Εκλογές Τουρκίας: Κούρσα για ένα Σουλτάνο

Εκλογές Τουρκίας: Κούρσα για ένα Σουλτάνο

Εκλογές Τουρκίας: Κούρσα για ένα Σουλτάνο

Με ποσοστό 52,50% που λαμβάνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με καταμετρημένο το 97,6% των ψήφων κάθε άλλο παρά αμφίρροπη φαίνεται να ήταν η εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία. Ο Μουχαρρέμ Ιντζέ - βασικός αντίπλαος του Εντογάν-  έλαβε  30,70%, η Μεράλ Ακσενέρ 7,40% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 8,20%.

Με καταμετρημένο το 97,4% η συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ λαμβάνει 53,59% ( AKP 42,41% - MHP 11,17%) και η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτεσης Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP-Καλο Κόμμα-Κόμμα Ευδαιμονίας λαμβάνουν 34,19% (CHP 22,75%-Καλό Κόμμα 10,08%-Κόμμα Εδαιμονίας 1,36%) . Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP λαμβάνει 11,42%. 

 

Παράλληλα, με την είσοδο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στη βουλή η κατανομή των εδρών άλλαξε και το ΑΚΡ δεν καταφέρνει να πάρει την πλειοψηφία των εδρών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης η οποία πλέον έχει συνολικά 600 και όχι 550 βουλευτές. Το ΑΚΡ φαίνεται να λαμβάνει 293 έδρες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) λαμβάνει 146 έδρες, το ακροδεξιό ΜΗΡ 49 έδρες, το φιλοκλυριδικό HDP 67, το Καλό Κόμμα 45. Συνολικά η συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ θα έχει 346 έδρες, έχοντας την πλειοψηφία στη Βουλή. Η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έχει 191 έδρες. 

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ παραδέχτηκε ότι κέρδισε ο Ερντογάν

“Αποδέχομαι ότι κέρδισε ο Ερντογάν”, ανέφερε ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μουχαρρέμ Ιντζέ σε δήλωσή του στο δημοσιογράφο Ισμαήλ Κιουτσιούκαγια του Φοξ ΤV.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μπουλέντ Τερζάν δήλωσε ότι θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούν τη διαδικασία των αποτελεσμάτων μέχρι την ανακοίνωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εκλογών, καλώντας παράλληλα τους πολίτες, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, να μην προκαλέσουν.

Home