Εμινέ Ερντογάν: Η άγνωστη πλευρά της Πρώτης Κυρίας της Τουρκίας

Εμινέ Ερντογάν: Η άγνωστη πλευρά της Πρώτης Κυρίας της Τουρκίας
Ποια είναι η γυναίκα που έχει τον κύριο ρόλο στην ζωή του Ερντογάν

 

“Πίσω από κάθε ισχυρό άντρα κρύβεται μια γυναίκα,” μια φράση που για χρόνια επικρατεί και ταιριάζει ακόμα και στην περίπτωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μπορεί να μην γράφονται πολλά σχετικά με την Πρώτη Κυρία της Τουρκίας, ωστόσο ο τύπος παρουσιάζει την Εμινέ Γκιουλμπαράν Ερντογάν ως την “σκιά” του Προεδρού η οποία κρύβει μια σκοτεινή και πολυέξοδη πλευρά.

Ωστόσο, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πως η κα. Ερντογάν παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην πολιτική Ερντογάν καθώς κατά κάποιο τρόπο κινεί και η ίδια τα νήματα. 

Ποια είναι η κα. Ερντογάν

Η Εμινέ Γκιουλμπαράν γεννήθηκε το 1955 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν το μικρότερο παιδί από τα τέσσερα αδέρφια της. 

Όσο ήταν μαθήτρια της άρεσε να διαβάζει ποίηση, μυθιστορήματα, να ακούει μοντέρνα μουσική, αλλά και να οδηγεί γρήγορα αμάξια στα κρυφά όμως, λόγω της συντηρητικής κοινωνίας στην οποία ζούσε.  Γύρω στο λύκειο παράτησε το σχολείο και δεν έχει σπουδάσει κάτι.

Σύμφωνα με την ίδια, όταν ήταν 15 χρονών ο μεγαλύτερος κατά ένα χρόνο αδερφός της, της επέβαλε να φορέσει μαντίλα, με την ίδια να αναφέρει πως σκέφτηκε και την αυτοκτονία, όμως δεν είχε άλλη επιλογή από το να την φορέσει και από τότε δεν την αποχωρίστηκε ποτέ. 

Η γνωριμία της με τον Ερντογάν

Κατά την διάρκεια μιας ομιλίας του Ερντογάν σε ένα συνέδριο κόμματος το 1977, η Εμινέ βρισκόταν στο κοινό. Όπως αναφέρεται ο Ερντογάν ξεχώρισε την Εμινέ και έτσι ξεκίνησε η δική τους ιστορία.

Η μητέρα του Ερντογάν αρχικά είχε αντίθετη άποψη καθώς ήθελε να παντρέψει τον γιό της με μια κοπέλα που του είχε βρεί από την Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο η επιμονή του Ερντογάν κατάφερε να αλλάξει την γνώμη των γονιών του.

Το ζεύγος παντρεύτηκε ένα χρόνο αργότερα και έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά τον Αχμέτ Μπουράκ, τον Νετσμεντίν Μπιλάλ, την Eσρά και την Σουμεγιέ .

Ο άνθρωπος που οργανώνει την πολιτική Ερντογαν

Παρόλο που διατηρεί χαμηλό προφίλ, η Εμινέ δεν πάβει να είναι ο άνθρωπος που οργανώνει το προφίλ του συζύγου της. 

Ενώ όλοι την παρουσιάζουν ως την “σκιά” του Ερντογάν πιστεύεται πως η ίδια είναι ένα βήμα μπροστά από τον σύζυγο της. 

Συγκεκριμένα, η κ. Ερντογάν για αρκετά χρόνια έχει τον ρόλο του συντονιστή στις προεκλογικές εκστρατείες αλλά και στις εμφανίσεις του Ερντογάν. Η Πρώτη Κυρία έχει τον κύριο λόγο για το προφίλ του συζύγου της, καθώς είχε συντονίζει επίσης και τα κρίσιμα δείπνα και τις σημαντικές συναντήσεις στις οποίες συμμετείχε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Την ίδια ώρα, η Εμινέ δεν είναι απλά ο συντονιστής της πολιτικής πορείας του Ερντογάν αλλά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως “αρχηγός” του σπιτιού καθώς έχει αναλάβει τον ρόλο του ταμία της οικογένειας, μιλωντας για επενδύσεις και αγορές. 

Η ίδια ισχυρίζεται πως ζει μια ταπεινή και σεμνή ζωή υπό τις μουσουλμανικές αξίες και περνά τον χρόνο της στην κουζίνα του παλατιού, φτιάχνοντας ξύδι από μήλα.

Παρόλα αυτά η Πρώτη Κυρία επιδεικνύει πλούσια φιλανθρωπική δράση λαμβάνοντας μέρος σε εκστρατείες όπως αυτή για την απαγόρευση του γάμου των ανηλίκων.

Ο εθισμός της κα. Ερντογάν στην χλιδή

Παρόλο που δεν δημοσιεύονται αρκετά πράγματα για την Εμινέ, ο ξένος τύπος την χαρακτηρίζει ως μια γυναίκα πολυέξοδη, με εθισμό στην χλιδή. Μπορεί να δηλώνει πως ζει μια ταπεινή και σεμνή ζωή, ωστόσο η ντουλάπα της είναι γεμάτη με ρούχα από επώνυμους οίκους, καθώς αναφόρες την παρουσιάζουν ως μια γυναίκα που ξοδεύει υπέρογκα ποσά σε μαντήλες και συνολάκια.

Μέσα σε αυτά τα έξοδα συμπεριλαμβάνονται και οι αγορές που έκανε σε ένα ταξίδι της στην Βαρσοβία στο οποίο συνόδευε τον Ερντογάν όπου αγόρασε αντίκες αξίας 44.000 ευρώ περίπου.

Επίσης η κ. Ερντογάν φαίνεται να έχει μια προτίμηση σε ένα ξεχωριστό είδος τσαγιού το λευκό τσάι το οποίο στοιχίζει 1.700 ευρώ το κιλό.  

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Daily Mail, η Πρώτη Κύρια έκλεισε ολόκληρο εμπορικό κέντρο στις Βρυξέλλες, για να ψωνίσει μόνη της χωρίς άλλους επισκέπτες, επώνυμα ρούχα και τσάντες, ενώ ο άντρας της βρισκόταν σε πολιτική συνάντηση στην χώρα.

12