Τουρκία Εκλογές: Η αντιπολίτευση καταγγέλλει καλπονοθείες

Τουρκία Εκλογές: Η αντιπολίτευση καταγγέλλει καλπονοθείες

 

Στο Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών προσφεύγει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) για καταγγελίες ότι στην Ούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας έριξαν μεγάλο αριθμό ψηφοδελτίων σε κάλπες και έγινε επίθεση σε παρατηρητή. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν μέσα της αντιπολίτευσης, το CHP ζητά από το Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών να λάβει μέτρα και επισημαίνει ότι σε μια κάλπη πριν ακόμη αρχίσει η ψηφοφορία παρατηρήθηκε ότι έριξαν στην κάλπη 100 ψηφοδέλτια. 

Ο βουλευτής του CHP Μουράτ Εμιρ δήλωσε ότι στην Σανλιούρφα εμποδίστηκαν η είσοδος σε σχολείο της Σανλιούρφα  και χτυπήθηκαν παρατηρητές γι αυτό και σε πολλά κέντρα αναγκάστηκαν να αποσύρουν τους παρατηρητές τους. 

Άλλες καταγγελίες λένε ότι τα επεισόδια με τη μαζική ρήξη ψηφοδελτίων σε κάλπες παρατηρήθηκαν σε περιοχές της Ούφρας όπου είχε σκοτωθεί ο αδελφός βουλευτή του ΑΚΡ την περασμένη βδομάδα σε συμπλοκή με Κούρδους. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι ο βουλευτής γυρίζει τις κάλπες και ρίχνει ψηφοδέλτια. Παρατηρητής κατέγραψε με κινητό τηλέφωνο τις εικόνες και τις ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο παρατηρητής λέει στον υπεύθυνο της κάλπης: “Κύριε πρόεδρε είστε μάρτυρας ότι ρίχτηκε ένα πακέτο ψήφων”.

Στο μεταξύ όπως μετέδωσε το Ανατολού ξεκίνησαν νομικές διαδικασίες εναντίον δέκα ξένων οι οποίοι προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές υποστηρίζοντας ότι είναι παρατηρητές , χωρίς ωστόσο να έχουν καμιά διαπίστευση. Πρόκειται για τρεις Γάλλους στο Άγρι, τρεις Γερμανούς στο Σιρνάκ, τρεις Ιταλούς στο Ντιγιάρμπακιρ και ένα Ιταλό στο Μπάτμαν.

Σε άλλη περίπτωση στην επαρχία Σουρούτς η αστυνομία σταμάτησε αυτοκίνητο κατάσχεσε τέσσερις σάκους με σφραγισμένα ψηφοδέλτια τα οποία επρόκειτο να μεταφερθούν σε σχολεία. Τρία άτομα που βρίσκονταν στο αυτοκίνητο συνελήφθησαν.

12