Τουρκία:Tι αναφέρουν οι Κύπριοι παρατηρητές ΟΑΣΕ για τις εκλογές

Τουρκία:Tι αναφέρουν οι Κύπριοι παρατηρητές ΟΑΣΕ για τις εκλογές
"Οι περιορισμοί βασικών ελευθεριών επηρέασαν τις εκλογές στην Τουρκία "

Ουσιαστικά επηρέασαν τη διεξαγωγή των εκλογών οι περιορισμοί που επέβαλε η Κυβέρνηση της Τουρκίας σε σχέση με τις βασικές ελευθερίες, αναφέρουν σε δήλωσή τους οι βουλευτές Κυριάκος Χατζηγιάννης και Ειρήνη Χαραλαμπίδου, οι οποίοι συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ ως παρατηρητές. Οι δύο βουλευτές αναφέρουν επίσης ότι οι συνθήκες διεξαγωγής της προεκλογικής αναμέτρησης ήταν άνισες.

“Υπό την ιδιότητα μας ως παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην Τουρκία κατά τη διεξαγωγή των Τουρκικών Εκλογών είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε παρεμβάσεις δημοσιογράφων,εκπροσώπων  κομμάτων , και εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων . Την ημέρα των εκλογών επισκέφθηκαμε εκλογικά κέντρα για να παρατηρήσουμε τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Επιπλέον παρακαλουθήσαμε τον τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας καταμέτρησης ψήφων σε μερικά από αυτά”, αναφέρουν οι Κυριάκος Χατζηγιάννης και Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Επισημαίνουν ότι υπήρξε αρνητικό κλίμα σε πολλά  κέντρα για τους Ευρωπαίους Εκπροσώπους του ΟΑΣΕ. 

“Εμείς βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την άρνηση της αστυνομίας να εισέλθουμε σε ένα εκ των εκλογικών κέντρων. Δεν υπήρξε η πρέπουσα συνεργασία από την τουρκική Κυβέρνηση με τους παρατηρητές. Οι συνθήκες διεξαγωγής της προεκλογικής αναμέτρησης ήταν άνισες αφού τα ΜΜΕ  επικοινωνίας στην πλειονότητα τους ήταν συνδεδεμένα με το κυβερνών κόμμα με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ίση μεταχείριση των υποψηφίων", σημειώνουν.

Προσθέτουν πως "οι δημοσιογράφοι και ανθυποψήφιοι του Τούρκου Προέδρου κατήγγειλαν χειραγώγηση των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης , διώξεις αρθρογράφων και πολιτικών προσώπων καθώς και πλήρη στέρηση της ελευθερίας του λόγου.  Απαγορεύτηκαν όπως είπαν προεκλογικές συγκεντρώσεις και εκεί όπου κατέστη δυνατό να γίνουν,επεβλήθη συσκότιση σε επίπεδο προβολής τους. Οι περιορισμοί που επέβαλε η Κυβέρνηση της Τουρκίας σε σχέση με τις βασικές ελευθερίες επηρέασαν ουσιαστικά τη διεξαγωγή των εκλογών”.