πόλεμος η αιτία

Η Google "χωρίζει" το Αμερικανικό Πεντάγωνο-Πόλεμος η αιτία
Οι υπαλλήλοι της Google επαναστάτησαν και κέρδισαν μια μεγάλη "μάχη"

Ο τεχνολογικός κολοσσός το ξεκαθάρισε με τον πιο επίσημο τρόπο πως μόλις λήξει το συμβόλαιο με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ το 2019, δεν πρόκειται να γίνει καμιά ανανέωση. 

Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκαν και οι υπαλλήλοι της εταιρείας την Παρασκευή που μας πέρασε, από την επικεφαλής της Google Cloud, Diane Greene.

Σύμφωνα με το Gizmodo, η ανακοίνωση πυροδοτήθηκε από την επιθυμία της εταιρείας να προλάβει "επανάσταση" των εργαζομένων της για το ζήτημα αυτό. Η εσωτερική αναστάτωση των υπαλλήλων της Google για το ζήτημα αυτό, έγινε ιδιαίτερα αισθητή τον περασμένο Απρίλιο, όταν χιλιάδες υπάλληλοι υπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας για το ζήτημα αυτό.

Τι προνοούσε το συμβόλαιο

Η Greene προχώρησε στην ανακοίνωση γιατί ήταν το δικό της Τμήμα που κέρδισε το συμβόλαιο με το Πεντάγωνο. Ένα συμβόλαιο το οποίο ουσιαστικά προνοούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για καλύτερη αποκωδικοποίηση η οποία θα βοηθούσε με τη σειρά της τα στρατιωτικά drones να στοχεύουν με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Τον Απρίλη όμως, το προσωπικό της Google μετέφερε τις ανησυχίες του σε σχέση με το ότι η εταιρεία δεν θα έπρεπε να έχει καμιά εμπλοκή σε στρατιωτικά project.

"Πιστεύουμε ότι η Google δεν πρέπει να λαμβάνει μέρος στην επιχείρηση του πολέμου", ανέφερε η επιστολή του Απρίλη. "Ζητούμε όπως ακυρωθεί το πρόγραμμα με το Πεντάγωνο, γνωστό ως Project Maven, και η Google να προχωρήσει δημόσια σε διακήρυξη ότι ούτε η εταιρεία αλλά ούτε και οι υπαλλήλοι της θα δημιουργήσουν ποτέ τεχνολογία πολέμου", ανέφεραν. 

Την επιστολή του Απρίλη υπέγραψαν 4000 υπαλλήλοι της Google μεταξύ των οποίων και κάποιοι επικεφαλής μηχανικοί τεχνολογίας. Ακολούθησαν κάποιες παραιτήσεις αλλά και κάποιες δημόσιες τοποθετήσεις οι οποίες ζητούσαν από την εταιρεία να αναθεωρήσει τη στάση της. Πράγμα που τελικά έγινε.

Από την αποχώρηση αυτή η Google αναμένεται να χάσει δεκάδες αν όχι και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Την ερχόμενη εβδομάδα η εταιρεία αναμένεται να δημοσιοποιήσει νέο κώδικα ηθικής-δεοντολογίας σε σχέση με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

 

12