Η Αργεντινή είπε «όχι» στις αμβλώσεις

Η Αργεντινή είπε «όχι» στις αμβλώσεις
Εκατοντάδες ιατροί πραγματοποίησαν διαδηλώσεις κατά της άμβλωσης

Η γερουσία της Αργεντινής ψήφισε κατά ενός νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση της άμβλωσης στις πρώτες 14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Μετά από μια συζήτηση άνω των 15 ωρών, οι γερουσιαστές ψήφισαν 31 υπέρ και 38 κατά. Το νομοσχέδιο είχε ήδη εγκριθεί από την κατώτερη έδρα του Κογκρέσου και ο πρόεδρος της χώρας, Mauricio Macri, είχε πει ότι θα την υπογράψει.

Οι υφιστάμενοι κανόνες που επιτρέπουν μόνο τη διαδικασία σε περιπτώσεις βιασμού ή κινδύνων για την υγεία μιας γυναίκας θα παραμείνουν σε ισχύ μετά την ψηφοφορία.

Το θέμα έχει μοιράσει στα δύο την (στην πλειοψηφία της καθολική) χώρα - την πατρίδα του Πάπα Φραγκίσκου - και πλήθος διαδηλωτών κατά της άμβλωσης εμφανίστηκε να γιορτάζει έξω από τη Γερουσία μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Την ίδια στιγμή όμως ξεσπούσαν επεισόδια με τους υποστηρικτές του δικαιώματος άμβλωσης.

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο γερουσιαστής Mario Fiad χαρακτήρισε την έκτρωση ως «τραγωδία» και είπε ότι η νομοθεσία θα παραβίαζε τις διεθνείς συνθήκες. Ενώ πολλοί γιατροί υποστήριζαν μια αλλαγή στο νόμο, εκατοντάδες ιατροί πραγματοποίησαν διαδηλώσεις κατά της άμβλωσης, σε μια περίπτωση που τα λευκά ιατρικά παλτά τους στο έδαφος έξω από το προεδρικό μέγαρο. Η ψήφος στην Αργεντινή ανανέωσε μια συζήτηση σχετικά με την παροχή τερματισμού για έγκυες γυναίκες στη Λατινική Αμερική, η οποία εξακολουθεί να έχει αυστηρούς νόμους για τις αμβλώσεις που υποστηρίζονται από τους καθολικούς πληθυσμούς της.

 

12