Τετ α τετ Τσίπρα – Στόλτενμπεργκ στην Αθήνα για το Σκοπιανό

Τετ α τετ Τσίπρα – Στόλτενμπεργκ στην Αθήνα για το Σκοπιανό

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί στην Αθήνα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η συνάντηση θα έχει μορφή δείπνου εργασίας κατά το οποίο ο επικεφαλής της Συμμαχίας θα ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για τις συναντήσεις του στην πΓΔΜ ενόψει της διεξαγωγής του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή όχι της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει προκαλέσει κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα, καθώς χθες επισκέφθηκε τα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς, ενώ το Σάββατο θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της πΓΔΜ η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ έχουν πυροδοτήσει νέο γύρο αντιπαράθεσης και στην ελληνική πολιτική σκηνή, την ώρα που το Σάββατο είναι προγραμματισμένο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη την ώρα της ομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού. Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία έχει διευκρινίσει ότι επισήμως δεν στηρίζει τα συλλαλητήρια αντίθεσης στη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι όποιο στέλεχος του κόμματος επιθυμεί να συμμετέχει έχει το «ελεύθερο» να το κάνει.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να επαναφέρει το ζήτημα στο προσκήνιο πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πλήξει την κυβέρνηση. Σημειώνεται, τέλος, ότι σε περίπτωση αποδοχής της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της πΓΔΜ και αφού γίνουν όλες οι συνταγματικές τροποποιήσεις, η ελληνική Βουλή θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία. Υπολογίζεται ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές του 2019 ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα το τι θα πράξουν οι ΑΝΕΛ, που έχουν δηλώσει ότι δεν αποδέχονται τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών.

11