Εκατέρωθεν «καρφιά» για τη Συνθήκη της Λωζάνης - Όλα όσα έγιναν σε Προεδρικό και Μαξίμου (Φωτογραφίες και βίντεο)

Εκατέρωθεν «καρφιά» για τη Συνθήκη της Λωζάνης - Όλα όσα έγιναν σε Προεδρικό και Μαξίμου (Φωτογραφίες και βίντεο)

07/12/2017 - 09:52
Live βίντεο, φωτογραφίες και συνεχής ενημέρωση
Επιμέλεια: ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ- ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ

Σαν σε αγώνα μποξ κινήθηκαν οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα να πετυχαίνει αρκετά καλά και δυνατά χτυπήματα στο Σουλτάνο ο οποίος εξ αρχής φάνηκε "αδιάβαστος". 

Στις αναφορές του ο κος Τσίπρας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το ζήτημα του Κυπριακού δεν λύνεται όχι λόγω αδιαλλαξίας της Ε/κ πλευράς αλλά λόγω του ότι προηγήθηκε εισβολή και παράνομη κατοχή ενώ μέχρι σήμερα παραμένουν παράνομα στρατεύματα.

Προηγουμένως, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκοψε μαχαίρι τις όποιες βλέψεις του Σουλτάνου για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης αναγκάζοντας τον Ερντογάν να μπερδέψει τους πάντες για το τι εννοούσε και εν τέλει να θέσει εμμέσως θέμα μειονότητας στη Θράκη.

Επ' αυτού ο κος Τσίπρας χωρίς πολλά - πολλά του ανέφερε εμμέσως- επίσης- ότι οι Έλληνες- και όχι η τουρκική μειονότητα- της Θράκης έχουν όλα τα δικαιώματα τους. 

Από την πλευρά του ο Ερντογάν συνέχισε τις προκλητικές δηλώσεις στο Κυπριακό περί αδιαλλαξίας των Ε/κ και αρκέστηκε σε τετριμμένες δηλώσεις περί Θράκης, Αιγαίου και Κύπρου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο Νταβός, όταν ήταν πρωθυπουργός ο Καραμανλής, τελευταία στιγμή η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε να αποχωρήσει την τελευταία στιγμή από τις διαπραγματεύσεις. Εγώ είπα ότι δεν έπρεπε να φύγουν και έπρεπε να υπογράψουμε συμφωνία».

«Στο Νταβός οι Ελληνοκύπριοι μας υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού, όμως δεν έγινε έτσι. Στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, πάλι οι Ελληνοκύπριοι ήταν που είχαν αποχωρήσει».

Πριν τη συνέντευξη

Σε καλύτερο κλίμα κινήθηκε η συνάντηση του Σουλτάνου του Βοσπόρου Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για την ανάγκη να βρεθεί μια λύση στα όλα όσα χωρίζουν τις δύο χώρες και να γεφυρωθούν τα χάσματα.

Προηγουμένως, ξέσπασε «θερμό» επεισόδιο μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο ανάμεσα στον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής του τούρκου προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Τι έγινε

Αρχικά ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας απάντησε με ξεκάθαρο τρόπο στις τηλεοπτικές δηλώσεις του ομολόγου του περί ανάγκης επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Ο Τ. Ερντογάν ανταπάντησε υπσοτηρίζοντας ότι η Συνθήκη δεν εφαρμόζεται στη Δυτική Θράκη και ούτε λίγο ούτε πολύ κατήγγειλε ανοιχτά την Ελλάδα για τη συμπεριφορά της απέναντι στη μειονότητα.

Όσον αφορά το Κυπριακό ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες θέλουν πολύ να λυθεί το Κυπριακό με δίκαιη και βιώσιμη λύση. «Η λύση αυτή οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ. Όλοι μαζί να φτάσουμε σε μια λύση, που να πληροί τα όσα προβλέπονται για ένα κράτος – μέλος της Ευρώπης».

Απαντώντας ο κ. Ερντογάν είπε ότι, όπως και η Ελλάδα έτσι και η Τουρκία είναι εγγυήτριες χώρες στην Κύπρο. Αναφέρθηκε στη διαδικασία επίλυσης με βάση το Σχέδιο Ανάν λέγοντας: «Στο αποτέλεσμα εκείνων των συνομιλιών έπρεπε να βρεθεί κάποια λύση που όμως δυστυχώς δεν έγινε δυνατό,.  Στο δημοψήφισμα οι Τουρκοκύπριοι είπαν ΝΑΙ ενώ οι Ελληνοκύπριοι ΟΧΙ». Κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν έχει εκπληρώσει καμία από τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους και κατέληξε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο 

Διαβάστε πιο κάτω όλους τους διαλόγους ''φωτιά''.

Δείτε πιο κάτω LIVE όλες τις εξελίξεις για την επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου Προέδρου. Φωτογραφίες, βίντεο, δηλώσεις και αντιδράσεις.

 

 


Close