ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιος κέρδισε από τη συνάντηση Τραμπ-Κιμ(ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιος κέρδισε από τη συνάντηση Τραμπ-Κιμ(ΒΙΝΤΕΟ)
Μια συνάντηση με πολλά φώτα και πολλά "σκοτεινά σημεία"

 

Τα βλέμματα όλων την Τρίτη βρίσκονταν στη Σιγκαπούρη και στην ιστορική, όπως την χαρακτήρισαν πολλοί, συνάντηση Τραμπ-Κιμ. 

Μιλήσαμε με τη Διεθνολόγο Άννα Προκοπίου Κουκκίδου η οποία μας ξεκαθάρισε το τοπίο σε σχέση με το Κοινό Ανακοινωθέν, τα τέσσερα σημεία συγκλίσεων των δυο πλευρών αλλά και το ποιος τελικά κέρδισε. 

Η κ.Προκοπίου αναφέρει πως δεν πρόκειται για Συνθήκη ούτε για συμφωνία με νομική ισχύ. Πρόκειται απλά για ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο σκιαγραφεί σε ένα γενικό, ρηχό βαθμό τις προθέσεις των πλευρών, χωρίς καμιά δέσμευση. 

Τα τέσσερα σημεία του Κοινού Ανακοινωθέντος 

Σε σχέση με τα όσα έχουν καταγραφεί στο Κοινό Ανακοινωθέν, πρόκειται ουσιαστικά για κάποιες συμβολικές σε μεγάλο βαθμό αναφορές, όπως για παράδειγμα η επιστροφή σορών των αμερικανών στρατιωτών από τον Πόλεμο, κάτι που δίνει ανθρωπιστικό χαρακτήρα αλλά δίνει και την αίσθηση ότι η προσπάθεια είναι να κλείσουν οι πληγές μετά από τόσα χρόνια. 

Επίσης, αναφέρεται η προσπάθεια για συνθήκες ειρήνης στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να γίνει ξεκάθαρη αναφορά στο πως θα γίνει αυτό. Είναι εξαιρετικής σημασίας, όπως αναφέρει η κα Προκοπίου, ποια θα είναι στην πραγματικότητα η αντίδραση των συμμάχων στην περιοχή, καθώς η πρώτη δημόσια αντίδραση δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Στην ουσία θα διαφανεί αν θα υπάρξει επόμενο στάδιο σε αυτή την συνάντηση και αν δεν θα μείνει μόνο στις εντυπώσεις.

Σε σχέση με την αποπυρηνικοποίηση και πάλι έγιναν κάποιες γενικές αναφορές που ωστόσο δεν αποτελούν κάτι νέο, καθώς το είχε πει ήδη ο Κιμ και πριν τη συνάντηση ότι αυτή είναι η πρόθεσή του. 

Ο κερδισμένος και ο χαμένος της συνάντησης 
 
Σε κάθε τέτοια σημαντική συνάντηση πάντα υπάρχει κάποιος ο οποίος βγαίνει κερδισμένος στα σημεία σε σχέση με τον άλλο. 
 
Η κα Προκοπίου ξεκαθαρίζει πως κατά τη δική της εκτίμηση ο κερδισμένος είναι ο Κιμ Γιονγκ Ουν για μια σειρά από λόγους που εξηγεί. 
 
12