Ευρωκοινοβούλιο: Ενεργοποίηση του άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας

Ευρωκοινοβούλιο: Ενεργοποίηση του άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας
Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά στην ιστορία, η ενεργοποίηση του άρθρου 7, σε βάρος της Ουγγαρίας η οποία κατηγορείται για υπονόμευση των ευρωπαϊκών αξιών.

 

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αποφάσισαν την έναρξη της προκαταρκτικής φάσης του άρθρου 7 που αφορά στην παραβίαση του κράτους δικαίου σε βάρος της Ουγγαρίας, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και στην έσχατη λύση της αναστολής των δικαιωμάτων ψήφου της Βουδαπέστης στην ΕΕ.

Με ψήφους 448 υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε για πρώτη φορά στην ιστορία του την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κράτος δικαίου αποτελεί βασική αρχή των δημοκρατικών κρατών και διασφαλίζει την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος. Το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι ο σεβασμός στο κράτος δικαίου αποτελεί θεμελιακή αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η έκθεση Sargentini

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου παρουσιάστηκε η έκθεση Sargentini.  Η έκθεση που είχε συντάξει για την Ουγγαρία η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τζούντιθ Σαρτζεντίνι καταγράφει έναν μακρύ κατάλογο «ανησυχιών».  Αφορούν την παραβίαση των ελευθεριών και των αξιών της ΕΕ από τη Βουδαπέστη  σε βάρος του Τύπου, των πανεπιστημίων, των μειονοτήτων, των μεταναστών, αλλά και τη διαφθορά και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

«Θα αφήνατε μια κυβέρνηση να χλευάζει χωρίς συνέπειες τις αξίες στη βάση των οποίων οικοδομήθηκε η ΕΕ; Ή θα κάνετε κάτι ώστε οι αξίες αυτής της Ένωσης να μην είναι απλώς λέξεις γραμμένες σε ένα κομμάτι χαρτι;» ρωτά η Σαρτζεντίνι τους συναδέλφους της.

Ορμπάν : «Eκβιασμός φιλομεταναστευτικών δυνάμεων»

Στο μεταξύ, χθες, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στηλίτευσε στο Στρασβούργο τον «εκβιασμό» των φιλομεταναστευτικών δυνάμεων εναντίον της χώρας του, σε μια επιθετική ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Όρμπαν υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη έκθεση προσβάλλει «την τιμή της Ουγγαρίας και του ουγγρικού λαού», και πρόσθεσε: «Οι ουγγρικές αποφάσεις λαμβάνονται από τους ψηφοφόρους». Εκτίμησε εξάλλου ότι η χώρα του «τιμωρείται» επειδή είχε «διαφορετικό» όραμα όσον αφορά «τη χριστιανική φύση της Ευρώπης», τον «ρόλο των εθνών», ή ακόμη «τα μεταναστευτικά ζητήματα».

Tη συγκρότηση κοινής πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το κόμμα FIDESZ του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, πρότεινε ο Aυστριακός ακροδεξιόςαντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε την ίδια ώρα που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του κόμματος του Όρμπαν από τις τάξεις του.

«Προσκαλώ με ιδιαίτερη ικανοποίηση τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα του να εργαστούμε μαζί για το μέλλον σε μια κοινή πολιτική ομάδα της ΕΕ!», δήλωσε ο Στράχε σε ανάρτησή του στο Facebook. Στράχε και Όρμπαν τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης μιας πιο σκληρής γραμμής έναντι των μεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη.

  

Η διαδικασία που ορίζει το Άρθρο 7

Η διαδικασία που ορίζει το άρθρο 7 για την προστασία των ευρωπαϊκών αρχών, εισήχθη με τη Συνθήκη του Άμστερνταμ το 1997 και μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί ποτέ σε ισχύ. Συμπεριλαμβάνει δύο μηχανισμούς - για προληπτικά μέτρα, αν υπάρχει σαφής κίνδυνος παραβίασης των ευρωπαϊκών αρχών και κυρώσεις αν έχει ήδη επιτευχθεί τέτοιου είδους παραβίαση. Δεν έχουν οριστεί συγκεκριμένες κυρώσεις για το κράτος μέλος που προβαίνει σε παραβίαση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, ωστόσο αυτές θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν για παράδειγμα την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο.

Και στους δύο μηχανισμούς, η τελική απόφαση λαμβάνεται από τους εκπροσώπους των κρατών μελών στο Συμβούλιο, ωστόσο οι ψήφοι που χρειάζονται σε κάθε περίπτωση για να ληφθεί απόφαση είναι διαφορετικές.

Στον προληπτικό μηχανισμό, απαιτείται πλειοψηφία 4/5 των κρατών μελών του Συμβουλίου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση ενώ για την επιβολή κυρώσεων απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ. Το κράτος μέλος για το οποίο διενεργείται η ψηφοφορία δεν λαμβάνει μέρος σε καμία από τις δύο ψηφοφορίες.

 

 

 

12