Γιούνκερ: Στόχος να ενισχυθεί ο ρόλος του ευρώ στη διεθνή σκηνή

Γιούνκερ: Στόχος να ενισχυθεί ο ρόλος του ευρώ στη διεθνή σκηνή
Μεταξύ των θεμάτων τα οποία ανέλυσε στην ομιλία του για το μέλλον της Ευρώπης, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν το Brexit, η Αφρική, θέματα εμπορίου αλλά και το τεράστιο ζήτημα του μεταναστευτικού.

 

Η Ευρώπη είναι η αγάπη μου και θα συνεχίσω να την αγαπώ πάντα, είπε στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Στο πλαίσιο της ομιλίας του επεσήμανε πως δεν θεωρεί ότι η Κομισιόν έχει την απόλυτη ευθύνη για όλες τις αποτυχίες που προέκυψαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα για μια πιο αποτελεσματική Ευρώπη. 

Σημαντική άλλωστε κρίνεται και η αναφορά στο μεταναστευτικό και συγκεκριμένα στη δημιουργία 10000 νέων θέσεων για συνοριοφύλακες μέχρι το 2020. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στη στάση που διατηρούν συγκεκριμένες χώρες στο μεταναστευτικό για να υπογραμμίσει ότι οι συμπεριφορές αυτές δεν είναι ορθές. 

Brexit

“Σεβόμαστε την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά την ίδια ώρα προσπαθούμε να εξηγήσουμε στη κυβέρνηση της Βρετανίας ότι κάποιος που επιλέγει να φύγει από την Ένωση, δεν μπορεί να είναι στην ίδια προνομιούχα θέση με ένα κράτος-μέλος", ανέφερε σχετικά ο Γιούνκερ. 

“Αν κάποιος αποχωρήσει από την Ένωση, δεν μπορεί πλέον να είναι μέρος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ", τόνισε με νόημα. 

“Στάθηκε ιδιαίτερα μάλιστα και στην προσπάθεια να μην επέλθει σκληρό σύνορο με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit. 

Την ίδια όμως στιγμή, ξεκαθάρισε πως από την 29η Μαρτίου του 2019, ημερομηνία που θα πρέπει η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η Βρετανία δεν θα είναι απλά μια συνηθισμένη τρίτη χώρα για την ΕΕ, καθώς όπως είπε, πάντα θα είναι ένας στενός γείτονας και εταίρος. 

Ασφάλεια

Στο κομμάτι της ασφάλειας ο Γιούνκερ επεσήμανε πως θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε μια ήπειρο η οποία έχει ειρήνη και να κτίζουμε πάνω σε αυτό το δεδομένο. 

"Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό στην ΕΕ. Ας μην σπηλώνουμε την εικόνα της. Ας υπερασπιστούμε τον τρόπο ζωής μας. Ας αγγαλιάσουμε τον πατριωτισμό, τον οποίο όμως δεν στρέφεται ενάντια στους άλλους και ας απομονώσουμε όσους κάνουν επιθέσεις στους άλλους και ψάχνουν για μαύρα πρόβατα αντί να ψάχνουν για λύσεις για το πως να συνυπάρξουμε όλοι μαζί", τόνισε με νόημα. 

Μεταναστευτικό 

“Τα κράτη μέλη ακόμα δεν έχουν δεχθεί τις σωστές αναλογίες μεταξύ τους σε σχέση με τους πρόσφυγες και δεν δείχνουν ακόμα την απαραίτητη αλληλεγγύη μεταξύ τους", επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κομισιόν. 

“Η αλληλεγγύη αυτή θα πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ των κρατών αν θέλουν να διατηρήσουν την περιοχή Σένγκεν χωρίς εσωτερικά σύνορα. Όπου υπάρχουν σήμερα, θα πρέπει να αφαιρεθούν. Η παραμονή τους θα πρέπει να αποτελεί απαράδεκτο πισογύρισμα για την Ευρώπη", τόνισε. 

Κάλεσε επίσης την Αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου να προβεί σε αποφασιστικά βήματα για να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις για ισορροπημένη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου. 

"Δεν γίνεται να παίρνουμε ad-hoc λύσεις κάθε φορά για κάθε βάρκα που μεταφέρει μετανάστες, τόνισε. Κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό και χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών". 

Αφρική

Μεγάλη έμφαση έδωσε και στο ζήτημα της Αφρικής, με την οποία η ΕΕ θέλει να κτίσει μια νέα συνεργασία, τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. "Σήμερα προτείνουμε ένα νέο συνεταιρισμό με την Αφρική για τις επενδύσεις αλλά και για νέες θέσεις εργασίας. Μια συνεργασία η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει γύρω στα 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Αφρική. 

Εμπόριο 

“Όταν είμαστε ενωμένοι, αποτελούμε μια υπολογίσιμη δύναμη, τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιούνκερ. 

“Κάποιοι στην ΕΕ είναι χαρούμενοι με την συμφωνία που κάναμε με τον Τραμπ και κάποιοι είχαν εκπλαγεί, επεσήμανε. 

"Όποτε η ΕΕ μιλά ως ένα, μπορούμε να προτάξουμε τη θέση μας σε οποιοδήποτε", είπε με νόημα.

Αλληλεγγύη σε Ελλάδα 

Μετά από επίπονα χρόνια, με ανείπωτη κοινωνική σκληρότητα, αλλά και ανείπωτη αλληλεγγύη, η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της και είναι πλέον όρθια στα δυο της πόδια, ανάφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν σχολιάζοντας την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

«Χειροκροτώ το λαό της Ελλάδας για της Ηράκλειες προσπάθειές του», πρόσθεσε. Προσπάθειες που όπως είπε, οι άλλοι ευρωπαίοι συνεχίζουν να υποβαθμίζουν και να υποτιμούν. 

Επεσήμανε επίσης πως πάντα αγωνιζόταν για την Ελλάδα, την αξιοπρέπεια της, το ρόλο της στην Ευρώπη και το ρόλο της στο ευρώ. «Για όλα αυτά είμαι περήφανος», σημείωσε. 

Ανησυχία για Συρία

«Κοιτάξτε γύρω σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ, τονίζοντας πως όσα συμβαίνουν στο Ιντλίμπ στη Συρία πρέπει να μας ανησυχήσουν άμεσα και βαθιά. Δεν μπορούμε, συνέχισε,  να παραμείνουμε σιωπηλοί σε αυτή την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή που ολοένα και περισσότερο φαντάζει αναπόφευκτη. 

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι μέρα και νύχτα ακούραστα για τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε να δω το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο και τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Άμυνα να γίνονται πλήρως λειτουργικά», σημείωσε. 

Το ευρώ στη διεθνή σκηνή

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως μέχρι τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να δούμε και το ζήτημα του ευρώ στο διεθνές σκηνικό. Όπως δήλωσε, είναι το δεύτερο σε χρήση νόμισμα στον κόσμο με 60 χώρες να έχουν συνδέσει το νόμισμά τους με το ευρώ με κάποιο τρόπο. «Πρέπει όμως να γίνουν κι άλλα έτσι ώστε να δούμε το ευρώ να παίζει τον πλήρη ρόλο του στη διεθνή σκηνή», κατέληξε.

 

 

12