Ταγιάνι: Οι δημοσιογράφοι είναι οι προστάτες της Δημοκρατίας

Ταγιάνι: Οι δημοσιογράφοι είναι οι προστάτες της Δημοκρατίας
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δολοφονίες δημοσιογράφων σε Μάλτα και Σλοβακία.

 

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι το μοναδικό δημοκρατικά εκλελεγμένο όργανο της ΕΕ και η καρδιά της δημοκρατίας, δήλωσε κατά την διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι . 

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του ευρωκοινοβουλίου και να μειωθεί η απόσταση μεταξύ πολιτών και ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. «Η σημερινή συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ είναι ένα παράδειγμα της προσπάθειας αυτής», συμπλήρωσε. 

Πρόσθεσε επίσης πως «αν θέλουμε να μειώσουμε την απόσταση με τους πολίτες πρέπει να δουλέψουμε πολύ και να είμαστε ξεκάθαροι.» Όπως είπε ,χρειάζονται αλλαγές, περισσότερες πολιτικές και λιγότερη γραφειοκρατία. 

Ο κ. Ταγιάνι σχολιάζοντας την ψήφιση υπέρ της μεταρρύθμισης των πνευματικών δικαιωμάτων, επεσήμανε πως το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της διαφύλαξης των πνευματικών δικαιωμάτων όλων των ευρωπαίων πολιτών. 

«Πρέπει να ενδυναμώσουμε το σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως «αν σκοτώσουμε τα πνευματικά δικαιώματα τότε θα χάσουμε πολλά. Είναι τομέας κλειδί για εμάς».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι χρειάζονται κανόνες γιατί χωρίς κανόνες, σε βάθος χρόνου, θα έχουμε μόνο πληροφορίες που θα έρχονται από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Χωρίς κανόνες σκοτώνουμε την ταυτότητά μας, σημείωσε.

Ο κ. Ταγιάνι ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν είναι υπερευτυχισμένος με τη δουλειά που γίνεται από τα ευρωπαϊκά όργανα και ευελπιστεί σε περισσότερες δράσεις από τις ευρωπαϊκές δομές, και προς αυτό τον σκοπό ασκεί πιέσεις στην Κομισιόν για να δώσει περισσότερη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κράτος Δικαίου και Δημοκρατία

Επιπρόσθετα ο κ. Ταγιάνι ,με αφορμή τη ψήφιση υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7 σε βάρος της Ουγγαρίας, τόνισε ότι πρόβλημα με το κράτος δικαίου δεν έχει μόνο η Ουγγαρία αλλά κι άλλα κράτη μέλη.

Συγκεκριμένα χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δολοφονίες δημοσιογράφων σε Μάλτα και Σλοβακία και διερωτήθηκε πως «όταν υπάρχουν δολοφονίες δημοσιογράφων σε χώρες μέλη της ΕΕ, το ερώτημα είναι αν υπάρχει σεβασμός στο κράτος δικαίου». Οι δημοσιογράφοι, συνέχισε, είναι οι πιο σημαντικοί προστάτες της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου. 

Καταλήγοντας ο κ. Ταγιάνι τόνισε ότι, «το ΕΚ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

12