Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Θα προεδρεύσει ο Τραμπ

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Θα προεδρεύσει ο Τραμπ
Ειδική συνεδρίαση για το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να προεδρεύσει στα τέλη του Σεπτεμβρίου σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αφιερωμένη στο Ιράν, `μαύρο πρόβατο` για την Ουάσινγκτον, που κατηγορεί την Ισλαμική Δημοκρατία ότι αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή.

Η συνεδρίαση αυτή του ΣΑ σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων προβλέπεται να διεξαχθεί την 26η Σεπτεμβρίου, ενώ θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, διευκρίνισε την Τρίτη η Αμερικανίδα Πρέσβης

στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι. Ο Τραμπ θα προεδρεύσει επίσης, δύο ημέρες νωρίτερα, σε μια άλλη συνεδρίαση του ΣΑ, αφιερωμένη στο ζήτημα της διακίνησης ναρκωτικών σε παγκόσμιο επίπεδο, γνωστοποίησε η Χέιλι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Ερωτηθείσα εάν θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση της 26ης Σεπτεμβρίου ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, η Χέιλι απάντησε ότι "έχει το δικαίωμα" να συμμετάσχει.

Ο Ροχανί αναμένεται να εκφωνήσει λόγο ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την 25η Σεπτεμβρίου, μετά τις τοποθετήσεις των ομολόγων του των ΗΠΑ, της Γαλλίας κ.ά. χωρών. "Είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιο σημείο (του κόσμου) όπου το Ιράν δεν έχει εμπλακεί σε κάποια σύρραξη", υποστήριξε η Χέιλι. "Δεν επιδιώκουμε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα" σε αυτή τη συνεδρίαση, συνέχισε, καθώς ο βασικός σκοπός της θα είναι να κατανοήσει η Τεχεράνη ότι "ο κόσμος βλέπει" τις "αποσταθεροποιητικές" ενέργειές του σε διεθνές επίπεδο.

Αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο Τραμπ, στις αρχές του 2017, το Ιράν βρίσκεται στο σταυρόνημα της Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τεχεράνη ότι έχει σκοπό να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, καταγγέλλουν το ιρανικό πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και την επεκτεινόμενη ιρανική επιρροή στη Μέση Ανατολή.

"Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία όσον αφορά το Ιράν", είπε η Χέιλι, ερίζοντας ότι η Τεχεράνη προσφέρει "όλο και πιο ενεργή υποστήριξη στην τρομοκρατία", κάνει "δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων", πουλάει "όπλα στους (σιίτες αντάρτες) Χούθι στην Υεμένη", και παραβιάζει "αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας". Το Ιράν εγείρει "απειλές για την περιοχή που πρέπει να συζητηθούν από τη διεθνή κοινότητα", επέμεινε η Αμερικανίδα πρεσβευτής. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ το πρωί της Τρίτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που ήταν αφιερωμένη στο πρόγραμμα εργασίας των ΗΠΑ εντός του Σεπτεμβρίου και ήταν ανοικτή στο κοινό - κάτι μάλλον ασυνήθιστο - η Ρωσία πρόβαλε ενστάσεις, ιδιαίτερα σε αυτή την ειδική συνεδρίαση για το Ιράν.

Αν πρέπει να γίνει μια συνεδρίαση για το Ιράν, θα πρέπει να επιτραπεί να γίνει συζήτηση για τις αρνητικές συνέπειες της αποχώρησης, νωρίτερα φέτος, των ΗΠΑ από αυτή τη διεθνή συμφωνία, τόνισε ο Ντμίτρι Παλιάνσκι, αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ. Η αποχώρηση αυτή, μια απόφαση που ανακοίνωσε ο Τραμπ, προκάλεσε βαθύ χάσμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην Ευρώπη και κατάφερε βαρύ πλήγμα, που μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο, στη συμφωνία με το Ιράν, το λεγόμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ). Η αμερικανική προεδρία στο ΣΑ τον Σεπτέμβριο κινδυνεύει να αναλωθεί σε διάφορες συγκρούσεις με τους 14 εταίρους της Ουάσινγκτον.

12