ΕΚ: Βοήθεια 34 εκατ. σε Ελλάδα και άλλες πληγείσες χώρες

ΕΚ: Βοήθεια 34 εκατ. σε Ελλάδα και άλλες πληγείσες χώρες
Οι φυσικές καταστροφές του 2017 άφησαν πίσω τους μεγάλο αριθμό θυμάτων και τεράστιες υλικές ζημιές.

 

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στην Ελλάδα από τους σεισμούς, στη Βουλγαρία και τη Λιθουανία από τις πλημμύρες και στην Πολωνία από σφοδρότατες καταιγίδες.

Η βοήθεια του ΤΑΕΕ ύψους 34 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης σε Ελλάδα, Πολωνία, Λιθουανία και Βουλγαρία μετά από φυσικές καταστροφές το 2017 εγκρίθηκε από τo EK την Τρίτη 11/9.  

Η Ελλάδα θα λάβει € 2.535.796 για την αποκατάσταση σοβαρών ζημιών από τον σεισμό του Ιουλίου του 2017 στην Κω.  

Προβλέπονται επίσης 16.918.941 ευρώ για επισκευές και ανασυγκρότηση στη Λιθουανία μετά από συνεχείς βροχοπτώσεις και πλημμύρες που κατέστρεψαν αποχετευτικά συστήματα, φράγματα και δρόμους καθώς και γεωργικές εκτάσεις το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2017. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του κόστους αποκατάστασης του δικτύου και των υποδομών της  διαχείρισης υδάτων.  

Τέλος, η Πολωνία θα λάβει 12.279.244 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών από ισχυρές καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις στις τρεις περιοχές της Kuyavian-Pomeranian, Pomeranian και Greater Poland, που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών καθώς και υποδομές μεταφορών και ενέργειας. Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες έπληξαν επίσης την περιοχή του Μπουργκάς στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, η οποία θα λάβει ενίσχυση ύψους 2,258,225 ευρώ από το ΤΑΕΕ.

 

Το σχέδιο έκθεσης του εισηγητή Janusz Lewandowski (ΕΛΚ, Πολωνία) εγκρίθηκε με 652 ψήφους υπέρ,  26 κατά και 4 αποχές. Το απαιτούμενο σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού αριθ. 4/2018, του εισηγητή Siegfried Mureşan(ΕΛΚ, Ρουμανία), εγκρίθηκε επίσης με 654 ψήφους υπέρ, 26 κατά, και 3 αποχές.  

Τα ενημερωτικά δελτία σχετικά με τις ενισχύσεις του ΤΑΕΕ για την Ελλάδα, τηΒουλγαρία, τη Λιθουανία και την Πολωνία μπορούν να βρεθούν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Περισσότερες λεπτομέρειες υπάρχουν στην πρόταση της Επιτροπής και στο σχέδιο έκθεσης του ΕΚ.

12