Στη φυλακή ο πρώην συνεργάτης του Τραμπ, Τζόρτζ Παπαδόπουλος

Στη φυλακή ο πρώην συνεργάτης του Τραμπ, Τζόρτζ Παπαδόπουλος

Σε 14 μέρες φυλάκιση καταδίκασε Αμερικανός δικαστής τον Τζορτζ Παπαδόπουλος, πρώην συνεργάτη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, για ψευδή κατάθεση στο FBI στο πλαίσιο της έρευνας για την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.  

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος παραδέχθηκε την ενοχή του τον Οκτώβριο 2017 αναφορικά με τον χρόνο και τη σημασία των επαφών του με Ρώσους, ανάμεσά τους και ένα καθηγητή που τού είπε ότι οι Ρώσοι έχουν στη διάθεσή τους "βρώμικα στοιχεία" για την υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον.

Επιβάλλοντας ποινή, ο δικαστής Μος είπε πως βασανίστηκε πολύ με την υπόθεση αυτή και πως τα ψέματα αποτελούν σοβαρό αδίκημα.

Παράλληλα, ο Παπαδόπουλος, ανέφερε ο δικαστής, είπε ψέματα θέτοντας τις προσωπικές του φιλοδοξίες πάνω από τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ παραδέχθηκε ότι έδωσε ψευδή κατάθεση όταν είχε ανακριθεί στις αρχές του 2017. 

Ο Παπαδόπουλος, μάλιστα, είχε επιχειρήσει να διευθετήσει συνάντηση μεταξύ στελεχών της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίοι διέθεταν στοιχεία τα οποία θα έφερναν σε δύσκολη θέση τη Χίλαρι Κλίντον.

Ο συνήγορος του Παπαδόπουλου, Τόμας Μπριν ζήτησε την επιείκεια του ομοσπονδιακού δικαστή Ράντολφ Μος, υποστηρίζοντας ότι η συνεργασία του πελάτη του, τον κάνει να δικαιούται ποινή με αναστολή, λέγοντας ότι ήταν «απλός, ήταν αφελής και ήταν ανόητος».

Ανέφερε, επίσηες, ότι ο πελάτης του παρασύρθηκε συμμετέχοντας στην προεκλογική εκστρατεία, ευρισκόμενος «σε νεαρή ηλικία ανάμεσα σε μεγάλους» και ανέπτυξε "αχαλίνωτη πίστη στον Τραμπ».

Τέλος, ο Μπριν ισχυρίστηκε ότι ο Παπαδόπουλος είχε πληρώσει ένα σκληρό προσωπικό τίμημα.

Σε γραπτή δήλωση που ανέγνωσε, ο Γιώργος Παπαδόπουλος είπε στον δικαστή πως το μόνο που επιδίωξε να κάνει ήταν να υπηρετήσει με υπερηφάνεια τις ΗΠΑ.

 "Ήμουν ενθουσιασμένος που συμμετείχα σε κάτι στο οποίο πραγματικά πίστευα. Έκανα ένα τρομερό λάθος. Είμαι καλός άνθρωπος  και είμαι έτοιμος να δεχτώ την ποινή μου".

12