Οι προτάσεις Γιούνκερ για το μέλλον της ΕΕ (Live Video)

Οι προτάσεις Γιούνκερ για το μέλλον της ΕΕ (Live Video)

Οι προτάσεις Γιούνκερ για το μέλλον της ΕΕ (Live Video)
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν παρουσιάζει το έργο της Επιτροπής του και τον σχεδιασμό για το υπόλοιπο της θητείας του.
 

Μετά την χθεσινή έντονη κριτική κατά των ευρωπαϊκών θεσμών, που άσκησε από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας, σειρά για να παρουσιάση τις απόψεις και θέσεις του για το μέλλον της Ευρώπης, έχει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Αυτή την ώρα ο κ. Γιουνκέρ παρουσιάζει το έργο της Επιτροπής του στους δέκα τομείς προτεραιότητας που ο ίδιος έθεσε και αναμένεται να παρουσιάσει τον σχεδιασμό για το υπόλοιπο της θητείας του μέχρι τις ευρωεκλογές.

Η ομιλία Γιούνκερ γίνεται σε μια περίοδο που η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με μεγάλα ζητήματα όπως η πολιτική ασφάλειας και άμυνας, η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, η έξοδος του ΗΒ και η κατάσταση σε Ουγγαρία και Πολωνία.

Το απόγευμα της Τετάρτης θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία για το αν θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 7 της Συνθήκης της Λισαβώνας κατά της Ουγγαρίας, που αφορά την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μπορεί η Κομισιόν Γιούνκερ να μπαίνει στην τελική ευθεία της θητείας της, καθώς εισέρχεται στην τελευταία χρονιά λειτουργίας της, την ώρα που η κούρσα διαδοχής του Γιούνκερ έχει ήδη ξεκινήσει, όμως, η Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς τους επόμενους μήνες, λένε ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι αποχαιρετισμοί Γιούνκερ θα εκδηλωθούν τον Απρίλιο στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν τις ευρωεκλογές και στις 9 Μαίου στο Σίμπιου της Ρουμανίας, όπου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο συμβούλιο κορυφής με τους 27 ευρωπαίους ηγέτες μετά το Brexit.

Μετά την ομιλία για την «Κατάσταση της Ένωσης» (State of the Union), οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα κάνουν τον δικό τους απολογισμό του έργου της Επιτροπής και θα επισημάνουν αυτά που θέλουν να δουν να επιτυγχάνονται μέχρι τον Μάιο του 2019 και τις Ευρωεκλογές.

 

Δείτε ζωντανά την ομιλία Γιούνκερ:

 

 
 
 
Home